Consecinţe BREXIT în România / Preşedintele Klaus Iohannis: Nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească şi finanţe

0
363

iohannisPreşedintele Klaus Iohannis i-a chemat ieri, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, pe premierul Dacian Cioloş şi pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, dar şi pe liderii partidelor politice la consultări pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii. Iohannis a declarat că va avea o nouă rundă de consultări cu liderii politici, cu premierul şi cu guvernatorul BNR după Consiliul European de săptămâna viitoare, pentru a le prezenta concluziile reuniunii şi pentru a decide împreună paşii de urmat.

Klaus Iohannis a declarat, ieri, că România regretă, dar respectă votul britanicilor pentru ieşirea din UE, precizând că ţara noastră rămâne ataşată proiectului european şi că este nevoie de calm şi de solidaritate, iar impactul asupra economiei este unul mic. “Noi regretăm acest vot, dar, în acelaşi timp, vreau să spun foarte clar că noi respectăm acest vot. UE este un proiect foarte valoros, România a fost de la bun început o ţară care a dorit să fie membră în UE, o ţară care a susţinut puternic ideea europeană şi în acest context România rămâne ataşată proiectului european. (…) România este convinsă că UE trebuie să continue, dorim să fim parte din acest proiect. Este nevoie de solidaritate şi unitate în UE, între cele 27 de state membre”, a declarat preşedintele, la finalul consultărilor.

Şeful statului a reafirmat că premierul şi guvernatorul BNR au dat asigurări că impactul asupra economiei şi monedei naţionale este unul mic: “În discuţiile pe care le-am avut astăzi am solicitat şi primit asigurări importante pentru ţară, pentru români. Prim-ministrul ne-a asigurat că impactul Brexit asupra economiei nu este mare, nu e motiv de îngrijorare, va fi gestionat fără probleme majore. De la guvernator – impactul asupra monedei naţionale este mic şi gestionabil, leul nu va avea probleme ne-a asigurat guvernatorul Mugur Isărescu”.

Klaus Iohannis a mai spus că românii trebuie să îşi păstreze calmul şi a reafirmat consensul politic în ceea ce priveşte continuarea pe calea europeană. „Am constatat consens politic între liderii politici, toţi cred că viitorul României este în interiorul UE, toţi au fost de acord că un atu important în negocieri este stabilitatea României şi că e o ţară cu creştere economică, al cărui statut nu trebuie pus sub semnul întrebării din motive electorale”, a mai declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că pentru toată lumea este clar că Uniunea Europeană are mult de lucru, proiectul european trebuie redefinit, trebuie să fie mai performant şi mai aproape de înţelesul oamenilor. În context, şeful statului a mai spus că aceleaşi lucruri sunt valabile şi pentru România în condiţiile în care nu a existat un proiect post-aderare la UE. “Trebuie să redefinim proiectul european, trebuie să-l facem mai bun, mai uşor de înţeles pentru cetăţeanul de rând, mai performant. Acelaşi lucruri sunt valabile pentru România. A existat consens politic şi voinţă politică pentru integrarea europeană. Nu a existat, din păcate, un proiect naţional, un proiect de ţară post aderare. Acum este momentul să recuperăm, este momentul elaborării unui nou proiect de ţară, lucru pe care îl vom face împreună”, a declarat Iohannis.