Cum va funcţiona USL la alegerea viceprimarilor?

0
323

Începând de astăzi, în comunele şi oraşele din judeţul Dolj, încep ceremoniile de învestire în funcţie şi depunere a jurământului pentru primari şi consilierii locali. În toată această perioadă de după alegeri, partidele politice au încercat să constituie majorităţi, acolo unde a fost nevoie, la nivelul consiliilor locale, pentru funcţia de viceprimar. În principiu acolo unde a ieşit primar PSD, dar unde social-democraţii nu au vot majoritar în consiliul local, funcţia de viceprimar ar trebui oferită liberalilor, cu votul cărora ar trebui constituită majoritatea. Şi viceversa este valabilă. Aşa prevede Protocolul USL. Însă este greu de crezut că lucrurile se vor întâmpla astfel.      

În localităţile unde liberalii sau pesediştii au obţinut majoritatea simplă în consiliul local, situaţia numirii viceprimarului este foarte simplă. Conform Protocolului USL: „Dacă una dintre părţile semnatare ale Alianţei va obţine singură majoritatea în Consiliul Local va avea libertatea de a stabili deţinătorul postului de viceprimar”. Situaţia se complică în momentul în care una dintre părţi a câştigat funcţia de viceprimar. Protocolul USL prevede ca în această situaţie viceprimarul să îi revină celuilalt partid din alianţă: „Dacă una dintre părţile semnatare ale Alianţei obţine postul de primar, iar majoritatea în consiliul local se constituie de către Alianţă , cu sau fără alte partide, iar Alianţei îi revine un post de viceprimar, partea care nu are primar va avea prima opţiune pentru alegerea viceprimarului”.

Cel mai bun exemplu – oraşul Segarcea

Este greu de crezut că, în judeţul Dolj, după ce PSD, PNl şi PC au mers în majoritatea comunelor şi oraşelor cu candidaţi unici, USL funcţionând decât în câteva localităţi, vor colabora în acest moment. În cele mai multe zone, lupta pentru câştigarea alegerilor locale s-a dat între candidatul liberal şi cel social-democrat. Este clar că în această situaţie oamenii au făcut o campanie destul de gresivă, şi de multe ori s-au folosit lovituri sub centură şi s-au aruncat şi de o parte şi de alta tot felul de acuzaţii. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este cel din oraşul Segarcea. Fostul şi actualul primar a candidat din partea PSD. PNL a făcut un transfer cu câteva luni înainte de alegeri, şi l-a aruncat în lupta pentru Primăria Segarcea pe pedelistul, vopsit în galben, Petre Pantalia. Cu două zile înainte de alegeri, Petre Pantalia a împrăştiat prin oraşul Segarcea 200 de fiţuici în care primarul Nicolae Popa, viceprimarul şi alţi trei funcţionari din Primărie, erau făcuţi penali.

Urmele alegerilor locale se vor vedea la toamnă

După alegerile locale, Petre Pantalia şi Nicolae Popa ar fi trebuit să se aşeze la masa negocierilor, pentru că PSD nu are decât şase consilieri locali, PDL trei, PNL cinci şi UNPR doi. Este clar pentru toată lumea că între Nicolae Popa şi Petre Pantalia nu va exista o discuţie, fiecare încercând să impună viceprimaru. PSD mai are nevoie de două voturi, PNL de trei. Conform Protocolului USL este interzisă formarea de majorităţi împreună cu PDL, dar cine mai respectă în aceste zile ce scrie în documentul amintit. Chiar şi aşa rămâne UNPR. Astfel de situaţii în judeţul Dolj sunt în multe localităţi. Şi probabil că vor lăsa urme, care se vor vedea la alegerile din toamnă, când toată lumea va trebui să tragă la aceeaşi căruţă. Protocolul USL este foarte simplu de pus în aplicare, în privinţa viceprimarului doar acolo unde nici unul din partidele politice din Uniune nu a câştigat funcţia de primar: „Dacă nici una dintre părţile semnatare ale Alianţei nu obţine postul de primar, iar majoritatea în consiliul local se constituie de către aceasta, cu sau fără alte partide, iar Alianţei îi revine un post de viceprimar, partea sau partidul care a obţinut cele mai multe voturi la scrutinul pentru consiliul local va avea prima opţiune pentru alegerea viceprimarului”.