Masterplanul de apă și canalizare a băgat comuna Călărași în șantier

0
348

În plină vară, când toată lumea este preocupată de recoltatul lubenițelor – care s-au făcut din belșug și anul acesta – la Călărași se lucrează de zor la introducerea rețelei de apă și canalizare. În șantier se află două străzi din satul de centru și, dacă nu ar fi plouat neașteptat de mult din primăvară și până acum, investiția ar fi fost gata din toamnă. Partea bună a lucrurilor este că branșamentele pentru apă și racordurile la sistemul de canalizare vor fi gratuite pentru toți abonații.

 

Ca și în agricultură, tot ploile sunt cele care au încurcat lucrările pe cel mai mare șantier deschis în Călărași. Din luna octombrie a anului trecut, s-a început execuția la sistemul de apă și canalizare, o investiție care se ridică la 4,3 milioane de euro și este realizată în cadrul Masterplanului de Apă și Canalizare al Consiliului Județean Dolj. Potrivit primarului localității, Vergică Șovăilă, rețeaua de apă curentă se extinde acum cu 10 kilometri în satul Călărași. Dintre aceștia sunt realizați deja 2,5 kilometri care se întind pe câteva străzi. „Pe lângă această , care se face pe Masterplan, mai venim și noi cu o altă investiție tot la rețeaua de apă. Am obținut o finanțare pentru încă 6 kilometri de rețea de alimentare cu apă. Lucrarea este licitată, avem un constructor, trebuie doar să se apuce de lucru. Când se va termina și această ultimă lucrare, toata comuna va avea 100% apă curentă”, a precizat Vergică Șovăilă. Satul Sărata, care aparține de această comună, are gospodăriile conectate la rețeaua de apă de mai mult timp.

Branșamentele și racordurile vor fi gratuite

În paralel cu lucrarea de introducere a apei, se face și rețeaua de canalizare. În cadrului aceluiași Masterplan, Călărașiul a fost prins cu 20 de kilometri de conducte pentru colectarea apelor menajere, iar dintre aceștia sunt deja realizați 7 kilometri. „Noi mergem în paralel și cu apa, și cu canalizarea. Conductele de canalizare se introduc pe axul drumului, în timp ce cele de apă potabilă sunt plasate pe partea dreaptă a carosabilului. De aici, fiecare gospodărie își trage branșament pentru apă și racord pentru canalizare”, a precizat reprezentantul firmei care execută lucrarea la Călărași. Cei 20 de kilometri de canalizare se execută și ei tot în satul de centru și, spre deosebire de rețeaua de apă care acoperă aproape toată comuna, sunt primii pași care se fac sub acest aspect. Primarul localității, Vergică Șovăilă, a precizat că locuitorii care vor să beneficieze de aceste utilități nu trebuie să plătească branșamentele și racordurile, acestea fiind prinse în costurile lucrărilor.

Stație de epurare pe râul Jieț

Lucrările au fost licitate de Compania de Apă Craiova, care se va ocupa și de administrarea rețelelor atunci când vor fi terminate. Este vorba, de fapt, de o investiție mai complexă, care se face concomitent și la Dăbuleni și Bechet. Potrivit constructorilor – care au în subordine șantierele din toate aceste localități – lucrarea de canalizare va beneficia și de o stație de epurare care va fi amenajată la Bechet, pe râul Jieț. De asemenea, în ceea ce privește alimentarea cu apă, lucrările vor aduce schimbări majore prin faptul că va fi construit și un bazin de mare capacitate. Volumul mare de apă care se colectează în acest rezervor este considerat foarte important pentru agricultorii din Călărași care folosesc multă apă pe timpul verii. „Centrul nostru de interes rămâne rețeaua de canalizare pe care ne-o dorim să fie în toată comuna. Dacă nu se va putea să obținem bani de la guvern, vom încerca să demarăm noi o lucrare în acest sens”, a mai spus primarul comunei Călărași.

Lubenițele au ajuns la 0,3 lei pe kilogram

De cum intri în comuna Călărași, șirurile de camioane, căruțe și remorci își așteaptă amatorii de lubenițe. Pepenii verzi sunt de toate mărimile și de toate soiurile, iar vânzătorii – toropiți de căldură și dezamăgiți de prețul la care își vând marfa – te îndeamnă să le guști ca să te convingi cât de dulci sunt. Este mare aglomerație în așa-zisul târg, dar majoritatea sunt doar comercianți și prea puțini cumpărători. La Călărași, prețul pe kilogramul de pepene verde a pornit de la 1,8 lei și era, ieri, doar de 0,3 lei. „Oamenii sunt dezamăgiți că munca lor este prețuită doar atât. O lubeniță mare o dau aproape pe nimic, dar asta este situația. Ar trebui să fie cineva interesat să-și obțină licență și să o dea la export. Poate atunci ar fi profitul mai mare și munca lor ar fi cât de cât răsplătită”, a declarat primarul Vergică Șovăilă. Ca o comparație, în piețele din Craiova, lubenițele se vând la prețul de 1 leu pe kilogram.

Liceul Tehnologic din Călărași va avea și o școală de șoferi

La Liceul Tehnologic „Petre Baniță” din Călărași vor funcționa, începând din această toamnă, și două clase profesionale pe lângă cele patru cu profil tehnologic. Directorul adjunct al liceului, Mandela Onicală, ne-a preciat că una dintre clase va fi destinată pentru absolvenții de clasa a VIII-a și va avea trei ani de studiu, iar cealaltă se adresează elevilor de clasa a IX-a și va avea învățământ de doi ani. Până la această dată, la prima clasă s-au înscris 16 elevi, iar la cealaltă – 18 elevi, dar mai sunt încă două etape de înscriere până la începerea cursurilor. Specializările sunt de horticultori și agricultori. Tot din acest an școlar, Liceul Tehnologic „Petre Baniță” va deschide și școala de șoferi tot pentru pregătirea elevilor.

Ansamblul „Bordeiașul”, invitat la Ziua Marinei

Ansamblul Folcloric „Bordeiașul” din comuna Călărași va participa la Ziua Marinei, care se sărbătorește, ca de fiecare dată, pe data de 15 august, de sărbătoarea Sfintei Marii. Dansatorii profesioniști sunt invitați la Bechet unde vor oferi un spectacol de jocuri și suite oltenești. Din acest an, ansamblul funcționează într-un sediu propriu în căminul cultural care a fost inaugurat recent.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU