Premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, că nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au românii care muncesc în Marea Britanie şi că nu va exista un impact semnificativ, pe termen scurt asupra economiei.
“Am luat notă cu regret de rezultatul referendumului derulat în Marea Britanie, însă e opţiunea cetăţenilor britanici pe care o respectăm. Vreau să spun că mesajul care a ieşit din discuţia pe care am avut-o (…) este că România doreşte să-şi continue drumul european, calea europeană şi să fie un actor proactiv al procesului de evoluţie a UE care cu siguranţă se va înregistra după această decizie a Marii Britanii. Din prima analiză pe care am făcut-o, nu va exista un impact economic imediat, semnificativ, asupra economiei României în urma acestei decizii”, a spus Cioloş la începutul declaraţiei de presă pe care a făcut-o ieri, la Palatul Victoria.
Referitor la românii care se află în Marea Britanie, premierul a precizat că aceştia nu vor afectaţi în perioada imediat următoare în ceea ce priveşte drepturile pe care le au. “Un alt mesaj pe care vreau să-l transmit mai ales cetăţenilor români care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie: nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au, sigur, şi a obligaţiilor pe care ei le au acolo în calitate de cetăţeni români, deci de cetăţeni europeni”, a afirmat premierul.
Dacian Cioloş a invitat la “prudenţă” în luarea deciziilor politice în acest an electoral, şi mai ales în adoptarea unor decizii care pot avea impact economico-bugetar. “România se bucură de o situaţie economică bună în momentul de faţă şi e foarte important ca prin măsurile pe care le luăm, prin atitudinea pe care o vom avea imediat în perioada următoare, şi la nivelul Guvernului, dar şi la nivelul clasei politice, să facem în continuare din această situaţie economică un atu pentru a creşte rolul şi impactul pe care România îl poate avea ca stat membru în UE, în discuţiile care vor urma. Şi din acest punct de vedere nu pot decât să invit la prudenţă în deciziile politice care vor fi luate în acest an electoral, mai ales decizii politice care pot avea un impact asupra bugetului şi decizii politice care pot avea în general un impact asupra economiei”, a spus Cioloş.
Procesul ieşirii Marii Britanii din UE se va negocia în următorii doi ani, ceea ce va avea impact asupra preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene care va fi asigurată de România, în perioada iulie-decembrie 2019, a spus, ieri, premierul Dacian Cioloş. “În 2019, România va asigura şi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi, deci, va avea ocazia şi chiar responsabilitatea de a participa proactiv la redefinirea şi la evoluţia UE cu atât mai mult cu cât acest proces al ieşirii Marii Britanii din UE se va negocia în minim următorii doi ani, deci într-un fel sau altul aceasta va impacta şi preşedinţia pe care România o va asigura la nivelul UE”, a spus premierul.