Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal

0
326

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat ieri începerea urmăririi penale faţă de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, acesta fiind acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

calin-popescu-tariceanu-368653Călin Popescu Tăriceanu a mers, ieri, la sediul DNA Braşov pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, suspiciunile având legătură cu declaraţia de martor pe care a dat-o în dosarul privind retrocedarea ilegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Regale Băneasa. Procurorii DNA precizează că preşedintele Senatului a fost audiat ca martor la data de 15 aprilie 2016, citarea fiind necesară “în condiţiile în care existau indicii că el ar avea cunoştinţă despre activitatea infracţională a grupului” trimis în judecată în dosarul privind retrocedarea celor două suprafeţe, “prin prisma relaţiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup”,precizează procurorii într-un comunicat de presă.

        “Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziţia luată sub jurământ, acesta a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată”, se arată în comunicatul de presă.

       Potrivit sursei citate “Călin Popescu Tăriceanu a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă de achiziţionarea drepturilor succesoarele ale lui Al României Paul de către Silberstein Tal, Truică Remus şi alţii şi că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu inculpaţii Andronic Dan Cătălin şi Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România. A mai precizat, că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein”, declaraţii contrazise de probele din dosar, spun procurorii.

         Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu ar trebui să demisioneze şi punerea sa sub urmărire penală este un contraatac al sistemului împotriva unui om care a reclamat încălcările drepturilor omului de instituţiile de forţă, a declarat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

         Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că speră că preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu va avea bunul simţ să îşi dea demisia dacă acuzaţiile procurorilor DNA se vor adeveri, afirmând că liderul ALDE este „un mincionos notoriu”, cu sau fără urmărire penală.

         Fostul premier Victor Ponta a reacţionat, ieri, la punerea sub urmărire penală a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în opinia sa şeful statului, Klaus Iohannis, dorind să “scape” de anumite persoane din politică şi din instituţii ale statului.

          Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a cerut demisia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după ce procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele său pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Candidatul la Primăria Sectorului 5, afirmă că preşedintele Senatului a condus în ultimii ani o campanie anti-DNA pentru că ştia că este implicat în cazul retrocedărilor abuzive.