Criza de sânge redeschide centrele de transfuzie din spitale

0
305

Spitalele au mare nevoie de sânge, după ce numărul donatorilor a scăzut considerabil în ultima perioadă. În mai multe unităţi sanitare din ţară medicii au fost nevoiţi chiar să amâne intervenţiile chirurgicale. Recent, un apel a fost făcut şi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, care au decis redeschiderea unor centre de transfuzie sanguină (CTS) ce funcţionau în spitale. În plus, se ia în calcul posibilitatea ca în toată ţara CTS-urile să funcţioneze şi sâmbăta, iar valoarea tichetelor de masă acordate donatorilor să fie majorată.  

În România doar 1,7% din populaţie donează sânge, cu mult sub media europeană (4%). Şi, nu de puţine ori, medicii din spitalele s-au plâns că deficitul de sânge se resimte, mai ales pe secţii în care consumul este mare, aşa cum ar fi cele de chirurgie ori oncologie. Pentru ca intervenţiile chirurgicale să nu mai fie amânate din cauza lipsei sângelui, ar fi nevoie ca măcar 2,5 la sută din populaţie să meargă frecvent la centrele de donare.

În schimb, potrivit autorităţilor sanitare, în această perioadă se prezintă cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. În condiţiile în care există o cerere mai mare de sânge din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile.

În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii vrea să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge. O soluţie o reprezintă centrele mobile de recoltare de sânge. Autocarele ar urma să fie folosite nu numai în locuri publice. Acestea ar trebui să se deplaseze la instituţii, firme pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se procedează şi în  alte ţări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge.

Donatorii trebuie să respecte o serie de condiţii

La Craiova, cei care doresc să doneze sânge o pot face la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, aflat în imediata apropiere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Înainte de toate, pentru a dona sânge craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. În primul rând, eligibile sunt doar persoanele cu o stare de sănătate bună. Donatorii trebuie să fie odihniţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu sufere de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare.

În dimineaţa recoltării de sânge pot fi consumate cel mult două felii de pâine cu margarină şi gem. De asemenea, trebuie consumate multe lichide. Sunt interzise, în schimb, alimentele bogate în grăsimi şi laptele. Nici fumatul nu este recomandat înainte de a dona sânge, din cauza riscului de lipotimie.

În sprijinul pacienţilor din spitale

Pentru a-i încuraja să vină în sprijinul pacienţilor internaţi în spitale, donatorii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte bonuri de masă în valoare de 52 de lei şi analize gratuite în valoare de 100 de lei pentru depistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie este determinată hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.

Cu această ocazie, donatorii pot ajuta pacienţii ce necesită transfuzii sanguine, precum victimele accidentelor, cei ce suferă operaţii dificile şi cei ce necesită tratamente împotriva cancerului, pentru a enumera doar câţiva dintre beneficiarii unui astfel de act umanitar.