Peste 800 de persoane suferă de tuberculoză / Boala sărăciei face victime în Dolj

0
385

Tuberculoza sau boala sărăciei, aşa cum este supranumită, ucide în fiecare an sute de români, chiar dacă în ultima perioadă s-au înregistrat progrese terapeutice semnificative, iar numărul de îmbolnăviri pare să fie în scădere. În opinia medicilor, de vină pentru această situaţie este sărăcia în care trăiesc mulţi dintre bolnavi, dar şi pacienţii care nu de puţine ori renunţă la tratamentul prescris înainte să se vindece. 

În ultimul an, în judeţul Dolj 868 de persoane, dintre care 38 de copii cu vârsta până la 16 ani, au fost diagnosticaţi cu TBC. Tuberculoza continuă să fie o problemă de sănătate publică mai ales în regiunile în care populaţia suferă de sărăcie, iar Doljul nu face excepţie de la această regulă. Chiar dacă numărul de îmbolnăviri a mai scăzut în ultimii ani, judeţul se plaseză între primele în ceea ce priveşte răspândirea TBC. În 2012 incidenţa cazurilor a fost de 124 de bolnavi la suta de mii de locuitori, în scădere faţă de anul 2011 când această rată a fost de 139 de pacienţi la suta de mii de locuitori.

Specialiştii spun că boala este una vindecabilă în condiţiile în care se respectă tratamentul, însă, un motiv de îngrijorare în ultimul timp îl reprezintă creşterea numărului de îmbolnăviri în rândul tinerilor şi adolescenţilor. „În Craiova, la ora actuală, pe un kilometru pătrat se plimbă şase bolnavi de tuberculoză. Trebuie să avem însă grijă pentru că un caz de tuberculoză care este nedepistat poate să îmbolnăvească 10-15 persoane. De aceea tuberculoza rămâne o problemă. Situaţia devine şi mai periculoasă atunci când vine vorba de bolnavi cu multidrog rezistenţă”, a declarat dr. Cornel Miu, coordonator judeţean al Programul Naţional de Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

Tratament gratuit, vindecare în şase luni

Cornel Miu

Potrivit medicilor, un tratament complet împotriva tuberculozei, desfăşurat sub supraveghere medicală, aduce, în mod normal, vindecarea în şase luni de zile. În situaţia în care pacientul abandonează tratamentul şi revine atunci când simptomatologia este mult mai gravă, acesta riscă să nu mai răspundă la medicaţie, adică să dobândească multidrog rezistenţă. În plus, costurile cresc de zece ori, întrucât medicamentele sunt mai puţin eficiente, mult mai scumpe iar tratamentul poate să dureze şi doi ani. În aceste condiţii, specialiştii spun că pentru bolnavii de tuberculoză care refuză să facă tratamentul ar trebui poate să se introducă o serie de măsuri care să-i oblige să urmeze medicaţia la timp şi în mod corect, adică sub supravegherea medicului. În urmă cu trei ani în judeţul Dolj se aflau în evidenţele medicilor 59 de cazuri cu multidrog rezistenţă. Dintre ei o parte s-a vindecat. La ora actuală există 29 astfel de cazuri în judeţ, în ultimul an patru pacienţi vindecându-se de tuberculoză multidrog rezistentă.

„Pacienţii trebuie să înţeleagă că este obligatoriu să ducă tratamentul până la sfârşit, să nu abandoneze pentru că, din păcate acesta este riscul cel mai mare pentru bolnavii care au fost diagnosticaţi cu tubercoloză. Simptomatologia dispare destul de repede după iniţierea tratamentului, iar bolnavul are convingerea că s-a vindevat şi renunţă la tratament. Ori acest lucru este condiţionat doar de prezentarea la un medic specialist, singurul care poate să decidă dacă medicamentaţia trebuie să fie oprită. Tratamentul este gratuit. Important este ca bolnavul să ajungă la medic”, a precizat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei.

România între primele ţări din Uniunea Europeană, la tuberculoză

România nu reuşeşte nici în 2013 să scape de vârful clasamentului la capitolul incidenţă a cazurilor de tuberculoză în Uniunea Europeană, de mai mulţi ani ocupând unul dintre primele locuri. Pentru a evita îmbolnăvirile, medicii spun că trebuie respectate anumite reguli de bază aşa cum ar fi o alimentaţie sănătoasă, o igienă corespunzătoare şi asigurarea unor condiţii de trai civilizate.

În lume la fiecare 10 secunde un om moare din cauza tuberculozei, iar la fiecare 4 secunde un nou caz este diagnosticat. 80% dintre bolnavi au vârste cuprinse între 15 şi 40 de ani şi, potrivit studiilor realizate de specialişti, fiecare caz netratat poate infecta 10-15 persoane.