Primăria Craiova vinde locuințele ANL din Craiovița Nouă

0
1812

152 de apartamente ANL, care se află în două blocuri – T2 și T3 – din cartierul Craiovița Nouă, sunt scoase la vânzare către actualii chiriași. Pe ordinea de zi a ședinței de joi, se află primele 24 de locuințe, prețurile de vânzare stabilite de comisia de vânzare a Primăriei Craiova plecând de la 70.000 de lei și ajungând la puțin peste 100.000 de lei.

Apartamentele sunt cumpărate de actualii chiriași, care locuiesc acolo din anul 2004, de când au fost date în folosință aceste blocuri, cu mai multe scări. Un apartament cu două camere în blocul T2, scara 1, a fost evaluat la suma de 78.220 de lei. Locuința este cumpărată de actualul chiriaș, acesta optând pentru plata în rate, pe o durată de cinci ani, cu un avans de 15% – 12.800 de lei. Un alt apartament, care se găsește în T2, scara 2, la parter, a fost cotat la suma de 70.468,05 de lei, chiriașul său cumpărându-l cu plata integrală. O locuință aflată pe aceași scară, dar le etaj, se vinde cu suma de 76.309,18 de lei. Chiriașii lor, care locuiesc acolo din anul 2004, au optat pentru plata pe cinci ani, cu un avans de 30.000 de lei.

Avansul de 15% este obligatoriu

În blocul T3, locuințele se vând cam la aceleași prețuri. O locuință de la scara 4 a fost evaluată la suma de 68.500 de lei, chiriașul optând pentru plata integrală a prețului. Un apartament la parter, același bloc – scara 4 – a fost evaluat la suma de 105.622,98 de lei, chiriașul respectiv dorind să achite prețul în rate, pe o perioadă de 15 de ani, cu un avans de 17.443,60 de lei. O altă locuință care se găsește în același bloc a fost evaluată la suma de 76.771,53 de lei. Actualul chiriaș a comunicat autorităților că dorește să olătească această sumă în rate, pe o perioadă de 15 de ani şi cu un avans de 12.669,19 de lei. 

Prețul este calculat de autoritatea locală

Prețul locuințelor ANL se calculează de către autoritatea locală, pornind de la un coeficient – valoarea de înlocuire pe metru pătrat – care este aprobat de către agenție. Pentru 2018-2019, acest coeficient este de 1.578,57 de lei pe metru pătrat. Formula spune că se înmulțește cu suprafața construită a apartamentului – incluzând și cotele indivize. Din acest total, se scade apoi amortizarea care se presupune că s-a efectuat în timpul care a curs de la darea în funcțiune a locuințelor. În cazul în care apartamentele sunt dotate cu centrală termică, la prețul final se adaugă și valoarea acesteia. Sumele plătite de cumpărători se virează lunar de către autoritatea locală în conturile ANL, constructorul și finanțatorul acestor locuințe.

La trei rate consecutive, neplătite – contractul reziliat

Potrivit autorităților, locuințele ANL pot să fie cumpărate de chiriași cu plata integrală sau în rate egale. Regula spune că aceștia trebuie să aibă minim un an în care au locuit cu chirie în respectivul apartament. În cazul în care optează pentru sistemul de plată în rate, la sumele lunare li se atașează și o dobândă calculată în funcție de dobânda de referință a BNR, precum și un avans obligatoriu de 15%. Regula spune că, în cazul în care cumpărătorul nu își achită o rată, în luna următoare i se aplică penalități de întârziere. Aceste penalități sunt calculate în procent de 2% din cuantumul pe care îl mai are de plătit către ANL. Dacă se întâmplă să nu plătească trei rate consecutive, contractul său este reziliat de drept.

Proprietari, abia după achitarea întregii sume

Locuințele ajung propriu-zis în proprietatea cumpărătorilor după ce aceștia achită toată suma. Transferul de proprietate de la autoritatea publică la persoana fizică se face, potrivit municipalității, abia atunci. În cazul cumpărătorului în rate, se așteaptă ca acesta să plătească prețul integral. Până atunci, locuințele rămân tot în administrarea autorității locale. Prin proiectul de hotărâre, odată cu cumpărarea apartamentelor, noilor proprietari li se aprobă și dreptul de folosință gratuită, pe toată durata de existență a construcției, a terenului pe care este construit apartamentul.

Terenul este oferit gratuit

Apartamentul ANL este cumpărat, totuși, cu o mică rezervă. În cazul în care noul său proprietar va dori să îl înstrăineze – după cumpărare -, acesta va fi obligat să cumpere, mai întâi, de la CLM Craiova, și această bucățică de teren. Proiectul de hotărâre spune că „se aprobă înscrierea în evidenţele de carte funciară a interdicţiei de înstrăinare a locuinţei dobândite în condiţiile Legii nr.152/1998, cu modificările şi completările ulterioare, în favoarea municipiului Craiova, până la achiziţionarea terenului aferent locuinţei”. De asemenea, primarul este cel împuternicit să semneze contractul de vânzare-cumpărare a locuinței la notarul public, în calitate de vânzător.