Lubenițele au fost, din nou, vedete la festival la Dăbuleni!

0
5061

Festivalul Lubenițelor, aflat la cea de-a doua ediție la Dăbuleni, a adus multă bucurie, dar și mândrie în rândurile localnicilor, care au venit într-un număr foarte mare să petreacă, pe platforma amenajată pentru vânzarea pepenilor. În cele trei zile de sărbătoare, peste 3.000 de oameni de toate vârstele, chiar și din localitățile învecinate, au luat parte la distracția pusă la cale de autorități. „Festivalul acesta a fost foarte dorit de oamenii din localitatea noastră. Până în mandatul domnului primar Aurel Băjenaru era așa ca o aspirație de neatins, în sensul că oamenii își doreau să aibă și ei un festival al lor, cum vedeau că se întâmplă prin alte localități, dar nu li s-a oferit acest prilej. Și s-au bucurat când au văzut că, efectiv, un deziderat local s-a concretizat”, a spus Claudia Ghiță, consilier Imagine în cadrul Primăriei Dăbuleni.

Scopul organizatorilor a fost unul dublu: să fie apreciați oamenii muncitori din localitate și să fie promovată, o dată în plus, deja celebra luberniță de Dăbuleni. „O cultură de lubeniță se întreține foarte greu, se muncește pentru asta un an întreg, de iarna și până iarna următoare, și atunci s-a hotărât ca măcar trei zile pe an să fie răsplătiți oamenii cu o sărbătoare mai aparte. Pe de altă parte, ne-am dorit să promovăm lubenița care a ajuns să ne reprezinte. Să fie un mod de a promova lubenița, oamenii, munca și tot ceea ce se întâmplă la noi în localitate”, a detaliat importanța acestui festival Claudia Ghiță.

Festivalul a luat startul în forță odată cu începutul week-endului, însă cea mai importantă zi a manifestării a fost sâmbătă. Pentru a marca ziua iei, dar și pentru a le oferi localnicilor prilejul de a se bucura de frumusețea tradițiilor păstrate în costumul popular și în cântece, această zi a fost dedicată segmentului popular tradițional. Oamenii au putut să admire o paradă a portului tradițional, la care au participat copii și tineri din satele apropiate, printre care Bechet, Ianca (Olt), Potelu, Ștefan cel Mare. La paradă s-au prins și tineri care au venit chiar de peste Dunăre, din localitatea Oreahovo. Cu mare cinste, Dăbuleniul a fost reprezentat de Ansamblul Folcloric „Trandafirul”, care a fost recreat de puțină vreme și de care localnicii s-au îndrăgostit pe loc. „Locuitorilor din Dăbuleni le place să joace și să cânte, dar noi nu mai aveam un astfel de ansamblu. A fost recreat, iar acum avem în jur de 80 de copii, plus adulții, taraful și un cor, iar ei au avut un spectacol de două ore, pe scenă”, a spus, cu mândrie, Claudia Ghiță.

În căutarea „lubeniței de aur”

Duminică a fost ziua concursurilor de tot felul și pentru toate vârstele, de la alergatul în saci și cântăritul lubeniței la ochi sau cine mănâncă cea mai mare cantitate de lubeniță și până la competițiile cu miză mai mare. Cu ajutorul sponsorului „Ruris”, în fiecare zi s-a acordat cât un premiu, constând într-o mașină de tuns iarba, celui care a venit cu cea mai mare cantitate de pepeni, dovedită cu bonul de la platfomă. Un premiu de 1.000 de lei a fost câștigat și de producătorul care a crescut „lubenița de aur”. Pentru a o găsi, specialiștii de la Centrul de Cercetare al Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni au trebuit să facă, pe loc, o serie de teste specifice prin care să măsoare cât de dulce este miezul, cât de subțire este coaja și cât de bine este crescută lubenița. Nu au lipsit nici concertele, cu care s-a încheiat fiecare seară, pe scena de la Dăbuleni urcând Reyna Vox, DJ Insession, Speak, Nicole Cherry, Haiducii, Marina Vlad, Lora& Band și multe vedete de muzică populară, printre care Lizica Drăgoi, Valentin Andrei, Emilia Ghinescu, Aneta Șișu Bogdan, Manuela Motocu, Marian Medregoniu, Paula Butușină, Lavinia Bîrsoghe.

Prețul de vânzare al lubenițelor, în continuă scădere

Bucuria distracției a fost îndoită însă, vrând-nevrând, și cu o ușoară dezamăgire – cea a prețului mic de vânzare al lubenițelor. Deși campania de promovare a lubenițelor s-a făcut ca la carte, tot nu s-a reușit să se ajungă la un preț cât de cât mulțumitor pentru producători. „Din păcate, promovarea este bună, scopul final este unul la care încă nu s-a ajuns. Prețul scade, efectiv se prăbușește. S-a început vânzare de trei săptămâni și s-a pornit de la un preț de 1,8 lei pe kilogram, iar acum s-a a ajuns la 0,4 lei pe kilogram. Se vinde individual, la fel cum se și produce. Oamenii își stabilesc prețul singuri, în funcție de priorități. Cei care au lubenițe multe spun că li se strică neculese pe câmp sau sunt lovite de piatră, și atunci le lasă la un preț mai jos. Sau mai spun că decât să le dea vecinul cu 1,5 lei pe kilogram, mai bine să le dea el mai ieftin”, spune consilierul Claudia Ghiță.

Soluția salvatoare a rămas cooperativa de producție

Sunt, totuși, și vești bune în această direcție. Anul acesta a fost înființată, la Dăbuleni, prima cooperativă care își propune să comercializeze altfel miile de tone de pepeni care se produc  pe nisipurile de acolo. „Patria Lubeniței” are, potrivit autorităților locale, deja 63 de membri și oamenii continuă să vină. „Domnul primar Aurel Băjenaru a luptat foarte mult ca oamenii să scape de repulsia față de termenul de cooperativă. Direcția Agricolă a venit și ea în sprijinul nostru cu multe lucruri informative ca să-i facă pe oameni să înțeleagă ce presupune această formă de asociere”. Aflată la început de drum, cooperativa nu a putut, deocamdată, să onoreze ofertele de supermarketuri naționale și din străinătate, producătorii nefiind pregătiți să corespundă cerințelor stabilite de cumpărători. „Cultivatorii noștri sunt interesați, dar garanția reușitei cooperativei o reprezintă un contract. Și toamna se vor discuta serios contractele”, mai spun reprezentanții Primăriei Dăbuleni.

900 de hectare sunt cultivate cu pepeni, la Dăbuleni

În Dăbuleni, sunt 550 de cultivatori, care cultivă 900 de hectare de lubeniță. Înființarea unui hectar cu această cultură ajunge la aproape 20.000 de lei, iar ca să recuperezi acești bani, oamenii spun că trebuie să vinzi 40 de tone de lubeniță. Abia de acolo se poate vorbi de un profit, fără a mai pune la socoteală munca pe care o depune toată familia, pe durata unui an întreg.

Ieri, fără a avea nici o legătură cu festivalul care tocmai se încheia, lubenițele se vindeau la prețul de 0,4 lei pe kilogram. Aliniate una lângă alta, erau remorci încărcate cu lubenițe de toate soiurile. În soarele toropitor de afară, producătorii își așteptau cumpărătorii, visând fiecare la câte un tir pe care să-l încarce numai cu marfa lui. „Producția nu este mai mare decât cea de anul trecut, dar cei care cumpără știu să speculeze piața. Înainte era o coadă mare, care se întindea dincolo de dealurile acelea. Luând în perioada aceasta, de două săptămâni de când vindem noi, cred că sunt la sfert. Oamenii s-au dus cu ele pe la București, prin țară. De la noi le cumpără speculanții, care au locuri în piețele de departe. Vin din Vrancea, Suceava, Târgu-Mureș și ne iau lubenița pe nimic. Ca să luăm 0,4 lei pe kilogram trebuie să negociem cu ei la sânge”, spuneau, într-un glas, producătorii.

Recoltatul este la jumătate

Într-un tir, încap 24 de tone de lubeniță, iar samsarii cumpără de unde le convine. Probează dacă lubenița este dulce, apoi producătorii oferă un preț. Dar nu le convine, pleacă spre alt producător. „Investiția este extraordinar de mare, începem cu 1 aprilie, alții chiar mai înainte. O plantă costă 2,7 lei și se pun în jur de 2.500 de plante. Vă dați seama, numai răsadurile sunt 6.700 de lei. un hectar pe care îl cultivi ajunge la aproape 20.000 de lei. Se scot și 100 de tone, dar poți să scoți și 40 de tone. Anul acesta este producție mai mică decât anul trecut, nu au avut așa fructe multe”, se plâng oamenii, uitându-se lung la grămezile de pepeni verzi pe care le-au adus fiecare de acasă: Pată Neagră, Sorento, Baroneasa.. Și recoltatul este abia puțin trecut de jumătate!

Reportaj realizat de LAURA MOȚÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN