30 de tineri români şi bulgari au învăţat împreună, timp de 7 zile, să trăiască sănătos. Activităţile au avut loc în Vidin, Bulgaria, iar lor li s-au alăturat şi alti elevi de liceu sau gimnaziu şi chiar copii de gradiniţă.
Cei 30 de participanti tineri au petrecut in luna mai o saptamana plina de activitati educative. Pe malul bulgaresc al Dunarii, in orasul Vidin, tinerii au facut miscare, au discutat despre programul Erasmus +, oportunitatile pentru tineri, despre tema proiectului in paralel cu Strategia pentru Sanatate 2020, despre importanta Youthpass-ului si sarcina de a reflecta zilnic la comptenetele dobandite, pentru elaborarea acestuia.
Au participat la un schimb cultural si atelier practic, cu expertii locali,vizitand si facand miscare in imprejurimile orasului, au vizionat un documentar bulgaresc pe tema cauzelor si efectelor pe care postura deficitara le are in viata de zi cu zi, identificand masurile de corectie, au efectuat exercitii practice indrumati de specialisti, au vizitat, pentru documentare, o gradinita, o scoala gimnaziala si un liceu, unde specialistii au identificat deficientele de postura, iar tinerii si elevii au comunicat pe marginea lor, au vizionat documentare cu programe derulate pentru copii si tineri in tari europene dezvolatate.
Tinerii au identificat si clasificat cauzele deficientei de postura, elaborand reguli de combatere a lor, au elaborat fisele pentru evaluarea tinerilor din comunitati, pe carea le-au completat inter mobilitati, au participat la o dezbatere despre rezultatele obtinute in timpul mobilitatii, au selectat fotografii pentru ghid si raportul final, au realizat o baza de date a schimbului, s-au fact propuneri pentru mobilitatea din Craiova.
Metodele nonformale folosite in timpul activitatilor au fost analiza, dezbateri, prezentari, lucru in echipe, activitati practice nonformale, consultatii de specialitate, exercitii nonformale, prezentari video.
Cercetare în cele două comunităţi, Vidin şi Craiova
In perioada urmatoare, dupa prima mobilitate, ca o sarcina a echipei de proiect cu scopul de a observa/evalua concret si realist starea de sanatate a tinerilor, cauzele care duc la afectarea prosturii si, implicit, a metabolismului si de a identifica solutii concrete pentru o viata sanatoasa, fiecare grup de tineri va efectua o evaluare in comunitatea din care provine. Aceasta cercetare va fi realizata prin intervievarea tinerilor din Vidin si Craiova, pe baza unor fise de observare elaborate impreuna de tineri, experti, psiholog si cadre didactice, participantii in proiect identificand astfel problemele de postura ale acestora, cauzele, oportunitatile de corectare si accesul la servicii specializate. Rezultatele cercetarii vor fi analizate in primele zile ale mobilitatii din Craiova, in luna septembrie, cand cei 15 tineri bulgari vor veni sa invete alaturi de tinerii romani secretele vietii sanatoase, de aceasta data pe pamant oltenesc.