Iunie este luna în care toate instituţiile muzicale şi de spectacol din Craiova trag linie sub stagiunea 2011-2012, pregătindu-se pentru vacanţă. Dacă altădată – adică în anii fără probleme financiare – perioada estivală aducea pentru artişti cel puţin un turneu peste hotare, acum doar Teatrul Naţional „Marin Sorescu” este cel care anunţă deplasări cu spectacole în Ungaria, Polonia şi Coreea de Sud. În schimb, Teatrul Liric „Elena Teodorini”, Filarmonica „Oltenia”, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” şi Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” au doar câteva întâlniri cu publicul craiovean în Piaţa „Mihai Viteazul”, în cadrul stagiunii estivale organizate sub egida Primăriei şi Consiliului Local Municipal. Tot în această perioadă sunt conturate programele artistice care vor ridica, la toamnă, cortinele şi îi vor readuce pe craioveni în sălile de spectacol.
TNC: „O furtună” – la Festivalurile Internaţionale „Shakespeare” din Ungaria şi Polonia
Spectacolul „Photoshop”, în regia Catincăi Drăgănescu, a cărui premieră a avut loc cu nici trei săptămâni în urmă, a închis, aseară, stagiunea la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. Succesul unor recente puneri în scenă face însă ca, pe perioada verii, actorii să nu se bucure din plin de vacanţă, ci să colinde lumea, invitaţi fiind la câteva festivaluri internaţionale.
Astfel, după ce a fost prezentată la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti (5-13 mai), la ediţia a XIX-a a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (25 mai – 3 iunie) şi la a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Varna-Bulgaria (9 iunie), „O furtună”, în regia lui Silviu Purcărete şi scenografia lui Dragoş Buhagiar, îşi va continua călătoria. Spectacolul – a cărui premieră a avut loc pe scena TNC pe data de 18 februarie a.c. – va participa şi la Festivalurile Internaţionale „Shakespeare” de la Gyula-Ungaria (13 iulie) şi Gdansk-Polonia (4-5 august). Distribuţia este una de excepţie: Ilie Gheorghe, Sorin Leoveanu (recent premiat de UNITER pentru rolul Caligula), Valentin Mihali, Romaniţa Ionescu, Angel Rababoc, Adrian Andone, Nicolae Poghirc, Constantin Cicort ş.a.
Repetiţii la „O scrisoare pierdută”, spectacolul care încheie Integrala Caragiale
Nu este însă singurul spectacol al Naţionalului craiovean care se va juca în străinătate: „O noapte furtunoasă”, în regia lui Mircea Cornişteanu, a fost invitat de Yun-Cheol Kim, preşedintele AICT, într-un turneu la Seul în perioada 26-31 august. Asta după ce, în 16 iunie, a participat la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti (festCO) de la Bucureşti, unde Cerasela Iosifescu (Veta) a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal. Un alt spectacol al TNC, „Unde-i revolverul?” (regia: Mircea Cornişteanu), va putea fi văzut de spectatorii din Odorheiul Secuiesc pe 24 octombrie.
În această perioadă, la Teatrul Naţional din Craiova se vor desfăşura repetiţiile la spectacolul „O scrisoare pierdută”, în regia aceluiaşi Mircea Cornişteanu, care va încheia Integrala Caragiale şi a cărui premieră este anunţată pentru sfârşitul lunii septembrie. Anul Caragiale va fi celebrat la Naţionalul craiovean în cadrul Săptămânii Caragiale, care se va desfăşura între 9 şi 14 octombrie.
Filarmonica „Oltenia”: Vineri – concert vocal-simfonic, cu Marius Hristescu la pupitrul dirijoral
Stagiunea muzicală 2011-2012 se va încheia la Filarmonica „Oltenia” săptămâna aceasta, cu un concert vocal-simfonic susţinut de Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale instituţiei, avându-l la pupitrul dirijoral pe Marius Hristescu, iar ca solişti – pe violonistul Vlad Stănculeasa, soprana Diana Ţugui şi baritonul Balla Sandor. Concertul va avea loc vineri, 29 iunie, ora 19.00, şi va oferi spre audiţie Uvertura operei „Oberon”, de Carl Maria von Weber, Concertul în Mi minor pentru vioară şi orchestră, op. 64, de Felix Mendelssohn-Bartholdy, şi Requiem în Re minor, op. 48, de Gabriel Fauré.
Tot săptămâna aceasta, mai precis miercuri, 27 iunie, la Filarmonică se va încheia şi stagiunea de muzică de cameră, cu Sonatele pentru vioară şi pian ale lui Johannes Brahms interpretate de violonistul Vlad Stănculeasa şi pianistul Răzvan Dragnea.
Până în prag de toamnă, muzicienii se vor bucura de o binemeritată vacanţă, pentru ca apoi să mai susţină două concerte în cadrul stagiunii estivale: „Pagini muzicale de mare popularitate”, în prezentarea Coralei Academice (1 septembrie), şi un concert extraordinar cu prilejul deschiderii noului an şcolar, susţinut de Orchestra Simfonică (15 septembrie).
Teatrul Liric: „Bărbierul din Sevilla” va redeschide stagiunea pe 11 octombrie
Deşi încheiată stagiunea artistică 2011-2012, pe 21 iunie, cu opera „Tosca”, de Giacomo Puccini, activitatea artiştilor Liricului craiovean va continua în perioada estivală prin prezentarea, în Piaţa „Mihai Viteazul”, a două concerte, ambele sub bagheta dirijorală a maestrului George-Florian Zamfir. Unul va avea loc sâmbătă, 30 iunie, ora 20.00, sub genericul „Bijuterii muzicale”, şi va fi susţinut de orchestra de cameră a teatrului. Celălalt va fi prezentat pe data de 7 iulie, de corul instituţiei, care, sub genericul „Coruri celebre din opere şi operete”, va oferi spre audiţie lucrări din muzica clasică românească şi universală. În toamnă, mai precis pe 22 septembrie, soliştii, orchestra şi corul teatrului vor prezenta, tot în aer liber, Gala Operei.
«Pe lângă această direcţie de lucru artistică va mai exista una administrativă. Vă reamintesc că au început să fie analizate decorurile şi costumele pe care le deţinem, pentru a ne face o imagine foarte clară a ceea ce înseamnă, din punctul de vedere al bazei materiale, instituţia noastră», a declarat managerul Antoniu Zamfir. Deschiderea noii stagiuni artistice va avea loc la 11 octombrie, cu premiera operei „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini.
Teatrul „Colibri”: întâlniri cu micii spectatori în dimineţile de sâmbătă
Prichindeii pe care vacanţa mare îi găseşte în Craiova sunt aşteptaţi sâmbăta dimineaţa la întâlniri cu personaje de poveste ale Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”. Reprezentaţiile fac parte din programul stagiunii estivale, desfăşurate în Piaţa Prefecturii, şi încep la ora 10.00.
Astfel, copiii vor putea viziona, gratuit, spectacolele „Circul” (30 iunie), „Capra cu trei iezi” (7 iulie), „Punguţa cu doi bani” (14 iulie), „Jocuri magice” (1 septembrie), „S.O.S.” (15 septembrie) şi „Invitaţie la joacă” (29 septembrie).
Ansamblul „Maria Tănase”: un an… cu cântec aniversar
Artiştii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” mai au de aşteptat până la binemeritata vacanţă, care va veni abia în august. Între câteva deplasări cu spectacole la festivaluri din ţară şi reprezentaţiile oferite în centrul Craiovei, pe 12 iulie şi 27 septembrie, se pregătesc şi pentru un spectacol aniversar, ce va marca împlinirea a 20 de ani de existenţă a acestei instituţii.
Reprezentaţia este anunţată pentru data de 4 iulie, ora 19.00, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, şi, alături de orchestra şi formaţia de dansuri, îi va scoate la rampă pe foşti şi actuali artişti ai ansamblului. Aşa sunt Constantin Enceanu, Petrică Mîţu Stoian, Mariana Ionescu Căpitănescu, Niculina Stoican, Vasilica Dinu, Constantin Măgureanu, Marcu Nicolici, Neta Soare, Filuţa Bogdan, Rozica Petra, Nataşa Raab, Liliana Popa, Marius Măgureanu, Lavinia Bârsoghe, Aneta Şişu şi Manuela Motocu. Invitaţi speciali: Marioara Murărescu şi Grupul Folcloric al Muzeului de Instrumente Muzicale din Iran. Conducerea muzicală va fi asigurată, desigur, de maestrul Nicu Creţu.
Deschiderea noii stagiuni artistice a ansamblului craiovean va avea loc la toamnă şi va fi marcată de prezentarea unui spectacol în premieră. Tot atunci, artiştii vor participa la Festivalul Folcloric de Artă şi Tradiţie Populară Românească de la Otopeni.