167 femei din localităţile rurale ale regiunii Sud Vest Oltenia au finalizat, până în acest moment, cursurile gratuite de lucrător în producţia conservelor din fructe şi legume şi pe cele de competenţe antreprenoriale şi TIC. Cursurile sunt organizate de Asociaţia React în cadrul proiectului „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud Vest Oltenia”. Elena Secu, absolventă a cursurilor, vrea să iniţieze o afacere în domeniul conservelor pentru iarnă, în comuna Bîrca, judeţul Dolj.
Elena Secu are 52 de ani şi este din comuna Bîrca, judeţul Dolj. Ea este una dintre cursantele care intenţionează să lanseze o mică afacere în domeniul conservelor din fructe şi legume. Şomeră de câţiva ani, Elena şi-a dat seama că aceasta ar fi o bună oportunitate pentru a-şi transforma talentul din bucătărie într-o sursă de venit. „E foarte greu să găseşti un loc de muncă, mai ales la sat şi la vârsta mea. Am lucrat, pentru o scurtă perioadă, şi în Italia, dar îmi este greu, mi se face dor de familie şi de ţara mea. Mi-am dat seama că singura soluţie este să încerc să fac ceva pe cont propriu, să găsesc o nouă ocupaţie prin care să câştig nişte bani”, a declarat Elena.
Aşa a ajuns să se înscrie la cursurile „Anotimpuri la borcan”, care i-au adus nu atât o nouă ocupaţie, cât au dat o nouă valoare unei ocupaţii cu tradiţie la sat. „Nu mă gândisem că aş putea să fac bani chiar cu dulceaţa pe care o pregătesc în fiecare an. La oraş, oamenii nu mai au timp să pună la borcane fructe şi legume, să facă dulceţuri, compoturi, murături. Aşa că putem să venim în întâmpinarea lor cu produsele noastre. Vreau să mobilizez mai multe fete, colege de curs, şi să încercăm împreună să dezvoltăm afacerea. Am vorbit deja cu ele, sunt fete tinere şi motivate, care merită o viaţă mai bună” a povestit în continuare Elena.
Încă 54 de femei se pregătesc, în prezent, să obţină certificatul de lucrător în producţia conservelor din fructe şi legume. Înscrierile în proiect continuă până la epuizarea tuturor celor 392 de locuri disponibile.