Emil Săndoi şi Gică Hagi sunt cei mai vechi antrenori în funcţie din Liga I, având aproape 15 luni la instalare
Coechipieri la şcoala “Luceafărul” în anii 80 şi apoi în naţionala României la începutul anilor 90, Emil Săndoi şi Gică Hagi sunt în acest moment antrenorii cu cea mai îndelungată prezenţă pe banca unor echipe din Liga I. Săndoi a preluat Universitatea Craiova la începutul lunii septembrie 2014, acumulând astfel aproape 15 luni în funcţie, timp de un an avându-l alături, din postura de director tehnic, pe Sorin Cârţu. Totodată, de la revenirea Ştiinţei în competiţii, Săndoi a reuşit să-şi păstreze postul pentru cea mai îndelungată perioadă, depăşindu-I pe Balint, Stângă, Gane şi Lincar, în ordinea descrescătoare a longevităţii pe banca tehnică. De la Nicolo Napoli, în perioada 2007-2009, Craiova nu a mai avut un antrenor care să reziste atât de mult timp în funcţie.
În cazul lui Gică Hagi situaţia ar părea mai simplă la prima vedere, din moment ce este şi finanţator şi antrenor la Viitorul, însă rămânerea şi ca tehnician al echipei a fost “ameninţată” recent de propunerea venită din partea lui Galatasaray, care l-ar fi dorit pentru al treilea mandat pe banca tehnică. Hagi s-a autoinstalat antrenor principal la Viitorul la jumătatea lunii septembrie 2014, cu două săptămâni după ce Săndoi semnase cu Universitatea. Nemulţumit de colaborarea lui Stelea şi apoi cu Bogdan Vintilă, “Regele” s-a hotărât să se implice direct şi permanent la echipă.
Săndoi şi-a început cariera de antrenor trecând direct din teren pe bancă, la Universitatea Craiova, în 1999, având, la finalul primului său mandat, ca primă performanţă, calificarea în finala Cupei României. Hagi a început direct cu naţionala de seniori a României, pe care a preluat-o în 2001, ratând calfiicarea la Mondialul din 2002, după un baraj cu Slovenia. Între timp, Hagi a mai antrenat Galatasaray, în două rânduri, cu care a câştigat o Cupă a Turciei, Bursaspor, FC Timişoara şi Steaua.
În primii de antrenorat, Săndoi a avut câte două mandate în Oltenia, la Universitatea Craiova şi Pandurii, pe lângă finala de Cupă din 2000 reuşind şi promovarea gorjenilor în primul eşalon, în 2005. Săndoi şi-a trecut în cont apoi un record de longevitate în funcţia de selecţioner al naţionalei de tineret a României, pe care a condus-o între 2006 şi 2013, nereuşind însă nicio calificare la un turneu final european şi implicit la Jocurile Olimpice. În 2008, pentru o scurtă perioadă, Săndoi a fost în acelaşi timp selecţioner la under 21 şi antrenor la FC Vaslui.
Avantaj Hagi în confruntările cu Săndoi
Duelurile de până acum dintre Săndoi şi Hagi s-au consumat doar în meciuri dintre Universitatea Craiova şi Viitorul şi au adus o victorie a Craiovei, 2-1 în optimile Cupei României de anul trecut, un egal, 1-1, în returul campionatului precedent, şi două succese ale Viitorului, 2-1 pe “Extensiv” în turul stagiunii actuale şi un 9-8, după executarea loviturilor de departajare, în primul tur al Cupei Ligii.
Chestionaţi în privinţa propunerii legate de schimbarea numărului de schimbări pe parcursul unui meci, Săndoi şi Hagi au păreri diferite. “Regele” ar rula cât mai mulţi jucători, ţinând cont că vrea să promoveze cât mai multe talente de la Academie. “Avem loturi mari, trebuie să-i mulţumim pe toţi. Şapte schimbări sunt multe, dar 5 ar fi bine. Poate şi una de portar. Loturile sunt de aşa natură, avem peste 20 de jucatori, trebuie să aibă şanse de a juca mai mulţi” spune Hagi.
Emil Săndoi n-ar modifica numărul de schimbări, dar ar accepta ideea unei înlocuiri reversibile. “Nu poţi totuşi să termini meciul cu o echipă complet diferită faţă de cea cu care ai început. Dacă s-ar mai putea totuşi ca un jucător să fie odihnit o perioadă şi apoi să fie din nou introdus, atunci s-ar mai putea discuta. Dar 7 schimbări înseamnă prea mult”, spune Săndoi. De altfel, s-a constatat conservatorismul lui Săndoi în această privinţă în meciurile de până acum, majoritatea modificărilor în formula de start, cu excepţia celor forţate de accidentări, fiind operate abia în ultimul sfert de oră.