Curtea Constituţională amână pronunţarea în cazul constituţionalităţii legii privin transportul elevilor

0
279
Pronunțarea în cazul constituționalității Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2021, privind transportul elevilor, a fost amânată de către Curtea Constituțională pentru 31 ianuarie 2023, potrivit biroului de presă, contactat de Edupedu.ro.

În Ședința publică din 3 noiembrie 2022, a Curții Constituționale, au fost pe ordinea de zi 5 sesizări privind OUG nr. 50/2021, iar pronunțarea a fost amânată atunci pentru 24 noiembrie. Amânarea vine în contextul în care, pe 17 noiembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență pentru decontarea navetei elevilor, nr. 159, care modifică și completează art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011. Aceasta prevede că elevii care merg la școală într-o altă localitate vor primi o sumă forfetară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați. Banii de transport pentru elevii care au domiciliul în altă localitate decât cea în care este școala vor fi acordați lunar între 25-28 ale lunii, pentru luna următoare, pe baza unor cereri pe care elevii le depun la școală lună de lună până pe data de 10, fără să mai fie necesare documente justificative, cum ar fi bilete sau abonamente, pentru decontare, conform proiectului de ordin de ministru cu modalitatea de calculare și decontare a sumelor de transport pentru elevi, care pune în aplicare ordonanța de urgență 159/2022,  se arată în document. Cinci zile mai târziu, Ministerul Educației a publicat în dezbatere publică metodologia prin care se va face decontarea elevilor navetiști. Ministerul Educaţiei a anunţat, pentru 5 decembrie, o detbatere publică în regim de videoconferinţă. Potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației, aproape 200 de mii de elevi din România fac naveta în anul școlar 2022-2023.

Episoadele serialului  transportului elevilor navetişti

Pe 30 octombrie 2020, Klaus Iohannis promulga Legea 226/2020, care prevedea gratuitate la transport pentru toți elevii, ce modifică Legea Educației Naționale astfel: La articolul 84, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

1. Articolul 84 (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

2. La articolul 84, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (1^1)-(1^3), cu următorul cuprins:

(1^1) În vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale.

(1^2) Gratuitatea este asigurată de către autoritățile administrației publice locale, prin subvenționarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare.

(1^3) Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ. Cu toate acestea, Ministerul Educației nu pune în aplicare Legea 226/2020, în sensul asigurării gratuității elevilor pe baza carnetului de note , care atestă calitatea de elev, dar pune în consultare, pe 3 martie 2021, un proiect de OUG care prevedea din nou decontul, nu gratuitate. Pe 5 martie 2021, Ministerul Educației explica propunerile în privința transportului elevilor: „Ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu”, se arată în justificare. Pe data de 16 iunie 2021, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, anunța de la Guvern că a fost adoptată Ordonanța de Urgență 50/2021 prin care era, conform lui, începutul rezolvării problemei transportului pentru elevi. Pe 20 iunie 2022 – la mai bine de un an de la introducerea Ordonanței 50, Sorin Cîmpeanu a fost chemat la Parlament ca să înfrunte o moțiune simplă, depusă de USR . Nu se schimbă nimic. Pe 14 septembrie 2022, Sorin Cîmpeanu anunță la Guvern o nouă Ordonanță de Urgență pentru rezolvarea problemei transportului. De precizat este că proiectul ordonanței de urgență a fost pus în consultare pe 15 septembrie, la 10 zile după ce a început anul școlar 2022-2023.