Localitatea Călărași este, de departe, una dintre cele mai bine gospodărite din județul Dolj. Deschise aproape în fiecare an, șantierele au schimbat fața comunei care se poate lăuda acum cu școli și grădinițe modernizate, dispensare în fiecare sat, un Cămin Cultural exemplar amenajat, străzi iluminate și supravegheate video. O amplă lucrare pe bani europeni, cea de introducere a rețelelor de apă și canalizare, se apropie de final și va desăvârși modernizarea acestei localități cu oameni harnici. Primarul Vergică Șovăilă și-a dedicat o mare parte din viață acestor frumoase proiecte și a decis să-și depună candidatura pentru un nou mandat astfel încât să le poată duce la bun sfârșit.
Domnule primar, Vergică Șovăilă, un alt mandat al dumneavoastră se încheie în primăvăra viitoare. Ce ați reușit să faceți pentru localnici până acum?
Sunt multe proiecte pe care le-am realizat împreună cu oamenii de aici, de-a lungul timpului. Toate sunt proiecte de suflet fiindcă toate erau necesare. În satul Sărata, spre exemplu, cu sprijinul Asociației Chartres de Bretagne, s-a construit dispensarul. Apoi, tot acolo, am făcut biserica, cu sprijinul cetățenilor și a Consiliului Local. Toate fântânile din comună au fost igienizate și modernizate. Pentru că, de multe ori, legătura dintre cele două sate ale comunei era anevoioasă, am asfaltat drumul Călărași-Sărata și am modernizat străzile. O altă măsură a fost aceea de a împăduri 170 de hectare de teren nisipos, în punctele Cheatră și Naboghi, pentru a împiedica procesul de deșertificare a zonei. Pentru că oamenii nu aveau unde să organizeze evenimente speciale, cum ar fi o nuntă sau o pomană, am construit un salon de recepție, cu bucătărie și scenă în aer liber. Este un complex de care se bucură tinerii pentru că acolo am construit și o bază sportivă multifuncțională, cu teren de mini-fotbal, handbal, tenis și volei. Un alt lucru bun pe care zic eu că l-am făcut este cel legat de cimitire. Am modernizat sistemul de iluminat public și ne-am gândit să iluminăm și cimitirele. Ca să nu mai spun că am montat camere de supraveghere în centrul comunei, cât și în satul Sărata în vederea prevenirii și a scăderii numărului de infracțiuni la nivelul localității.
S-au făcut investiții și în școli?
Școlile nu arătau deloc bine, erau câteva în care curgea apa pe pereți. Ca să nu mai vorbim de starea în care se afla Liceul Agricol, unde ușile erau făcute din placaj și aveau găuri în ele. Am renovat, modernizat și dotat cu mobilier și material didactic toate cele trei școli din comună. Am avut grijă să amenajăm și centralele termice în școlile din comună. Am construit și o grădiniță nouă la Călărași și am renovat-o pe cea veche. În onoarea profesorului Petre Baniță, am atribuit numele său Liceului Agricol, unde am amplasat și un bust al fondatorului Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor pe nisipuri.
Centrul localității arată foarte frumos, îndeosebi vara când curtea și parcul sunt pline de flori …
Am vrut să avem aici, la Călărași, un centru civic modern de care să fim cu toții mândri. Așa că am trecut la treabă, iar rezultatul este remarcat de toți cei care ne vizitează. Începând cu sediul nou de primărie și terminând cu căminul cultural, care este ultimul consolidat și modernizat, eu zic că am schimbat întreaga față a centrului localității. Căminul este o bijuterie care ne bucură pe toți. Arată foarte frumos și în interior, are o scenă foarte mare și o acustică minunată. Este locul în care amsamblul nostru de dansuri „Bordeiașul” susține spectacole. Trebuie să amintim și faptul că, în aceeași incintă, se află și biblioteca comunală pentru care am achiziționat carte nouă și am inclus și rețeaua Biblionet.
Ce proiecte derulează Primăria Călărași în prezent?
În luna decembrie se finalizează lucrările de canalizare și introducere a apei potabile care au fost începute de anul trecut. Este vorba de 17 kilometri de alimentare cu apă în satul Călărași, iar, ca o paranteză, vreau să vă spun că satul Sărata beneficiază deja de această utilitate. De asemenea, vom avea și canalizare pe o lungime de 20 de kilometri care trebuie să se termine tot în acest an. Un alt punct bun este și că nici un cetățean nu va plăti nimic pentru branșamente și racorduri. Comuna Călărași este prinsă cu un număr de 598 de branșamente și 881 de racorduri, iar toate vor fi executate gratuit, costurile fiind incluse în valoarea proiectului. Am insistat să se facă în așa fel încât oamenii să nu plătească, fiindcă era vorba de 2.000-2.200 de lei pentru canalizare și 800-1.000 de lei pentru alimentarea cu apă. Un alt proiect la care lucrăm acum este și centrul multifuncțional de la Sărata. Satul are 2.000 de locuitori și am considerat că era nevoie de un astfel de spațiu pentru întâlniri astfel încât oamenii să nu se mai deplaseze până la Călărași. Primăria avea acolo teren disponibil, chiar lângă bisderică, dispensar și parc, care se pretează la o astfel de construcție. Când va fi terminată, clădirea va avea două etaje și va găzdui o sală de ședințe, birouri și alte spații publice destinate locuitorilor din zonă.
Schimbând puțin registrul, candidați pentru un nou mandat, în vara anului viitor?
Da, cu siguranță candidez pentru un nou mandat. Îmi voi depune candidatura din partea PSD și, deocamdată, nu știu ce contra-candidat voi avea. M-au întrebat mulți oameni din comună dacă m-am gândit la un nou mandat și trebuie să le răspund că da, vreau să duc proiectele începute la capăt.
La ce proiecte vă referiți?
În primul rând, vreau să rezolv problema apei și a canalizării pentru fiecare gospodărie din comună. Ce nu s-a făcut în prima fază a Masterplanului, voi insista să se realizeze în partea a doua fiindcă oamenii merită acest confort. Vom veni apoi cu asfaltarea tuturor străzilor pe care s-au introdus rețelele de utilități. Pentru primii 7 kilometri de drum asfaltat avem proiectul depus. Sunt vreo 28 de străzi pe care s-au introdus toate conductele și le putem încheia. Vreau să se întâmple la fel și pe celelalte străzi și Călărașiul să fie rezolvat 100% din punct de vedere al infrastructurii. Este o ambiție a mea pe care vreau să o duc la îndeplinire pe mandatul meu. Un alt proiect important pentru mine este azilul pe care vrem să-l amenajăm pentru bătrânii noștri. Pe mulți îi cunosc, sunt oameni care au muncit o viață întreagă și au nevoie de îngrijiri medicale acum la bătrânețe. Proiectul este avansat, în sensul că suntem în curs de obținere a avizului de la ISJ Dolj pentru preluarea sediului în care a funcționat Școala nr. 2. Avem și un al doilea proiect prin care sprijinim Liceul Agricol „Petre Baniță” să atragă fonduri pentru a-și amenaja o mini-fermă didactică, cu sere și mașini agricole. Iar lista proiectelor la care m-am gândit este lungă. Aș mai adăuga construirea unei grădinițe cu trei săli de clasă, în satul Sărata, amenajarea de trotuare și parcări auto, extinderea și modernizarea rețelei de iluminat public, decolmatarea bălții din zona Vadu Bercii pentru ca acolo să se poată pescui, executarea rigolelor pentru preluarea apelor pluviale și lucrări de regularizare a cursurilor de apă. Vrem să amenajăm o păstrăvărie la Cișmeaua Albă și să mai achiziționăm un buldoexcavator. De asemenea, vom extinde sistemul de monitorizare video pentru siguranța cetățenilor.
Interviu realizat de LAURA MOȚÎRLICHE și RADU ILICEANU