„Căpşunile şi orfanii” – premieră internațională la Teatrul Național din Craiova

0
389

Teatrul Național „Marin Sorescu” prezintă la acest sfârșit de săptămână premiera absolută a spectacolului „Căpşunile şi orfanii / Erdbeerwaisen – O călătorie spre o generaţie abandonată”, un proiect internațional realizat împreună cu Teatrul de Stat Braunschweig (Germania) și werkgruppe2. Spectacolul de sâmbătă, 27 septembrie, va avea loc la Sala „Ion D. Sârbu”, de la ora 17.00, iar cel de duminică, 28 septembrie, este programat la ora 19.00. După ambele reprezentații, protagoniștii vor dialoga cu publicul din sală. Premiera germană este anunțată pe data de 23 octombrie, la Teatrul de Stat Braunschweig.

 În anul 2013, în lunile septembrie și noiembrie, echipa de artiști de la werkgruppe2 au colaborat cu mai multe ONG-uri și au cunoscut o serie de cazuri sociale din Craiova și județul Dolj. Interviurile realizate le-au dezvăluit viața de zi cu zi a unor familii aflate în situații dificile. Textul dramatic este rezultatul exclusiv al discuțiilor realizate cu copii, bunicii și rudele lor. Rezultatele au fost transpuse într-un scenariu dramatic ce relevă aspecte emoționante ale vieții de zi cu zi, dar și aspecte legate de problematica intrării României în UE și urmările sale.

Astfel, s-a dezvăluit o generație de bunici care nu cunoaște condițiile unei vieți sigure odată cu pensionarea, precum și faptul că multe familii trăiesc în situații precare din punct de vedere financiar. Toate interviurile au fost înregistrate sub anonimat, transcrise și transpuse într-un scenariu dramatic. Poveștile persoanelor intervievate sunt interpretate pe scenă de patru actori, doi din trupa permanentă a Teatrului de stat Braunschweig și doi din cea a Teatrului Național „Marin Sorescu”.

«Titlul „Căpşunile şi orfanii” (în germană „Erdbeerwaisen”) definește o generație de copii din România ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci în state precum Spania, Italia, Grecia sau Germania. Părinții sunt numiți „căpșunari”, indiferent că lucrează ca îngrijitori pentru persoane vârstnice sau fac muncă sezonieră, că sunt muncitori în construcții, în șantiere navale sau în măcelării. Se estimează că 5.000.000 de români lucrează în străinătate, inclusiv cei angajați la negru, reprezentând o cincime din forța activă de muncă românească. Atunci când părinții se află în străinătate, copiii lor rămân acasă, în țară. Proiectul „Căpşunile şi orfanii” dezbate „prețul” absenței părinților: Cum se reorganizează familiile? Cine preia sarcina părinților absenți? Cine poate să-i înlocuiască? Unde se simte cel mai acut lipsa lor? Ce urmări emoționale are acest lucru, pe termen lung, asupra copiilor și asupra întregii familii?», spun reprezentanții Naționalului craiovean.

Organizațiile „World Vision” și „Salvați Copiii” (cu structuri teritoriale și în Dolj) au fost parteneri importanți pentru documentare. Ambele organizații au grijă de copiii migranților și de familiile acestora, în limita posibilităților. Niciuna dintre acestea nu beneficiază de sprijinul statului, fiind finanțate prin donații sau prin alte surse de finanțare neguvernamentală. Acestea întreprind acțiuni de sprijinire a copiilor după școală, asigurate de asistenți sociali, psihologi și cadre didactice. Goethe-Institut Bucureşti a sprijinit, de asemenea, proiectul.

Regia artistică a spectacolului „Căpşunile şi orfanii” îi aparține Juliei Roesler, care a realizat și documentarea, împreună cu Silke Merzhauser și Gina Călinoiu. Scenografia este semnată de Adrian Damian, iar muzica originală îi aparține lui Kim Efert. În distribuție: Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Honig, Oliver Simon și Kim Efert. Durata reprezentației este de circa 90 de minute, fără pauză.

Sub titlul „The Art of Ageing”, opt teatre membre ale Convenției Teatrale Europene (CTE) organizează parteneriate pe termen lung, pentru a aduce în discuție această problemă. Un astfel de parteneriat este cel dintre Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Teatrul de Stat Braunschweig. La cererea celor două teatre, colectivul artistic al werkgruppe2 a realizat proiectul teatral bilingv „Căpşunile şi orfanii” / „Erdbeerwaisen”. CTE este cea mai importantă rețea de teatre din Europa, care a pus în legătură peste 40 de teatre publice din 25 de țări. Scopul acestei rețele este realizarea schimburilor interculturale și educația culturală, precum și inițierea proiectelor  transnaționale și apărarea intereselor teatrului în dialog cu instituțiile UE. „The Art of Ageing” este susținut financiar prin Programul „Cultura” (2007-2013) al UE.

Fondat în 1690, Teatrul de Stat Braunschweig este unul dintre primele teatre publice din Germania. „Emilia Galotti” a lui Lessing și „Faust – tragedia primei părți” a lui Goethe au avut premiera pe această scenă. Teatrul de Stat Braunschweig este o instituție modernă, cu cinci secții artistice și aproape 500 de angajați. Anual, aici au loc 30 de premiere de teatru, teatru muzical, dans, teatrul pentru copii și tineret și concerte ale Orchestrei