Teatrul Liric „Elena Teodorini” își schimbă denumirea în Opera Română Craiova

0
1329

Nu numai calitatea programului repertorial contează, ci și imaginea pe care instituția o are în rândul publicului, fie din Craiova pretendentă la titlul de Capitală Culturală Europeană, fie de peste hotare! Este argumentul pe care managerul Teatrului Liric „Elena Teodorini”, Antoniu Zamfir, îl aduce în solicitarea adresată municipalității craiovene pentru schimbarea denumirii instituției în Opera Română Craiova. Noua titulatură nu va implica nici un fel de transformări și nicidecum nu va ridica Liricul craiovean la rang de operă națională, precum cele din Iași, Timișoara ori București, aflate în subordinea Ministerului Culturii.

Documentația aferentă înaintată Primăriei și Consiliului Local Municipal Craiova are nu mai puțin de 105 pagini – de la istoricul instituției, al Festivalului „Elena Teodorini” organizat încă din 1992 și o lungă listă cu turneele efectuate în ultimii 20 de ani la afișe ale unor evenimente muzicale, între care importate spectacole de operă. De asemenea, „dosarul” cuprinde o mulțime de impresii notate de muzicienii invitați în „Cartea de Onoare” a teatrului. Proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii teatrului este ultimul, al 93-lea, pe ordinea de zi a următoarei ședințe ordinare a CLM, de joi, 28 noiembrie.

„Justificăm solicitarea de a adopta denumirea de Opera Română Craiova prin faptul că repertoriul nostru actual este alcătuit cu predilecție din lucrări de operă (20 de titluri), prin valoarea deosebită a soliștilor de operă – angajați și invitați și, îndeosebi, prin impactul pe care această titulatură o va avea aspra imaginii internaționale a instituției noastre. Soluționarea pozitivă a acestui demers ar încununa o tradiție seculară a spectacolelor de operă craiovene”, se precizează în adresa înaintată administrației locale.

Managerul Antoniu Zamfir spune că, odată schimbat numele instituției, oferta repertorială nu se va modifica, ci se va adresa în continuare tuturor categoriilor de spectatori. Așadar, pe lângă titluri de operă, în repertoriul Operei Române Craiova se vor regăsi operete, musicaluri, spectacole pentru copii etc.

Teatrul Liric din Craiova a luat ființă, ca instituție de sine stătătoare, la 1 iunie 1979, prin Decizia nr. 264 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular al județului Dolj, desprinzându-se din Filarmonica „Oltenia”, unde funcționase ca secție de operetă, înființată încă din 29 iunie 1972. Prin Hotărârea nr. 2430 din 2 octombrie 1996 a Consiliului Județean Dolj se aproba schimbarea denumirii „Teatrul Liric Craiova” în „Teatrul de Operă și Operetă Craiova”. Ulterior, instituția a luat numele Elenei Teodorini, iar din anul 2002 – când a sărbătorit 30 de ani de activitate neîntreruptă – se intitulează Teatrul Liric „Elena Teodorini”.