Circa 1.500 de străini cu şedere ilegală, depistaţi în România

0
336

inspectoratul-pentru-imigrari-ofiteriÎn primul semestru al anului 2017, poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcţia Migraţie au asigurat managementul şederii în România pentru 114.980 persoane, dintre care 66.749 din state terţe şi 48.231 cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistaţi aproximativ 1500 de străini cu şedere ilegală, emise 836 de decizii de returnare şi instituite peste 500 de consmene de nepermitere a intrării în România.

Totodată, poliţiştii de imigrări au depistat 345 de străini care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale şi au aplicat 322 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 1.200.0000 de lei.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 6530 de solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, cu10,2 % mai mult ca în anul precedent. Au fost avizate favorabil 4404  de cereri de viză, dintre care 1982 de lungă şedere şi 2422 de scurtă şedere.

În aceeaşi perioadă, au fost eliberate 1670 avize de muncă/detaşare, pentru lucrători permanenţi, detaşaţi, înalt calificaţi, ICT şi sezonieri. În urma celor 474 deacţiuni care au vizat combaterea muncii nedeclarate, au fost depistaţi 345 de străini care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale şi au fost aplicate 322 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.260.500 lei (58.200 lei –străinilor depistaţi; 1.202.300 lei – angajatorilor).

În ceea ce priveşte şederea/rezidenţa pe teritoriul României, a fost asigurat managementul şederii în România pentru 114.191 persoane, dintre care 66.749 străini din state terţe şi 48.231 cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, aflaţi în evidenţele instituţiei. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Totodată, în primul semestru al anului 2017, au fost înregistrate 11.329 de cereri pentru prelungirea dreptului de şedere, depuse de cetăţeni din state precum Turcia, China, Republica Moldova, Israel, Repuplica Serbia, SUA, Ucraina, Siria, Filipine şi Albania.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă, au fost organizate 2052 de acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi cu şedere ilegală 1497 de străini, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016.

Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 836decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României. De asemenea, pentru 543 de persoane a fost aplicată măsura de nepermitere a intrării în ţară pentru diferite perioade de timp.

Totodată, în perioada de referinţă, 230 de cetăţeni străini au fost îndepărtaţi sub escortă, aceştia provenind din state precum Pakistan, Irak, Turcia, Republica Moldova, Vietnam, Afganistan, fiind înregistrată o creştere cu 11% faţă de anul precedent. În cazul străinilor care nu au putut fi îndepărtaţi în termen de 24 de ore, se constată o creştere cu un procent de 30%, fiind întocmite documente de luare în custodie publică până la îndepărtarea de pe teritoriul ţării noastre pentru 282 de persoane.

Ca şi alternativă la îndepărtarea forţată, 57 de migranţi au optat pentru programul de repatriere voluntară umanitară şi au părăsit ţara noastră la o dată stabilită de comun acord cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

În perioada de referinţă, patru ofiţeri din cadrul Direcţiei Migraţie au reprezentat România în operaţiunile desfăşurate la frontierele externe ale UE, participând la misiunile sub egida Frontex, din Grecia şi Italia.

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.