Managerul Teatrului Naţional din Craiova, la un workshop cu celebrul regizor american Robert Wilson

0
404

Începând de astăzi până pe data de 6 august, Mircea Cornişteanu, managerul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, se va afla în Statele Unite ale Americii, la „The Watermill Center”, Long Island, New York, fondat în 1992 de regizorul şi artistul vizual Robert Wilson. Prezența sa este prilejuită de workshop-ul organizat de legendarul regizor american în vederea viitoarei realizări a spectacolului „Rinocerii”, de Eugen Ionesco, pe scena Naționalului craiovean. Pe durata a cinci zile, Robert Wilson şi echipa sa vor discuta cu Mircea Cornişteanu, însoţit de Cătălin Ionescu Arbore, în calitate de scenograf, pentru a pune la punct amănuntele viitoarei colaborări. Premiera spectacolului „Rinocerii”, în regia lui Robert Wilson, este programată să aibă loc pe 4 iulie 2014.

A participat la trei ediții ale Festivalului „Shakespeare” de la Craiova

Născut în 1941, în Waco, Texas, Robert Wilson lucrează de peste patru decenii ca regizor, perfomer, coregraf, scenograf, ligh-designer, fiind autorul unor spectacole de teatru şi operă care au reinventat limbajul scenic în a doua jumătate a secolului al XX-lea. A fost influenţat de dans şi arhitectură, de artişti de avangardă precum George Balanchine şi Merce Cunningham, a explorat universul marginalilor, a colaborat cu Pierre Cardin, Yves-Saint Laurent, dar şi cu Philip Glass ori David Bowie. Excepţional organizator şi producător, a creat cu ani în urmă „The Watermill Center”, un spaţiu de încurajare a experimentului în artă, deschis tinerilor creatori din întreaga lume.

La Craiova, Robert Wilson a fost de trei ori. Prima oară cu prilejul prezentării spectacolului său „Femeia mării”, de H. Ibsen, în cadrul ediției din 2008 a Festivalului Internațional „Shakespeare”. A doua oară, regizorul american a venit la Teatrul Național „Marin Sorescu” în 2010, cu ocazia prezentării filmului după spectacolul său „Hamlet – Un monolog”, realizat la Alley Theatre, în 1995, regizat şi interpretat de el. A revenit în 2012, la acelaşi festival internaţional, cu spectacolul „Sonetele lui Shakespeare”, prezentat de „Berliner Ensemble” (Berlin).

„Curtat” timp de câțiva ani pentru a realiza un spectacol pe scena TNC

„The Watermill Center”

«După mai bine de trei ani de discuții și de insistențe pentru a realiza un spectacol la Craiova, am stabilit niște relații destul de bune cu domnul Robert Wilson. Dar fiindcă programul lui este extrem de încărcat, abia anul trecut a fost de acord să pună în scenă un spectacol aici, iar propunerea domniei sale a fost piesa „Rinocerii”, de Eugen Ionesco. Inițial, s-a discutat de realizarea premierei la sfârșitul acestui an, dar era imposibil, pentru că bugetul nostru nu permitea. În cele din urmă am optat pentru varianta ca spectacolul să fie făcut în 2014, cu o primă perioadă de repetiții în ianuarie și o alta în iunie-iulie, premiera fiind stabilită deja pentru 4 iulie 2014», a explicat Mircea Cornișteanu, managerul TNC.

Mai ieftin să meargă el în SUA decât să vină aici întreg staff-ul american!

Robert Wilson obișnuiește însă, în cazul tuturor spectacolelor pe care le montează în lume, să organizeze un workshop cu câteva luni înainte de a se apuca propriu-zis de lucru. La întâlniri participă „toți factorii de care depinde realizarea viitorului spectacol – reprezentanții teatrului la care urmează să monteze și staff-ul lui, care de obicei este format din 13 persoane, asistenți de regie, scenografie, costume, muzică, scenă, tehnic etc.”, spune managerul Naționalului craiovean. Prin urmare, cu toții ar fi trebuit să vină, în această vară, la un workshop în Craiova, „dar asta depășea cu mult posibilitățile financiare ale teatrului nostru”, declară Cornișteanu.

Așa că managerul TNC a ales să se deplaseze el în SUA pentru a discuta amănuntele realizării viitorului spectacol. Îl însoțește scenograful Cătălin Ionescu Arbore, fost director al Operei Naționale din București, care, «din interes pentru modul în care lucrează acest mare artist, și-a exprimat disponibilitatea să facă asistență de scenografie pentru spectacolul „Rinocerii”». Mircea Cornișteanu duce cu sine o mapă ce conține înregistrări ale spectacolelor teatrului, dar și două DVD-uri special realizate, în care regizorului Robert Wilson îi este prezentată întreaga trupă de actori craioveană, cu fotografii și fragmente video din piesele în care joacă.

***

Workshopul din SUA va dura cinci zile – din 30 iulie până pe 3 august –, urmând ca până la 15 septembrie a.c., conform contractului încheiat între cele două părți, Teatrul Național din Craiova să primească întreaga documentație tehnică și artistică privind punerea în scenă a spectacolului „Rinocerii”. Probabil în luna noiembrie, Robert Wilson va veni la Craiova pentru a-i cunoaște personal pe actori și a organiza un casting. „Sper ca lucrurile să meargă așa cum ne-am dorit și să îl avem pentru prima dată în România pe cel mai mare artist de teatru contemporan din întreaga lume, cum e considerat Robert Wilson”, a mai spus managerul TNC, Mircea Cornișteanu.

Cu prilejul călătoriei în SUA, Mircea Cornişteanu va fi invitatul Institutului Cultural Român New York, unde mâine, 26 iulie, va conferenția pe tema „Caragiale şi arta spectacolului”. Realizator a 21 de spectacole din opera lui Caragiale (teatru, proză, articole, scrisori), regizorul Mircea Cornişteanu va expune publicului prezent la conferinţă experienţa sa personală în „interpretarea” operei celui mai important dramaturg român şi va citi pagini din creaţia acestuia. «Voi susține conferința la propunerea doamnei directoare Doina Uricariu, care, aflând că mergem la Bob Wilson, ne-a lansat – mie și lui Cătălin Ionescu Arbore – această invitație. Iar Cătălin Ionescu Arbore are ce spune despre Caragiale și arta spectacolului muzical, pentru că în timpul directoratului său la Opera Națională din București a avut loc premiera mondială a operei „O scrisoare pierdută”, pe muzica compozitorului Dan Dediu», a precizat Mircea Cornișteanu.