Panică, fum, răniţi, urlete de sirene, forţe de intervenţie impresionante – cam aşa arăta, ieri, Aeroportul Internaţional Craiova, după ce un avion cu 184 de pasageri la bord a ratat decolarea. Pompierii Aeroportului şi cei ai ISU Dolj au reuşit să lichideze incendiul, răniţii au primit îngrijirile necesare şi au fost transportaţi la spital, iar unul dintre ei, pentru că era în stare critică, a fost trimis în Bucureşti cu elicopterul SMURD. Din fericire, totul a fost doar un exerciţiu, pentru testarea modului de reacţie într-o asemenea situaţie de urgenţă. De remarcat faptul că totul s-a desfăşurat în timp real, autospecialele şi ambulanţele venind de la sediu, astfel încât la final să se poată face o evaluare cât mai exactă în cazul unei situaţii reale.
O aeronavă AIRBUS A320, având la bord 184 pasageri, efectuează manevrele de decolare pe pista principală a Aeroportului Internaţional Craiova. Pe parcursul rulajului de decolare apare o defecţiune la trenul principal de aterizare din partea dreaptă, iar avionul virează violent spre dreapta, părăsind pista. Zona centrală a fuselajului şi aripa dreaptă sunt cuprinse de flăcări, 18 persoane fiind rănite, din care 5 în stare critică şi alte 10 sunt intoxicate cu fum.
Îşi fac rapid apariţia echipele de intervenţie ale Aeroportului, se anunţă evenimentul prin 112 şi vin pompieri, echipaje SMURD şi de prim-ajutor de la ISU Dolj, poliţişti de la IPJ Dolj, dar şi jandarmi ai IJJ Dolj pentru asigurarea perimetrului. În timp ce pompierii lichidează incendiul, răniţii primesc îngrijirile necesare în corturile montate pe marginea pistei, apoi sunt duşi la spital. Unul dintre ei este trimis în Bucureşti cu elicopterul SMURD şi totul se termină cu bine.
De această dată a fost vorba doar despre un scenariu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a testa modul de reacţie în cazul unui astfel de eveniment. Exerciţiul s-a desfăşurat în timp real, comandantul ISU Dolj şi directorul Aeroportului Craiova fiind în permanenţă cu ochii pe ceas. Asta pentru că nimeni nu-şi doreşte o tragedie, dar dacă se întâmplă, trebuie să se cunoască toate detaliile intervenţiei, iar timpul este un factor important.
Totul s-a desfăşurat în prezenţa prefectului de Dolj, Marius Deca, preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care, la final, a declarat că forţele de intervenţie şi-au făcut perfect datoria. Şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, s-a declarat mulţumit de rezultatele exerciţiului şi de modul de reacţie a forţelor implicate în gestionarea acestei situaţii. Singurul care a spus că mai sunt destule de învăţat, deşi a fost o lecţie bună, a fost comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, col. Constantin Florea.