Orchestra de cameră „Lyra Gorjului”, pe scena Festivalului „Craiova Muzicală”

0
428

Între evenimentele celei de-a 41 ediții a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” se înscrie și concertul susținut de Orchestra de cameră „Lyra Gorjului” din Târgu Jiu, condusă de dirijorul Mircea Suchici. Evenimentul are loc astă-seară, începând cu ora 19.00, și deschide scena pentru soliștii Iulia Dumitrescu (flaut), Daniela Schileru (flaut), Rodica Anghelescu (soprană) și Andreea Suchici (vioară).

Orchestra de cameră „Lyra Gorjului” a fost înființată în anul 1998 și este formată din muzicieni proveniți de la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Constantin Brăiloiu”, Școala Populară de Artă din Târgu Jiu și din Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”. Repertoriul abordat de orchestră este unul destul de divers, de la muzica preclasică la creația contemporană.

În programul acestei seri se regăsesc Concertul în Sol major pentru 2 flaute şi orchestră de Domenico Cimarosa și cinci creații de Wolfgang Amadeus Mozart: Divertismentul în Fa major, K. 138, Aria Reginei nopţii din opera „Flautul fermecat”, Rondo „Alla Turca” pentru vioară şi orchestră, Aria Constanzei din opera „Răpirea din serai”, și Simfonia nr. 25 în Sol minor, K. 183.

Mircea Suchici a început studiul violoncelului la Târgu Jiu, cu prof. Maria Racoţi. A absolvit cursurile Conservatorului „George Enescu” din Iaşi, la clasa prof. Reinhold Scheeser, și pe cele de stilistică dirijorală ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Cristian Brâncuşi. Instrumentist de valoare, cu o bogată experienţă profesională, şi-a adus contribuţia la înfiinţarea Filarmonicilor „Marea Neagră” din Constanţa (1979) şi „Ion Dumitrescu” din Rm. Vâlcea (1995), precum şi la afirmarea Orchestrei de Cameră „Lyra Gorjului”, al cărei dirijor este şi în prezent. În Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” deţine statutul de solist instrumentist – partida de violoncel.