Colegiul Economic “Gheorghe ChiÅ£u” din Craiova are o istorie de de 145 de ani, fiind înfiinÅ£at chiar în anul dobândirii IndependenÅ£ei României. A fost axat, mereu, pe pregătirea specialiÅŸtilor în economie, de la comerÅ£i până la servicii – ospătar, bucătar, turism, etc. , inclusiv în perioada ante 1990. Nici în prezent nu ÅŸi-a modificat ÅŸcolarizarea. Dar, mai mult, instituÅ£ia de învăţământ este angrenată în proiecte europene, săptămâna trecută unul dintre ele desfăşurându-se chiar la sediul colegiului.
Colegiul NaÅ£ional Economic “Gheorghe ChiÅ£u” este printre cele mai vechi din Craiova ÅŸi din Å£ară. A format, an de an, specialiÅŸti în domeniul economic, în principal al serviciilor – turism, alimentaÅ£ie publică. Åži-a păstrat menirea ÅŸi în prezent. A obÅ£inut, în acest an, titlul de Åžcoală Europeană, al VI-lea , deÅ£inând ÅŸi titlul de Excelenţă în domeniul proiectelor europene. “Suntem la un nivel ridicat în ceea ce priveÅŸte colaborările interne ÅŸi externe, având multe colaborări cu ISJ Dolj ÅŸi cu organizaÅ£ii neguvernamentale. Peste 100 de copii au participat sau participă la stagii de practică în alte ţări, chiar acum 12 dintre ei fiind în Macedonia de Nord. Noi am mers în continuare pe specializări economice, atât în învăţământul liceal, cât ÅŸi în cel profesional. Cred că aÅŸa este cel mai bine, pentru fiecare instituÅ£ie de învăţământ cu profil tehnologic. Nu are rost să specializezi în mecanică, de exemplu, acolo unde ai tradiÅ£ie în turism, sau să formezi în servicii, deÅŸi specializarea ta, ca liceu, este mecanica ÅŸi electrotehnica. Despre învăţământul dual, la noi, deocamdată, nu este cazul, deoarece sunt puÅ£ine cerinÅ£e din partea mediului de afaceri. Oricum, le mulÅ£umim agenÅ£ilor economici , la care elevii îşi fac stagiile de practică, inclusiv în vacanÅ£e, operatorii achitând toate obligaÅ£iile, inclusiv salarizarea, în turism , HO- RE – CA, etc. Specializăm, în învăţământul profesional, în principal, în meseriile de bucătar, ospătar, agent de turism. Aceasta este menirea noastră “, a precizat prof. Dumitru Iftimov, directorul Colegiului Economic “Gheorghe ChiÅ£u”.
“Să mâncăm sănătos” – program româno – turc de dezvoltare
Vorbind despre proiecte, chiar săptămâna trecută, în incinta liceului s-a desfăşurat o astfel de acÅ£iune, în parteneriat cu o ÅŸcoală din Turcia. Elevii ambelor entităţi au pregătit produse alimentare tradiÅ£ionale fiecărei ţări. Este vorba despre proiectul Erasmus + , “Lets Buid for a better Future” 2021 – 1 – ROSE01 – K210 – SCH – 000050629, în parteneriat cu ÅŸcoala din Turcia ÅŸi cu Åžcoala Gimnazială TerpeziÅ£a, tema fiind “Să mâncăm sănătos”, cu perioadă de implementare 1 mai 2022 – 30 aprilie 2023 . “Proiectul a început anul trecut, când eram director la TerpeziÅ£a, iar scopul principal este să mâncăm sănătos, iar al doilea se referă la reciclarea hârtie, pentru un mediu sănătos. Copiii noÅŸtri ÅŸi cei turci gătesc ECO, din produsele tradiÅ£ionale ale fiecărei ţări. Participă, la proiect, peste 100 de copii din amble state, aceasta fiind prima mobilitate din proiect. De altfel, colegiul este implicat ÅŸi în alte programe europene”, a menÅ£ionat prof. Alexandru Liţă, inspector pentru proiecte educaÅ£ionale în cadrul ISJ Dolj. Prof. Andreea Pavel, director al Åžcolii din TerpeziÅ£a a spune că “parteneriatul este unul al prieteniei, pornit din nevoia comună de împărtăşirea reciprocă a tradiÅ£iilor în ceea ce priveÅŸte mâncatul sănătos”. Izer Kucuk, cea care îi însoÅ£eÅŸte pe elevii turci a precizat că “am găsit, aici, o ospitalitate extraordinară, este o frumuseÅ£e să lucrezi cu aceÅŸti copii. ÃŽmi place foarte mult în Craiova ÅŸi mi-aÅŸ dori să revin”.
Proiecte peste proiecte
Proiectele Erasmus + sunt foarte multe la “Gheorghe ChiÅ£u”. “Devenim specialiÅŸti la locul de muncă” este unul dintre ele, în prezent 14 elevi ai colegiului desfăşurând practică la agenÅ£i economici din Portugalia. De asemenea, în perioada 31 octombrie 2022 – 4 noiembrie 2022, cadre didactice de la “Gheorghe ChiÅ£u” ÅŸi de la Åžcoala din Åžimnicu de Sus au efectuat o vizită la Barcelos , Portugalia, pentru stagii de practică, după cum a menÅ£ionat prof. Daniela Iftimov, director – adj. al colegiului. “Avem un proiect de parteneriat strategic Erasmus + “Shoes your life” SYL 2021 – P5 – 01 – KA220 – SCH – 000027935, cu ÅŸcoli din Portugalia, Italia, Belgia ÅŸi România, pentru reducerea abandonului ÅŸcolar ÅŸi orientarea elevilor în digitalizarea industrială, pentru dezvoltarea unui conÅ£inut digital, pe care să-l folosim la clase pentru meseriile viitorului. Vrem să-i implusionăm pe elevi să se deprindă cu digitalizarea, având inclusiv o imprimantă 3D, una dintre cele trei care se află în Oltenia, la ÅŸcoli.”, a precizat prof. Camelia Mitrache, responsabil proiecte europene în cadrul Colegiului Economic “Gheorghe ChiÅ£u”.