Printr-un proiect Erasmus +, Tradițiile românești, promovate la Liceul Tehnologic „Ionete Aurelian” din Malu Mare

0
1419
Elevi din Turcia, Polonia și Lituania, alături de colegii lor din România, descoperă împreună frumusețea tradițiilor populare din fiecare țară în parte. Gazda proiectului educațional Erasmus + este, în aceste zile, Liceul Tehnologic „Ionete Aurelian” din Malu Mare, profesorii și elevii de aici pregătindu-le invitaților și un adevărat festin culinar, la care degustătorii au fost invitați să ofere și note bucătarilor. La final, marele câștigător a fost declarat folclorul românesc. 
18 elevi din Turcia, Polonia și Lituania, alături de profesorii lor, sunt oaspeții Liceului Tehnologic „Ionete Aurelian” din Malu Mare. Timp de aproape o săptămână, copiii au vizitat școala și au cunoscut alți colegi de vârsta lor, care învață la Malu Mare, iar cu ajutorul profesorilor, au descoperit împreună tradițiile și obiceiurile românești. Ieri, se aflau deja de trei zile la Malu Mare, iar încântarea era mare. În holul cel mare al școlii, era aranjată o adevărată expoziție de mâncăruri. Expuse pe ștergare populare, în vase de lut și coșuri de nuiele, se găseau tot felul de bunătăți: sărmăluțe cu mămăliguță, saramură de pui și pâine coptă în casă, fasole cu cârnați, zacuscă de casă, salată de vinete, murături asortate, tot felul de plăcinte umplute cu mere, brânză și dovleac. Nu lipseau nici platourile cu fripturi, dar nici rețetele mai sofisticate, ca pui în pâine și musacaua de varză. Prazul și zaibărul era și ele la locul lor.

Plăcintele cu brânză, declarate cel mai bun desert românesc
Fiecare masă era numerotată și își aștepta degustătorii. Înarmați cu furculițe, profesorii din țările invitate treceau, pe rând, și degustau din platouri, apoi puneau o notă pe buletinul de vot pe care îl primiseră de la organizatori. Departajarea bunătăților a fost greu de realizat, după cum au recunoscut și aceștia. Aproape tot ce se găsea pe mese, bunătăți pregătite de părinții elevilor și de cadrele didactice ale școlii, erau deosebit de gustoase. La final, jurații au decis că trebuie felicitați toți bucătarii și sărbătorită gastronomia românească. Oaspeții din Turcia, de pildă, au fost încântați să descopere sarmalele românești, care se aseamănă cu o specialitate culinară din țara lor. Pe gustul lor au fost și „micii”, a căror pronunție și-au însușit-o la fel de bine. Invitații din Polonia și Lituania au căzut de acord că plăcintele cu brânză sunt, de departe, cel mai bun desert românesc pe care l-au mâncat vreodată.

În vizită la atelierul de olărit de la Horezu
Dar festinul culinar pregătit de școlari nu a fost singura oportunitate de a cunoaște folclorul românesc. Oaspeții liceului au fost invitați, marți, și la Casa Băniei din Craiova, acolo unde au putut admira piese valoroase din portul popular oltenesc, multe obiecte de uz gospodăresc. Catedrala Metropolitană „Sfântul Dumitru” care se află în apropiere a fost, de asemenea, vizitată. A doua zi, miercuri, delegația de elevi și profesori din Turcia, Lituania și Polonia a mers într-o excursie de documentare la târgul de olărit de la Horezu. Li s-a părut cea mai interesantă experiență. „Târgul de ceramică de la Horezu a fost cea mai plăcută experiență. Copiii au văzut cum meșterii populari modelează lutul și au fost extrem de încântați de priceperea lor. S-au întors de acolo și cu mici suveniruri”, a mărturisit Ana Cizmaru, directorul liceului din Malu Mare, gazda proiectului educațional de la Malu Mare.

Oaspeți din trei țări: Turcia, Polonia și Lituania
Toate aceste manifestări fac parte dintr-un proiec Erasmus +, „Lets explore our roots to shape our common future”, care este implementat, timp de doi ani, de patru școli-partenere din Turcia, Polonia, Lituania și România. Întâlnirea din România a fost a treia din proiect, primele două fiind găzduite în Turcia și Lituania. „Proiectul care ca temă înțelegerea tradițiilor și culturilor din țările participante. Toate acțiunile sunt legate de cultura și civilizația acestor patru popoare. Am fost bucuroși să avem oaspeți așa de deschiși și interesați de specificul popular românesc, pe care ne-am străduit să-l facem cunoscut”, a precizat prof. Ana Cizmaru, directorul liceului. Din fiecare țară a participat câte un grup de șase elevi, care au fost însoțiți de câte doi profesori. În total, au fost 18 elevi care au locuit, în aceste zile, la familiile altor elevi și profesori din Malu Mare. În tot acest timp, elevii au vizitat școala, dar și comuna.

Patru proiecte Erasmus +, derulate la Malu Mare
Proiectul educațional a fost, din acest motiv, și o ocazie ca oaspeții străini să descopere familia tradițională românească. Polonezii au remarcat, de exemplu, că părinții români sunt mai grijulii cu copii lor. Oaspeții turci au fost impresionați de deschiderea cu care au fost primiți în familiile de la Malu Mare, iar invitații din Lituania au subliniat și ei ospitalitatea de care au dat dovadă gazdele lor. Următoarea etapă a proiectului Erasmus + va fi găzduită în Turcia. Acolo vor merge, pe același principiu, șase elevi de la liceul din Malu Mare. Organizatorii au precizat că participanții vor fi selectați după aceleași criterii ale celor două ediții anterioare, în funcție de cunoștințele acumulate la limba engleză, dar și de dorința de a face parte din acest proiect.
Liceul Tehnologic „Ionete Aurelian” din Malu Mare a implementat, în total, patru proiecte Erasmus +, dintre care două se află în desfășurare, cel pentru promovarea tradițiilor populare și altul pentru dezvoltarea turismului.