Paradă cu păpuși supradimensionate și care alegorice, astă-seară, pe străzile Craiovei!

0
560

Începe Festivalul  Internațional „Puppets occupy street” – Water Edition! Aproape 150 de evenimente – între care 66 de spectacole, 13 ateliere de creație, 5 concerte, două expoziții, două parade, proiecții video – vor anima străzile Craiovei începând de astăzi și până pe 1 septembrie. Evenimentul este organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, cu susținerea financiară a Primăriei și Consiliului Local Municipal Craiova și sub egida „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”, și implică peste 100 de artiști din Spania, Italia, Iran, Argentina, Ungaria, Bulgaria și din mai multe orașe ale României. Deschiderea oficială are loc astă-seară, ora 21.00, cu o spectaculoasă paradă pe traseul McDonald‘s – Piața „Mihai Viteazul”, cu păpuși supradimensionate și care alegorice. Pentru că această a II-a ediție a festivalului are ca temă „Apa”, craiovenii sunt invitați „să vină îmbrăcați foarte lejer, aproape ca la plajă”, ba chiar să ia cu ei „colacul, ochelarii de scafandru ori prosopul” și să se aștepte la… surprize, potrivit directorului festivalului, Adriana Teodorescu.

Că „Păpușile ocupă strada” nu este doar un simplu nume de festival, ci se va întâmpla la propriu în Craiova! Timp de opt zile, aproape toate zonele orașului vor fi „ocupate” de evenimente pentru toate vârstele și gusturile publicului: centrul vechi – Piața „Frații Buzești”, Piața „Mihai Viteazul”, Parcul „Nicolae Romanescu”, Grădina Botanică, Parcul Pușkin, Parcul Independenței (lângă Liceul de Arte „Marin Sorescu”, cartierele Craiovița Nouă (zona Racheta), Brazda lui Novac, Rovine, 1 Mai și Bariera Vâlcii. Alte manifestări din program vor fi găzduite de sediile unor instituții ca Teatrul „Colibri”, Centrul Multifuncțional, Casa Băniei, Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

Față de anul trecut, bugetul evenimentului este triplu

„Craiova, așa cum merită de mult, are un festival internațional de arta animației. Unul în primul rând pentru comunitate, iar în al doilea rând pentru breaslă. Este singurul festival din România care nu urmărește competiția oficială, ci pe cea care stimulează creativitatea. Este un prilej pentru noi, ca teatru, și pentru colegii noștri din țară și din străinătate care vin aici să se cunoască între ei și să crească împreună. E un festival complex, care își dorește să angreneze absolut toate artele, toate categoriile sociale și de vârstă și să devină o marcă a Craiovei”, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Adriana Teodorescu, manager al Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” și director al Festivalului Internațional „Puppets occupy street”.

Adriana Teodorescu a mai precizat că organizarea evenimentului nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar al autorităților locale: „Mulțumirile noastre se îndreaptă către finanțatorii principali, Primăria și Consiliul Local Craiova, pentru că, față de anul trecut, bugetul festivalului este triplu. Este un salt foarte mare, în condițiile în care în alte părți finanțările nu numai că scad, dar sunt festivaluri care nu se mai pot desfășura sau sunt organizate doar ca să nu moară”.

Păpușari independenți și trupe private din țară fac spectacol la Craiova

Artiști din mai multe țări, ca și din teatre din România, păpușari independenți și trupe private, cu toții veniți din București, Cluj-Napoca, Arad, Constanța și alte orașe, cărora li se alătură trupa Teatrului „Colibri” din Craiova, susțin fenomenul „Puppets occupy street”. „Anul trecut am fost foarte plăcut surprinsă de tot ce mi s-a oferit aici ca experiență. Anul acesta este o mare provocare pentru mine – nu am mai făcut astfel de care alegorice, dar sper să fie toată lumea bucuroasă să le admire. Pentru echipa noastră este ceva nou și deosebit ceea ce facem. Vrem să dăm Craiovei tot ce putem mai bine”, a declarat Oltea Clara Dărângă-Răsnovanu, care este și coordonatoarea atelierului „Recycle the seea”. Alături de carele alegorice vor defila în paradă păpuși supradimensionate – creații de Oana Micu și Tiberiu Toitan.

„Acest festival e ca Făt-Frumos, care crește într-un an cât alții în zece!”

Între cele peste 60 de reprezentații se înscrie și „Cabaret”, cu Nuți și Sorin Dorobanțu, din Arad, cei doi coordonând și atelierul de creativitate „Marionette Story”. Participanți și la ediția precedentă, aceștia nu au putut să nu remarce amploarea pe care a luat-o festivalul. „Acest festival e ca Făt-Frumos, care crește într-un an cât alții în zece! Și sunt sigur că va crește și mai mult”, a apreciat Sorin Dorobanțu. „E surprinzător cât de mult s-a dezvoltat de la un an la altul! Noi am venit și la ediția precedentă și suntem atât de plăcut surprinși că numărul spectacolelor este atât de mare, că programul se diversifică. E minunat ce se întâmplă! Ne dă posibilitatea să dăm frâu liber imaginației și să creăm”, a adăugat Nuți Dorobanțu.

Festivalul are și un imn, compus de Marin Fagu!

Nu mai puțin de 13 ateliere de creație sunt cuprinse în program, între care „Puppet‘s Factory” (coord. Geo Dinescu), „Șezătoare cu fluiere și povești” (coord. Beatrice și Florin Iordan), „Flower Fashion” (coord. Andreea Melinescu), „Digital Puppets” (coord. Marin Fagu). «Îmi place foarte tare fenomenul „Puppets occupy street” pentru că îți permite să îți explorezi imaginația, să vrei să faci tot timpul mai mult, mai bine. Cred că este important să poți să crești în fiecare zi, în fiecare an, să înveți lucruri noi, să poți bucura atât adulții, cât și copiii. Asta îmi place cel mai mult, că ne permite să ne explorăm, că e totul liber, că te lasă să îți dai frâu imaginației. Ceea ce ne dorim de-acum înainte mulți ani!», a precizat artistul Marian Fagu, cel care a compus imnul festivalului și este autorul unei mega-proiecții ce poate fi văzută astă-seară, la deschiderea oficială, pe clădirea Palace, din centru.

Water Edition cu surprize în Piața „Mihai Viteazul”

Astăzi, la ora 18.00, la Centrul Multifuncțional are loc vernisajul unei ample expoziții de scenografie și fotografie, intitulată „Puppet‘s Meeting”, urmat la ora 21.00 de „Puppet‘s Parade”, pe traseul McDonald’s – Piața „Mihai Viteazul”. „Avem un mesaj pentru craioveni: să vină îmbrăcați foarte lejer, aproape ca la plajă, atât cât le vor permite condițiile meteo… Este Water Edition, iar în Piața „Mihai Viteazul” să se aștepte la surprize legate de această temă! Îi invităm să își imagineze că se poate muta marea la Craiova, să viseze că în această… mare de oameni pot face o baie de fericire… Prin urmare, pot să își aducă ochelarii de scafandru, colacul, labele de înotător, un prosop…”, a mai precizat directorul Adriana Teodorescu.