Start competiţiei pentru admiterea la liceu! Elevii susţin prima probă a Evaluării Naţionale

0
881

Emoţii pentru absolvenţii de gimnaziu. Începe Evaluarea Naţională, examen ce are o pondere de 50% din media de admitere la liceu. 

190.291 de elevi din toată ţara susţin astăzi proba scrisă la Limba şi literatura română, care s-a anunţat a fi mai exigentă decât în anii anteriori. Candidaţii vor fi supravegheaţi de camere video. Cei care vor fi surprinşi că încearcă să copieze, vor fi eliminaţi din sală şi mai pot repeta examenul abia anul viitor.

Evaluarea naţională are o singură sesiune pe an, la care nu au accesul elevii aflaţi în situaţie de corigenţă şi nici cei care nu şi-au încheiat situaţia şcolară. În judeţul Dolj, 536 de elevi în această situaţie. Astfel, din cei  5.663 de elevi de clasa a VIII-a din promoţia 2011-2012, doar 5.127 au primit acceptul pentru a participa la  examen. Aceştia sunt aşteptaţi să susţină proba scrisă la Limba şi literatura română, care derula în intervalul orar 9.00-12.00. Accesul candidaţilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte, respectiv până la ora 8.30.

Varianta de subiecte va fi extrasă în această dimineaţă

Subiectele pentru  examen au fost elaborate de Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) care a realizat 10 variante posibile, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Cerinţele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute. Extragerea variantei de subiect va avea loc în dimineaţa zilei de astăzi şi va fi transmisă imediat către 1.387 de centre de comunicare, respectiv către toate inspectoratele şcolare judeţene. După finalizarea fiecărei probe scrise a evaluării naţionale, CNEE va publica pe site-ul oficial pentru acest examen http://subiecte2012.edu.ro, varianta de subiecte extrasă şi baremul de evaluare şi de notare pentru disciplina corespunzătoare.

Profesorii de Limba română nu au voie în sălile de examen

Pe toată durata examenului, elevii sunt atent supravegheaţi astfel încât să fie exclusă orice tentativă de fraudă.  Candidaţii vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Pe uşa fiecărei săli se va afişa lista nominală, dar şi avertismentul prin care se anunţă că este strict interzis accesul cu materiale ajutătoare, mijloace electronice de calcul sau de comunicare. Frauda şi tentativa de fraudă atrag după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrarea respectivă. Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba, proveniţi din unitatea de învăţământ în care are loc examenul. În plus, în acest an, fiecare sală de examen va fi dotată cu camere de supraveghere video.

Evaluatorii nu trebuie să aibă în examen rude până la gradul al IV-lea

În ceea ce priveşte corectarea lucrărilor, profesorii evaluatori vor fi cadre didactice având ca specialitate, care trebuie să declare pe propria răspundere că nu au rude sau afini până la gradul al IV-lea printre candidaţii care participă sesiunea Evaluării Naţionale. În plus, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la elevi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul elevilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din unităţile de învăţământ sau din centrele zonale de evaluare.

Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu.

Miercuri va fi proba scrisă la Matematică

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua marţi, 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, respectiv miercuri, 27 iunie, cu proba de matematică. Afişarea primelor rezultate este programată vineri, 29 iunie (până la ora 14.00). În aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00-18.00 pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie şi 1 iulie. Afişarea rezultatelor finale, după contestaţii, va avea loc în data de 2 iulie. Elevii care nu vor participa la această sesiune din diverse motive, vor fi repartizaţi în clasa a IX-a, în cea de a treia etapă de admitere, dacă vor mai exista unităţi de învăţământ care să aibă locuri disponibile.