Concert pentru două piane, sub bagheta maestrului Matei Corvin

0
507

Filarmonica “Oltenia” vă invită astă-seară, de la ora 19.00, să audiaţi Concertul în Re minor pentru două piane și orchestră de Francis Poulenc, susţinut de Orchestra Simfonică, sub bagheta dirijorului Matei Corvin (Africa de Sud), şi soliştii Ana Mirabela Dina şi Clovis Alessandri (Brazilia). Preţuri bilete: 30 lei, 15 lei (elevi, studenţi, pensionari).

În program:

George Enescu: Menuet lent din Suita I în Do major pentru orchestră, op. 9

Francis Poulenc: Concertul în Re minor pentru două piane și orchestră, FP 61

Claude Debussy: „Ibéria” din ciclul „Images” pentru orchestră

Maurice Ravel: Rapsodia spaniolă pentru orchestră

Matei Corvin s-a născut în România şi a urmat studiile de specialitate la Liceul de muzică din Bucureşti, la clasa de flaut îndrumată de Virgil Frâncu. Începe încă din anii de liceu o bogată activitate de scenă şi de înregistrări pentru Radioteleviziunea Română. După ce şi-a perfecţionat studiile de dirijat cu Bernhard Gueller (unul dintre cei mai renumiţi discipoli ai lui Sergiu Celibidache), în anul 1997 a cariera de dirijor. În anul 2000 a fost numit director muzical şi prim dirijor al orchestrei Cape Town Sinfonia (Africa de Sud), iar în 2001 director fondator şi dirijor al Cape Town Concert Orchestra. Este, de asemenea, director muzical şi prim dirijor al orchestrei simfonice a Universităţii din Stellenbosch. A colaborat cu majoritatea orchestrelor din România, printre care filarmonicile din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Timişoara, Ploieşti, Sibiu, Craiova, Piteşti, Botoşani şi Râmnicu Vâlcea. În prezent colaborează cu orchestre din Africa de Sud, România, Ucraina, Bulgaria şi Italia şi are angajamente viitoare în Belgia şi Italia. Printre colaborările sale de excepţie se numără concertul cu regretatul Luciano Pavarotti din Africa de Sud şi acela cu Filarmonica din Johannesburg, unde l-a acompaniat pe legendarul Pinchas Zukerman.

Ana Mirabela Dina s-a născut la Craiova în anul 1976. Deja la vârsta de zece ani a debutat, interpretând Concertul în Re major pentru pian de Joseph Haydn împreună cu Orchestra Filarmonicii ”Oltenia” – Craiova. Începând cu anul 1990, Ana Mirabela Dina concertează  în Marea Britanie, în Italia, Franța, Germania și în Statele Unite ale Americii. După absolvirea Liceului de Muzică ”Dinu Lipatti” din București (promoția 1995), este admisă la Hochschule für Musik (Conservatorul de Muzică) – Köln, la clasa prof. Karin Merle. În cariera tinerei pianiste, anul 1998 va fi marcat de un dublu debut la Berlin, o dată la Berliner Philharmonie (Filarmonica din Vest), când a interpretat Concertul în Re Major, K. 537, ”al Încoronării”,  de W. A. Mozart, în compania Deutsche Symphonie Orchester, și apoi, la Konzerthaus am Gendarmenmarkt (Sala Filarmonicii din Est), unde a cântat Concertul nr. 2  in Si bemol major de J. Brahms. În septembrie 1999, Ana Mirabela Dina a câștigat, la Buenos Aires, Premiul I la Concurso Internacional de Piano ”Martha Argerich” (ediția I). A fost invitată la Festivalurile ”Martha Argerich” de la Beppu (Japonia), Buenos Aires (Argentina) și Lugano (Elveția) unde, în 2003, a cântat împreună cu Martha Argerich (în concertul final) Suita ”Spărgătorul de nuci” pentru două piane de P. I. Ceaikovski (apărută și pe CD la EMI sub titlul ”Martha Argerich and Friends”). Între anii 2007-2017, Ana Mirabela Dina a activat în calitate de profesor de pian la Hochschule für Musik – Köln, iar din octombrie 2017 îndeplinește aceeași calitate la Hochschule für Musik – Würzburg.

Pianistul brazilian Clovis Alessandri a studiat la universitățile din Goias și Rio de Janeiro. După ce și-a terminat studiile de Drept și Muzică și a câștigat premii la câteva concursuri de pian, a fost acceptat la Musikhochschule din Köln, Germania, la clasa profesor Aloys Kontarsky, o autoritate în domeniul muzicii contemporane, de secol XX. Mentorii săi din Brazilia au fost pianiștii Arnaldo Estrella, Belkiss Spencieri și compozitorul Camargo Guarnieri. A urmat cursuri de masterat cu profesori legendari precum Bruno Seidlhofer și Gyorgy Sandor. Afinitatea sa pentru muzica franceză l-a condus în Franța, unde a studiat cu  Magda Tagliaferro, Jeanne-Marie Darré și Eliane de Richepin. După terminarea studiilor muzicale, s-a stabilit în  Germania, în calitate de profesor la departamentul de muzică al Universităţii din Köln, susţinând în paralel concerte ca solist și recitaluri –  muzică de cameră. Activitatea sa de muzician l-a dus în mai multe țări – Brazilia, Mexic și SUA, precum și Germania, Franța și Italia. În Brazilia, a fost unul dintre primii pianişti care au cântat Concertul pentru pian de Alfred Schnittke. Pe lângă repertoriul tradițional, pianistul şi-a dedicat mulți ani pentru a familiariza  publicul din Europa și America de Nord cu muzica latino-americană pentru pian, în special cu cea semnată de compozitori brazilieni.