Taxatorii RAT Craiova, umiliţi în public

0
387

Taxatorii nu au fost bine primiţi de o parte dintre călători. Mulţi dintre ei au fost scuipaţi şi ameninţaţi cu bătaia încât a fost nevoie ca autobuzele să fie oprite în trafic pentru ca poliţiştii să calmeze spiritele. Conducerea RAT Craiova a anunţat că aceşti angajaţi care vând aceste bilete vor fi recompensaţi cu prime în funcţie de veniturile pe care le vor aduce.

Cei 40 de taxatori care vând biletele de călătorie în cele 20 de autobuze de pe traseul E1 al RAT Craiova sunt agresaţi verbal de către călători. Noul director, Radu Preda s-a plâns, zilele trecute, că angajaţii săi au fost ameninţaţi şi cu bătaia fiind nevoie de intervenţia poliţiştilor locali care i-au scos pe agresori din autobuze. „Sunt mulţi indivizi care s-au obişnuit să meargă gratis cu RAT-ul. Mi se pare normal ca orice cetăţean, indiferent cât are salariul, să-şi cumpere bilet. Nu mă interesează să fac protecţie socială, problema mea este ca angajatul meu să-şi primească salariul la timp şi consider că măsura aceasta este una foarte bună”, a declarat Radu Preda.

Reguli de bună purtare

Conducerea RAT Craiova susţine că le-a impus taxatorilor să poarte ecusoane în piept, cu nume şi prenume, pornind de la ideea că între aceştia şi călători va fi o relaţie de bună comunicare. „Îmi doresc ca relaţia cu cetăţeanul să fie una corectă, cinstită. De aceea, toţi taxatorii noştri trebuie să poarte ecusoane în piept ca să li se poată şti numele şi prenumele. Dacă un călător vrea să facă o reclamaţie să ştie pe cine să reclame”, este de părere Radu Preda. Conducerea a instituit şi o o listă de conduită cu zece măsuri, listă pe care toţi angajaţii au semnat-o. „Acolo sunt precizări legate de ţinuta pe care trebuie să o aibă, de modul cum discută cu călătorii, cum parchează în staţii. Dacă se întâmplă să greşească unul dintre ei, îl dăm afară, dar evident că nu ne dorim asta”, a mai spus noul director.

Biletele de la taxatori s-ar putea ieftini

Biletele care se cumpără de la taxatori în acest moment costă 2,5 lei. Noul director al RAT Craiova a  anunţat însă că se încearcă ieftinirea lor. „Vom face o propunere în CLM Craiova şi, dacă aleşii locali vor fi de acord, vom vinde biletele la preţul de 2 lei. Atunci vom intra în concurenţă directă cu cealaltă firmă de transport”. Potrivit lui Preda, sumele aduse de taxatori la finalul unei zile nu sunt ”impresionante”, fiind în jur de 50 de lei. „Dar eu am considerat că şi aceşti bani sunt bineveniţi. Practic, toţi taxatorii noştri îşi scot salariile, ceea ce e foarte bine pentru că banii aceştia nu i-am fi avut”, a comentat directorul Regiei. Pentru a-i stimula, conducerea se gândeşte să le ofere taxatorilor şi prime care vor fi acordate în funcţie de încasările pe care aceştia le vor avea pe parcursul unei luni.

Cum se vor folosi autobuzele

Pentru ca biletele să poată fi uşor de procurat, călătorii vor trebui să respecte câteva reguli de acces în mijloacele de transport ale RAT Craiova. Conducerea Regiei a dezvăluit faptul că, în următoarele zile, autobuzele cu taxatori vor fi inscripţionate cu autocolante prin care craiovenii vor fi informaţi pe unde trebuie să urce şi pe unde trebuie să coboare. „O să montăm autocolante de atenţionare a călătorilor în sensul că se va urca pe uşile de la mijlocul autobuzelor şi se vor coborî doar pe uşile laterale. Taxatorii vor fi plasaţi la mijlocul autobuzelor şi vor putea fi găsiţi uşor de cei care nu au bilete asupra lor şi trebuie să-şi procure. Încet-încet, ne dorim ca toţi călătorii să înţeleagă că trebuie să urce numai aşa pentru a putea să fie o ordine, cât de cât”, a precizat directorul Radu Preda.