ITM Dolj: zeci de accidente de muncă, în primul semestru din 2022

0
540

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj  a prezentat, în cadrul şedintei Colegiului Prefectural Dolj, situaţia accidentelor de muncă înregistrate pe raza judeţului Dolj în  semestrul I al anului 2022 şi principalele neconformităţi constatate în domeniul securităţii si sănătăţii în muncă. 

În semestrul I al anului 2022 au fost comunicate,  la Inspectoratul Teritorial de Muncă  Dolj, 128 evenimente. Dintre acestea, 52 nu îndeplinesc condiţiile legale de cercetare, iar 76 de evenimente au avut ca urmări incapacitate temporară de muncă sau deces, astfel: 12 accidente mortale (dintre care trei accidente de muncă, şapte în afara muncii şi alte două de circulație-traseu); 26 accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă (dintre care nouă de circulaţie-traseu și trei accidente ca urmare a unei agresiuni); 14 evenimente soldate cu incapacitate temporară de muncă, în afara muncii (patologice); 24 evenimente care au produs incapacitate temporară de muncă, în curs de cercetare de către comisiile desemnate de angajatori. Principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor de muncă au fost: neluarea măsurilor de protecţie a lucrătorilor în condiţii de lucru la înălţime; neasigurarea malurilor împotriva surpării la lucrările de săpături; neutilizarea echipamentelor individuale de protecţie din dotare; folosirea unor echipamente de muncă neconforme sau cu dispozitive de protecţie lipsă (schele, utilaje, echipamente de mână, etc.); consumul de alcool la locul de muncă; starea de sănătate a lucrătorilor.

Statistica spune totul

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a efectuat, în semestrul I al anului 2022, 665 controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, la angajatori din judeţul Dolj. În cadrul acţiunilor de control au fost constatate 534 neconformităţi pentru care au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate și au fost aplicate 457 sancțiuni contravenționale, din care 104 amenzi în cuantum total de 644.500 lei. De asemenea au fost dispuse trei sistări de activitate si au fost oprite din funcțiune şapte echipamente de muncă. “Principalele deficienţe constatate în activitatea de control sunt: utilizarea de echipamente de muncă neconforme; neacordarea sau neutilizarea echipamentelor individuale de protecţie; neasigurarea malurilor împotriva surpării la lucrările de săpături;  neluarea măsurilor de protecţie a lucrătorilor în condiţii de lucru la înălţime; semnalizare de securitate incompletă sau lipsă; neluarea măsurilor de prevenire a accidentelor prin electrocutare; instruirea neconformă a lucrătorilor pentru activităţile desfăşurate”, a precizat Cătălin Mohora, inspector şef al ITM Dolj .