Ieri, a fost şedinţa lunară a Colegiului Prefectural Dolj. Ca de obicei, s-au discutat foarte multe probleme, toate de interes atât local, cât şi naţional. Două dintre subiecte au părut lipsite de substanţă, la unul dintre ele prezentându-se legislaţia din domeniu, fără vreo dată semnificativă, iar la cel de-al doilea a fost vorba de o repetare, cu atât mai mult cu cât, pentru asemenea probleme fiind adoptată, la şedinţa precedentă a Colegiului Prefectural, şi o hotărâre în acest sens.
Întâlnirea de ieri a început cu un moment de reculegere, ţinut în memoria subprefectului de Dolj Ionel Ciobotea,decedat în urmă cu câteva zile. Apoi, s-a trecut la ordinea de zi a şedinţei. Ionel Rotaru, director al Inspectoratului Regional în Construcţii Sud-Vest Oltenia, care s-a prezentat la pupitru, a adormit, aproape, asistenţa. Toţi cei prezenţi în sală, inclusiv primarii din teritoriu, au asistat, pur şi simplu, la o prezentare a legislaţiei în domeniu, fără nimic concret. Nici reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj nu s-a lăsat mai prejos: a prezentat planurile de prevenire şi combaterea a incendiilor, cu precădere în perioada de vară, atrăgând şi intervenţia prefectului de Dolj, Sorin Mihai Răducan: „Vă aduc aminte că, în şedinţa din iulie a Colegiului Prefectural Dolj, s-au discutat aceste planuri, a fost adoptată şi o Hotărâre în acest sens, care a fost transmisă pe Intranet tuturor autorităţilor administraţiei locale din teritoriu. ”„Impresia a fost că ori primarii nu au înţeles mesajul, ori nu au făcut prea multe lucruri în acest sens. S-a mai vorbit, de la tribună, despre măsuri de combatere a violenţei în instituţiile de învăţământ preuniversitar; noile directive pentru viitoarele alegeri locale şi parlamentare; prevederile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală; punerea în aplicare a Legii nr.165/2013, cea a restituirilor proprietăţilor. Un subiect a atras atenţia celor prezenţi: situaţia pe Aria protejată din zona Dăbuleni.
Măsuri europene de protejare a păsărilor sălbatice
Monica Mateescu, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, a prezentat stadiul în care se află implementarea Proiectului „Elaborarea Planului de management pentru situl Natura 2000 – Nisipurile de la Dăbuleni”.Este un program amplu, care cuprinde situri de importanţă comunitară, ce vor deveni, în timp, arii speciale de conservare; arii de protecţie specială (destinate păsărilor sălbatice). „Proiectul cuprinde o suprafaţă de peste 11.000 de hectare, în Dolj fiind 26%, iar, în Olt, 74%. Terenul din zonă este de utilitate agricolă în cca. 52 de procente, fond forestier – 22%, păşuni – 16%, iar restul – suprafeţe de apă. Valoarea iniţială a proiectului a depăşit 1,36 milioane de lei, cu o economie de aproximativ o treime, iar finalizarea va avea loc la sfârşitul acestui an, după 30 de luni de derulare. Până în prezent, au fost inventariate 32 de specii de interes comunitar şi naţional; au fost luate măsuri de conservare pentru aceste specii; au fost conştientizate peste 150 de persoane despre importanţa programului; a fost elaborat un plan de management integrat. Respectarea măsurilor elaborate este obligatorie pentru administratorii ariilor naturale protejate, pentru autorităţile din zonă, pentru persoanele fizice şi juridice care îşi desfăşoară activităţi în perimetrele amintite”, a precizat Monica Mateescu.