Sculptori craioveni la manifestările „Calea Eroilor – 75 de ani” de la Târgu Jiu

0
86

Anul acesta, pe 27 octombrie, se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Manifestările aniversare se vor derula pe parcursul a trei zile, începând de astăzi şi până duminică, 27 octombrie, în organizarea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”.

Programul cuprinde – astăzi, ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj din Târgu Jiu – vernisajul expoziției de sculptură a patru artişti plastici craioveni: Dan Nica, Emilian Popescu, Dan Purcărea și Marcel Voinea. Evenimentul are loc în parteneriat cu Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova și Uniunea Artiştilor Plastici din România –  Filiala Craiova.

Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” este închinat eroilor neamului căzuţi în luptele de la Podul Jiului, în bătălia din 14 octombrie 1916, când bătrâni, copii şi femei au ţinut pe loc trupele germane care voiau să ocupe oraşul. A fost realizat pe parcursul anilor 1937-1938, la comanda Ligii Femeilor Gorjene, condusă de Arethia Tătărescu, și inaugurat în data de 27 octombrie 1938. Opera monumentală la Târgu Jiu porneşte de pe malul Jiului şi se întinde de la vest la est, pe o distanţă de 1,4 km, unind Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Biserica „Sf. Apostoli”, Coloana fără Sfârşit, sub denumirea unanim recunoscută de „Calea Eroilor”.