„Participarea activă a femeii la dezvoltarea antreprenoriatului”

0
368

Ieri, Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii în colaborare cu Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România şi Patronatul Naţional al Femeilor de Afaceri din Întreprinderi Mici şi Mijlocii din România au organizat la Hotelul Europa din Craiova, seminarul de informare „Participarea activă a femeii la dezvoltarea antreprenoriatului”. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Romanian Network of Female Entrepreneurship Ambassadors/ Reţeaua Naţională a Ambasadorilor Antreprenoriatului Feminin – RoNet FEA. La seminar au participat în calitate de ambasadori ai antreprenoriatului feminin: Victoria Burton, Cristina Chiriac,  Angela Cameniţa, Elena Coandă, Doina Georgescu, Maria Grapini,  Nicoleta Munteanu, Liza Panait, Maria Pârcălăbescu şi Sorina Plăcintă. Printr-o prezentare interactivă, ambasadorii antreprenoriatului feminin au împărtăşit din experienţa lor grupului ţintă interesate în dezvoltarea unei afaceri. „Văd aici trei femei cu multă forţă antreprenorială. Am întâlnit tinere joviale care au încredere în forţele proprii, care sunt pline de optimism. Eu cred că totuşi în rândul tinerilor sunt cele mai mari probleme. Deoarece din cinci tineri, unul este şomer. Comparativ cu statistica din politică, unde 90 % sunt bărbaţi şi doar 10% sunt femei, în business, statistic stăm mai bine. Adică, 35 % sunt femei. Recunosc că nu mi-aş dori să văd în Parlament 90% femei…Ceea ce pot să spun, cu toată convingerea, este faptul că interesele femeilor au fost mereu marginalizate. Vreau să vă reamintesc, la final, că antreprenoriatul se învaţă…” a subliniat  Andreea Paul Vass, Consilier de Stat al Prim Ministrului.

„O femeie este chemată la bancă şi de 22 de ori…”

Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România a precizat cu aceeaşi ocazie, faptul că prin acest seminar se contribuie la creşterea iniţiativei antreprenoriale. „Văd aici doamne de succes, cu o istorie antreprenorială şi de aceea abia aştept să le aud vorbind despre experienţa lor antreprenorială. Vreau să vă precizez de la început că ambasadoarele noastre vin la aceste seminarii pe cheltuia proprie. Singura lor plăcere este tocmai aceea de a transmite din experienţa proprie….” a subliniat Forin Jianu. Reprezentantul Patronatului a mai vorbit de rolul PTIR în cadrul proiectului şi importanţa existenţei retele create, la nivel european şi naţional. Florin Jianu a mai spus că atât Guvernul Boc, cât şi celelalt guverne ar trebui să renunţe la facilităţi şi să acorde stimulente. Pe de altă parte, preşedintele Patronatului a recunoscut că unei femei îi este mult mai greu în afaceri. „Este adevărat. Un bărbat se duce la bancă de cel mult patru ori să acceseze un credit, în timp ce o femeie este chemată şi de 22 de ori. Propun ca pe viitor, să fie înfiinţeze reţelele de incubator academice, după modelul polonez, dar să avem şi ambasadori ai tinerilor întreprinzători” a mai spus Florin Jianu.  La nivelul judeţului Dolj sunt 150 de firme debutante. Radu Mirea, şef Oficiu, OTIMMC Craiova a precizat că peste 35 de proiecte sunt în evaluare şi o bună parte dintre acestea au fost depuse de femei antreprenoare. „Pentru mine acest lucru este o bucurie, deoarece, doamnele aduc întotdeauna mai multă energie …” a spus Radu Mirea.

Model pentru business-ul meu

În cadrul seminarului s-a derulat o aplicaţie de grup – simulare plan de afaceri, participantele fiind împărţite pe echipe şi, sub coordonarea ambasadorilor, au completat,  un Miniplan de Afaceri. Echipa care a obţinut cel mai mare punctaj la evaluarea planului de afaceri, a fost premiată. La finalul seminarului s-a a lansat concursul: Model pentru business-ul meu – a cărui câştigătoare va fi anunţată în cadrul Conferinţei Naţionale de la Bucureşti, care se va desfăşura în  septembrie 2011. Fiecare dintre doamnele prezente au făcut o serie de propuneri în ceea ce priveşte modalitatea de organizare a seminariilor de informare, fiind agreat, în unanimitate un mod de lucru interactiv. Totodată, toate cele zece ambasadoare prezente au agreat propunerea de a include atât în cadrul seminariilor, cât şi în cadrul portalului care se va realiza, informaţii cu privire la finanţările existente şi la modalitatea în care aceste finanţări pot fi accesate.