Zborul MH17: Nu există probe de alterare în cazul uneia dintre cutiile negre

0
355


Anchetatorii care au examinat cutiile negre ale zborului MH17, ce s-a prăbuşit pe 17 iulie în estul Ucrainei, în regiunea Doneţk, cu 298 de persoane la bord, nu au găsit nici o dovadă de alterare a dispozitivului care înregistrează conversaţiile în cabina piloţilor, relatează AFP. “Cutia neagră a fost deteriorată, dar memoria sa este intactă şi nu s-a găsit nici o probă sau indiciu că aceasta ar fi fost alterată”, a indicat miercuri, într-un comunicat, Biroul olandez pentru Securitate (OVV), care coordonează ancheta. Înregistratorul de date de voce (cockpit voice recorder) al avionului malaezian Boeing 777 este într-o stare bună, a declarat, la rândul său, ieri, Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), după cum relatează agenţia de presă Ria Novosti. “Dispozitivul de înregistrare a vocii este în stare bună”, menţionează într-un comunicat ICAO, organizaţia ai cărei experţi participă la investigarea circumstanţelor şi cauzelor care au dus la prăbuşirea avionului de pasageri, doborât cel mai probabil cu o rachetă sol-aer, în zona controlată de separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

Australia este pregătită să trimită poliţişti în Ucraina, ca parte a unei echipe internaţionale de securizare a locului unde s-a prăbuşit avionul Malaysia Airlines, şi a dislocat 50 de ofiţeri la Londra pentru a fi gata de intervenţie, a anunţat miercuri premierul australian, Tony Abbott, transmite Reuters. Abbott a afirmat că a vorbit cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cu preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu asigurarea accesului pentru poliţişti, care vor avea ca sarcină să securizeze locul prăbuşirii, pentru ca acesta să fie verificat de anchetatori. “Vrem ca ei să fie desfăşuraţi cât mai repede posibil, deoarece în prezent pot exista părţi din trupuri expuse verii europene, expuse ravagiilor căldurii şi animalelor”, a declarat Abbott presei la Canberra. “Prin urmare, cu cât desfăşurăm mai repede o echipă, cu cât putem derula mai repede o cercetare amănunţită, cu atât mai bine”, a concluzionat el.

Pe de altă parte, un puternic lider al rebelilor din Ucraina a confirmat că separatiştii proruşi au avut o rachetă sol-aer despre care Washingtonul afirmă că a fost folosită pentru a doborî zborul MH17 şi că ar fi putut proveni din Rusia. Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Aleksandr Hodakovski, comandantul Batalionului Vostok, a recunoscut, pentru prima dată după doborârea avionului de pasageri, că rebelii au avut sistemul de rachete Buk şi că poate a fost trimis înapoi ulterior, pentru a îndepărta dovada prezenţei sale. Înaintea doborârii avionului malaezian, rebelii s-au lăudat că au obţinut rachete Buk, ce pot doborî avioane zburând la mare înălţime. Dar de la dezastru, principalul grup al separatiştilor, autoproclamata “Republică Populară Doneţk”, a negat în mod repetat că a deţinut vreodată astfel de arme. Întrucât avionul s-a prăbuşit cu pierderea tuturor celor 298 de pasageri la bord, problema cea mai controversată este cine a tras racheta ce a doborât avionul. Hodakovski a acuzat autorităţile de la Kiev de a fi provocat ceea ce ar fi fost atacul cu rachetă care a distrus avionul, afirmând că acestea au lansat atacuri aeriene în mod deliberat în zonă, ştiind că acolo există rachete. “Ştiam că o Buk a venit de la Lugansk. La acea dată mi s-a spus că o Buk din Lugansk venea aici sub culorile LRN”, a declarat el, referindu-se la “Republica Populară Lugansk”, principalul grup rebel ce operează în Lugansk. “Atât ştiu despre Buk. Am auzit despre asta. Cred că au trimis-o înapoi (racheta). Pentru că am aflat despre asta exact în momentul în care am aflat că această tragedie a avut loc. Ei probabil că au trimis-o înapoi pentru a elimina dovada prezenţei sale”, a declarat Hodakovski pentru Reuters marţi. “Problema este aceasta: Ucraina a primit în timp util dovada că voluntarii au această tehnologie… Nu numai că nu a făcut nimic pentru a proteja securitatea, dar a provocat utilizarea acestui tip de armă împotriva unui avion ce zbura cu civili paşnici. Ei ştiau că Buk exista, că Buk se îndrepta spre Snejnoie (…) Ei ştiau că va fi desfăşurat acolo şi au provocat utilizarea acestui Buk lansând un atac aerian asupra unei ţinte de care nu aveau nevoie, pe care avioanele lor n-au atins-o o săptămână. Şi chiar în acea zi ei zburau intens şi exact în momentul tragerii, în momentul când avionul civil zbura deasupra, au lansat atacuri aeriene. Chiar dacă a existat un Buk şi chiar dacă a fost utilizat Buk, Ucraina a făcut totul să se asigure că un avion civil este doborât”, a spus el. Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât săptămâna trecută în estul Ucrainei, cel mai probabil de o rachetă, în timp ce zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.