Astăzi, Serviciul Român de Informaţii aniversează 26 de ani de intelligence în serviciul cetăţenilor. Una dintre cele mai credibile instituţii din România – cel puţin aşa ne arată ultimele sondaje date publicităţii – se află la o răscruce de drumuri. Serviciul Român de Informaţii s-a adaptat la mediul de securitate aflat în perpetuă evoluţie, în care informaţia este fluidă şi complexă, dificil de procesat.
Acesta este contextul în care Serviciul Român de Informaţii a demarat în 2006 un amplu proces de transformare, având ca obiectiv creşterea profesionalismului şi îmbunătăţirea abilităţii instituţiei de a răspunde la ameninţările de securitate actuale şi de a anticipa riscurile viitoare. Cum este astăzi acest serviciu de informaţii ?! O instituţie reformată, cu un personal tânăr şi pregătit, care încearcă cu toată forţa şi seriozitatea să facă faţă provocărilor interne şi internaţionale, a acestor vremuri extrem de încercate. Serviciul a fost condus de directorii Virgil Măgureanu, Costin Georgescu iar după opt ani petrecuţi în fruntea Serviciului Român de Informaţii (SRI) fără scandaluri publice majore, George Maior a plecat în urma unui conflict cu Curtea Constituţională pe tema legilor securităţii cibernetice. Şi actualul director al SRI, Eduard Hellving a avut recent o poziţie destul de dură la adresa CCR, pe subiectul interceptărilor telefonice.
SRI a ajutat, alături de celelalte instituţii româneşti din sistemul de securitate şi apărare, la crearea unui profil de ţară furnizoare de soluţii de securitate prin contribuţia la operaţiuni comune cu alte servicii aliate, prin furnizarea de informaţii valoroase, prin expertiza pe dosare sensibile (Rusia, Marea Neagra, Republica Moldova etc.). Astăzi, după atacurile teroriste din Franţa şi Belgia, mulţi ne întrebăm cât datorăm SRI-ului pentru liniştea noastră. SRI condamnă ferm atacurile teroriste de la Paris şi de la Bruxelles şi va continua să ofere sprijin, împreună cu celelalte instituţii care fac parte din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, partenerilor săi internaţionali în lupta împotriva terorismului. În România, Sistemul Naţional de Alertă Teroristă se menţine la nivelul “Albastru-precaut”. Acest nivel înseamnă că există un risc scăzut de producere a unui atentat terorist. După evenimentele de la Bruxelles, Serviciul Român de Informaţii a cerut o lege care să-i ofere puteri sporite atunci când acţionează pentru anihilarea unor suspecţi de terorism.
Anul trecut, 10 persoane suspectate de terorism au fost expulzate din România, iar în primele luni din acest an numărul lor a crescut îngrijorător.
Momentul aniversar va fi marcat prin organizarea, în ziua de marţi, 29 martie a.c., a activităţii de bilanţ pentru anul 2015. La eveniment vor participa, alături de conducerea Serviciului, preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, deputatul Georgian Pop, precum şi membri ai acestei comisii. Aşa că, la ceas aniversar spunem şi noi: „Patria a priori”.