Conform unui comunicat de presă, preluat de Edupedu.ro, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), 16 Centre de Excelență în Cercetare vor putea fi înființate cu câte 100 de milioane de euro pentru inovarea în Sănătate, Climă, Cultură și Securitate civilă.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lansat în dezbatere publică Pachetul de informații pentru competiția Centre de Excelență CoE2023. „Prin acest proiect cei mai buni cercetători români, atât din țară, cât și din diaspora vor primi milioane de euro pentru proiectele lor de cercetare”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Finanțarea de la bugetul de stat acordată pentru un proiect este de maxim 100.000.000 lei, iar proiectele se vor derula pe o perioadă inițială de 60 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 84 luni. Prin intermediul programului se finanțează cu precădere resursa umană implicată, accentul fiind pus pe interdisciplinaritate, colaborare și masă critică, se precizează în comunicat. „Propunerile/observațiile cu privire la conținutul documentului se primesc până la data de 23 septembrie 2023, la adresa de e-mail centredeexcelenta@uefiscdi.ro”, conform comunicatului. Proiectul de ghid al solicitantului pus în dezbatere publică arată că până pe 1 noiembrie s-ar putea depune cererile de finanțare.
În ce domenii se pot face investițiile
Redăm comunicatul:
„Competiția Centre de Excelență CoE2023 face parte din cadrul Programului 5.6 – Provocări, 5.6.1 Subprogramul Parteneriate pentru Agenda Strategică, din Planul Național de Cercetare Dezvoltare Inovare IV (PNCDI IV). Competiția este organizată de către MCID și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). „Prin acest proiect cei mai buni cercetători români, atât din țară, cât și din diaspora vor primi milioane de euro pentru proiectele lor de cercetare. Este un pas uriaș pentru inovarea din România în domenii precum digitalizare, climă, mediu, sănătate și cultură. Centrul de Excelență este constituit într-o zonă de impact pe domenii specifice definite în Agenda Strategică de Cercetare a României, după cum urmează: digitalizare, industrie și spațiu, climă, energie și mobilitate, hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură și mediu, sănătate, cultură, creativitate și societate incluzivă, securitate civilă pentru societate. (…) Propunerile/observațiile cu privire la conținutul documentului se primesc până la data de 23 septembrie 2023, la adresa de e-mail centredeexcelenta@uefiscdi.ro”.