Consilierii municipali au respins referendumul anti-Kozlodui

0
398

După două ore și jumătate de dezbateri, referendumul prin care locuitorii din Craiova urma să fie consultați cu privire la realizarea noilor obiective nucleare de la Kozlodui (Bulgaria) a fost respins de plenul CLM Craiova. Consilierii locali au votat împotriva acestui proiect – deși avea suportul a peste 15.000 de semnături – după ce li s-a adus la cunoștință că demersul nu ar avea nici o valoare juridică. Primarul Lia Olguța Vasilescu a spus că a inițiat acest proiect pentru a nu i se reproșa că se opune societății civile, dar că nu crede nici ea că ar fi o soluție, cu atât mai mult cu cât Primăria Craiova ar fi urmat să suporte costurile de organizare, estimate la 150.000 de euro.

Deși se afla ultimul pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre nr. 37 a fost supus primul la vot. Jumătate din sala de ședințe a plenului a fost ocupată de susținători, care au purtat ecusoane inscripționate „DA pentru referendum”. La prezidiu, alături de primar, viceprimari și președintele de ședință, consilierul Bianca Predescu, a fost invitat acad. Mircea Duțu, președintele Institutului de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” al Academiei Române, prezentat ca specialistul recunoscut în România pe problema mediului. În primul rând al sălii a fost invitată și prof. Luminița Simoiu, coordonatorul Grupului de Inițiativă Locală, grup care a strâns un număr de 15.428 de semnături pentru organizarea unui referendum în care cetățenii din Craiova să fie consultați cu privire la realizarea noilor obiective nucleare de la Kozlodui, Bulgaria.

Două ore de dezbateri

Dezbaterile pe acest subiect au durat mai bine de două ore, fiind, de departe, cele mai lungi și mai încleștate din acest mandat și chiar din ultimii ani. Primii care au intervenit au fost consilierii Emilian Ștefârță, din partea PNL, și Bianca Predescu, de la PSD. Ștefârță a spus, în principiu, că dacă se organizează un referendum împotriva vecinilor bulgari, atunci relațiile de colaborare cu aceștia se vor răci. Bianca Predescu a observat, în schimb, că proiectul de hotărâre pentru inițierea referendumului în Craiova este susținut de un număr mare de semnături, dar nu și de documente cu caracter de cercetare în domeniu. „Efectele depozitului depășesc granițele Craiovei. De aceea, cred că Guvernul României este cel mai competent să poate aceste dialog”, a spus consilierul Bianca Predescu.

Părerea specialiștilor: „Pericolul pentru România este major”

Un cuvânt greu de spus l-a avut academicianul Mircea Duțu. De la bun început acesta a recunoscut că problema centralei de la Kozlodui l-a pasionat din anul 1990, iar opinia lui este că prezintă un mare pericol nu doar pentru Craiova, ci pentru România, dar că referendumul nu este o cale de urmat. „Pericolul pentru România este major pentru că Bucureștiul se află mai aproape de Kozlodui decât este Sofia. Dar, din păcate, dacă se acționează pe principiul Convenției de la Espoo, atunci acest referendum este un act gratuit al municipalității, fără valoare juridică, fiindcă Ministerul Mediului este cel care trebuie să poarte aceste dezbateri”. Potrivit acestuia, Grupul de Inițiativă Locală ar fi trebuit să ia parte la dezbaterea publică organizată de Ministerul Mediului la Craiova, pe data de 18 noiembrie 2014, și dacă nu ar avut obiecțiuni, ar fi trebuit să le depună în instanță, pe Contencios Administrativ, la Curtea de Apel Craiova.

Luminița Simoiu

15.428 de semnături pentru referendum

Coordonatorul Grupului, prof. Luminița Simoiu, a spus că a făcut o solicitare la Ministerul Mediului să i se transmită când va organiza dezbaterile și că a primit un răspuns tardiv, nemaiputând să participe, deși avea opt pagini cu obiecțiuni. Pe de altă parte, aceasta a arătat că inițiativa de a organiza un referendum a primit ok-ul și din partea altor două instituții, printre care Primăria Craiova. „Noi am inițiat strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum la sugestia Agenției de Mediu (…). Ne-am informat și la Primăria Craiova și ni s-a spus că da, referendumul este legal. La Galați s-a făcut un referendum pentru asfaltarea unei străzi, dar la Craiova de ce nu se poate? În numele cetățenilor pe care îi reprezint, le adresez consilierilor rugămintea să voteze da pentru referendum”, i-a îndemnat prof. Luminița Simoiu pe consilieri să voteze, fiind susținută și de aplauzele simpatizanților din sală.

„O aberație, un demers fără valoare juridică”

Înainte de vot, consilierii locali au cerut cu insistență să li se spună dacă referendumul trebuie sau nu să fie organizat de municipiul Craiova și, în plus, dacă ar putea să schimbe lucrurile. Răspunsul a fost dat tot de acad. Mircea Duțu, care a spus, din nou, că o astfel de inițiativă a fost pornită greșit și că este tardivă. „Ministerul Mediului a închis dosarul, iar referendumul este o aberație. Este treaba dumneavoastră dacă îl organizați sau nu, dar nu va avea nici o valoare juridică fiindcă Ministerul Mediului este cel care poartă discuțiile cu autoritățile bulgare, fiind vorba de o problemă națională”. Acesta a arătat că singura cale de urmat acum este ca Grupul de Inițiativă să colaboreze cu ONG-urile pe mediu din Bulgaria și să încerce să stopeze împreună proiectul cu ajutorul instanțelor din țara vecină.

Atacuri din opoziție

Opoziția din CLM Craiova nu a pierdut ocazia să atace și ea. Consilierul Dan Cherciu a ținut să remarce modul superficial în care Ministerul Mediului a organizat respectivele dezbaterile la Craiova, singurele cu rol important în luarea unor decizii. „Eficiența Ministerului Mediului o știm care este pentru că tot un astfel de minister și-a dat avizul pentru depozitul de deșeuri de la Făcăi. Și a adus sub nasul craiovenilor gunoiul din tot județul”. După ce a ținut și el să specifice faptul că este unul dintre semnatarii pentru acest referendum, consilierul Pavel Badea l-a întrebat pe specialistul Mircea Duțu de ce nu s-a implicat în această problemă. „Dumneavoastră, ca specialist, vă considerați liniștit din punct de vedere moral? De ce nu ați ieșit în mass-media să informați că există un risc cu acest depozit?”. ”Eu nu pot să-mi iau asupra mea toate problemele ecologice ale țării. Trebuie acționat în spiritul legii, și nu emoțional ca să avem și rezultate”, a replicat acad. Mircea Duțu.

Kozlodui

150.000 de euro, cheltuieli de la bugetul local

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, le-a spus consilierilor municipali că ea a fost cea care a inițiat primele demersuri la Uniunea Europeană, în 2011, când era senator, pentru a se stopa acest proiect. Referitor la referendum, Olguța Vasilescu a afirmat că, deși nu s-a opus, nu consideră că această idee este bună. „Nu m-am opus organizării unui referendum ca să nu mi se reproșeze că mă opun societății civile. Dar le-am spus că nu este o soluție care să ducă undeva. Cheltuim 150.000 de euro și cu rezultatul lui – fiindcă toți craiovenii se vor opune, categoric – nu știu unde ne vom duce”. După ce le-a arătat ce implică un astfel de referendum, primarul i-a invitat pe consilieri să ia singuri decizia. „Decizia o luați dumneavoastră, iar eu o voi pune în aplicare!”, a spus edilul, care a enumerat și cele patru posibilități prin care poate fi tranșat proiectul: amânare, retragere, amendament sau respingere prin vot.

Doar doi consilieri au votat „pentru”

Consilierul Pavel Badea a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, dar inițiatorul Lia Olguța Vasilescu a refuzat să facă acest lucru spunând că nu vede în acest lucru o soluție. Când s-a pus problema amendamentelor, Executivul a arătat că trebuie schimbată data referendumului – 15 noiembrie – pentru că nu este timp pentru tipărirea buletinelor de vot și organizării secțiilor de votare. Însă consilierii nu au putut să vină cu nici un amendament prin care să propună o altă dată. În consecință, președintele de ședință, Bianca Predescu, a supus la vot proiectul în forma depusă pe ordinea de zi. În cele din urmă, problema a fost tranșată prin vot: doi consilieri au votat „pentru” (Pavel Badea și Dan Cherciu), opt voturi au fost „împotrivă” și 15 aleși locali s-au obținut. Proiectul referendumului ar fi trebuit să aibă 13 voturi „pentru” ca să fie adoptat, prin urmare inițiativa a fost respinsă.

Imediat după votul negativ, coordonatorul Grupului de Inițiativă Locală, prof. Luminița Simoiu a anunțat că se vor strânge semnături pentru al doilea referendum, de această dată pentru demiterea membrilor din CLM Craiova.