Ştiinţa vs CFR Cluj, la oră de cupe europene

0
544

Universitatea Craiova poate scăpa practic în seara aceasta de una dintre contracandidatele la titlul de vicecampioană, după duelul cu CFR Cluj, de pe “Ion Oblemenco”. 3 puncte le separă acum pe cele două rivale, care ocupă locurile 3 şi 4, pe poziţia a doua urcând Farul, după ce echipa lui Hagi a ajuns la 4 victorii în play-off, în urma succesului cu Rapid, scor 3-1.

Ora meciului Craiova – CFR (21.45) este una de cupe europene, o oră la care se jucau meciurile de Champions League pe vremea când şi ardelenii evoluau în această competiţie, inclusiv unii jucători din actualul lot bifând partide la cel mai înalt nivel intercluburi. În schimb, în istoria ei, indiferent de vremuri, Universitatea Craiova n-a evoluat niciodată în Champions League. De fapt, n-a avut vreodată contact cu grupele vreunei competiţii europene. Dacă anul trecut n-a prins nici preliminariile Conference League, fiind depăşită la potou chiar de adversara de azi, CFR Cluj, Universitatea speră să nu recidiveze anul acesta şi de aceea şi-a tocmit antrenor “plin”, pe Costel Gâlcă, deşi mai sunt câteva etape din campionat, şi nu a mers pe mâna interimarului, aşa cum au făcut CFR Cluj şi Rapid.

Gâlcă a debutat cu dreptul, victorie în deplasare cu Sepsi, el aflându-se în “luna de miere” la Craiova, în perioada în care jucătorii zburdă, fac risipă de energie, fac tot ce pot să-şi impresioneze noul antrenor. O dată “păcălit”, acesta merge pe mâna lor, convins că are de a face cu profesionişti. Apoi ei, protejaţi de şeful clubului, se debarasează fără remuşcări de antrenor, media de tehnicieni pe an fiind de factură mititeliană. La o numărătoare succintă, fără interimari, Craiova a bifat nu mai puţin de 8 antrenori în ultimele 2 stagiuni, iar actuala încă nu s-a terminat.

Gâlcă se confruntă cu probleme de lot, de care nu s-a plâns, aşa cum n-au făcut-o nici ultimii antrenori, semn că li s-a transmis din club că nu e cazul să o facă, fiindcă le-ar afecta moralul celor valizi. Reghe spunea că foloseşte “cea mai bună echipă din lotul pe care-l are la dispoziţie”, fiindcă “are resurse”. Neagoe invoca în mai multe rânduri absenţele, dar menţiona tot de atâtea ori că nu se plânge de ele. Petev ne spunea că lipsa unor jucători este ocazia pentru alţii de a arăta ce pot. Gâlcă nu poate conta azi pe Mitriţă, Screciu, Koljic şi Maldonado. Fără Mitriţă a câştigat la Sepsi, Screciu lipseşte de ceva vreme, Koljic absentează de câţiva ani, astfel că problema cea mai mare a devenit accidentarea lui Maldonado, care nu va mai evolua în acest sezon. Hondurianul este probabil cea mai bună achiziţie a sezonului, juca din ce în ce mai bine, atât defensiv, cât şi pe construcţie şi la fazele fixe din careul advers. Începuse să se omogenizeze cuplul cu Badelj. După cel mai bun meci al său la Ştiinţa, Maldonado s-a accidentat fiindcă un asistent s-a cramponat de VAR şi n-a semnalat un ofsaid kilometric. Gâlcă are ca back-up variantele Zajkov şi Raul Silva.

Lovitura de start a derby-ului din seara aceasta va fi dată simbolic de Marcel Popescu, care, până în 2022, a făcut parte din conducerea clubului din Bănie şi care intră astfel în rândul “ambasadorilor” Universităţii Craiova. Marcel Popescu a colaborat ani buni şi cu echipa oaspete din seara aceasta, propunând în Gruia majoritatea fotbaliştilor care au adus primele titluri în vitrina CFR-ului, în 2008, 2010 şi 2012. La Craiova a avut mai mult funcţie onorifică, fiindcă expertul în transferuri este “the one and only” – “Mike” Rotaru.

La centru în seara aceasta va fi Istvan Kovacs, arbitru care va fi şi la Euro 2024. În acest sezon, cu Kovacs arbitru, Ştiinţa a câştigat 3 meciuri: cu Rapid, acasă, scor 2-1, la Sepsi, scor 3-1, şi la Iaşi, scor 4-1, pierzând în Giuleşti, scor 0-2. Kovacs a condus 2 meciuri ale CFR-ului: 1-0 cu Petrolul şi 1-0 cu Hermannstadt.

Săptămâna aceasta, interpreta Ionela Guzic a lansat o nouă variantă a imnului Universităţii Craiova, clipul fiind filmat inclusiv pe “Ion Oblemenco”. Remixul nu sună prea grozav, dimpotrivă, dar măcar cântăreaţa nu alterează strofele spunând că “suntem olteni adică suntem mulţi”, precum Ciry Mayer, în cea mai cunoscută variantă a imnului.

Discursul lui Gâlcă înainte de meciul cu CFR: „Ne aşteaptă un meci foarte greu, din punct de vedere al lotului pe care îl are CFR, un lot cu experienţă, cu calitate. Trebuie să ştim să gestionăm fiecare moment, să fim perfecţi în apărare, să ştim când trebuie să mergem la presing, să închidem spaţiile. Va fi un meci total diferit cu CFR faţă de ce s-a întâmplat în runda trecută. S-au relaxat puţin jucătorii după victoria cu Sepsi, dar nu trebuie să fie relaxaţi deloc, trebuie să fie concentraţi. Sper să fim cât mai clari, fără să ne complicăm, fiindcă relaţiile de joc se construiesc în timp, nu într-o săptămână sau două. Sperăm să avem un meci reuşit, să finalizăm acţiunile şi să câştigăm cele 3 puncte. Fotbalistul de calitate este orgolios şi CFR va aborda de o altă manieră meciul cu noi. Ne-au felicitat toţi, dar n-am făcut nimic, am câştigat numai 3 puncte, în meciul cu Sepsi. Maldonado şi Koljic s-au accidentat, nu vom putea miza pe ei în următoarele meciuri, nici Mitriţă şi Screciu nu revin, sunt absenţe importante, dar soluţiile trebuie să le căutăm în lotul nostru. Maldonado era important pentru noi, el are ligamentul puţin întins. Nu va fi uşor să terminăm pe locul 2, dar cu un grup unit, cu idei de joc clare, putem îndeplini obiectivul. E important, cu joc pragmatic, simplu, cu idei clare, cu organizare defensivă. Mă gândesc cum să stea jucătorii în teren şi să fie compatibili. Condiţiile sunt peste aşteptări, iar pe jucători îi cunoşteam, dar una e să-i vezi la TV, alte e să-i vezi zi de zi, sper să-mi fac o idee clară după meciurile următoare. Domnul Rotaru a demonstrat că-şi doreşte acest loc 2 când a apelat la mine, iar eu îmi asum presiunea acestui obiectiv. Trebuie să avem clar ce jucăm noi şi de aici ne gândim şi la problemele pe care ni le pune adversarul, victoriile ne dau încredere. Mă aştept din partea echipei să aibă atitudine, un joc bun, care să aducă cele 3 puncte şi să creeze o emulaţie cu suporterii. Fiecare are o opinie, dar pentru mine e importantă echipa, toţi trebuiesc lăudaţi, depinde şi ce randament dau la antrenamente”.

Prefaţa LPF:

“Opt victorii, cinci rezultate de egalitate şi patru înfrângeri este palmaresul înregistrat de craioveni în ediţia curentă pe teren propriu. Aceştia au marcat în 15 dintre cele 17 partide jucate din postura de gazde, dar au şi primit cel puţin un gol în 12 dintre aceste meciuri. Aproximativ 11.700 spectatori / meci este media consemnată în dreptul Universităţii Craiova în disputele de acasă din sezonul actual, locul 3 la acest capitol. Din 2014, cele două echipe s-a mai întâlnit în principala competiţie internă de 37 de ori, de 12 ori s-au impus oltenii, de 13 ori au câştigat clujenii, iar alte 12 partide s-au terminat la egalitate. Primul meci din intervalul amintit a avut loc pe 7 decembrie 2014, CFR Cluj – Universitatea Craiova 0-0. Ardelenii erau antrenaţi la vremea respectivă de Francisc Dican, în timp ce pe banca oaspeţilor se afla cuplul Emil Săndoi – Sorin Cârţu. Cea mai mare diferenţă de scor: 26 mai 2016, CFR Cluj – Universitatea Craiova 4-0 (Camora, Jakolis dublă, Petrucci), rezultat decisiv pentru vizitatori în ratarea calificării în cupele europene. Ultimul succes bifat de clujeni în deplasare pe prima scenă: 15 mai 2021, Universitatea Craiova – CFR Cluj 1-3. Cea mai recentă dispută directă din SuperLigă: 16 martie 2024, CFR Cluj – Universitatea Craiova 1-2, goluri înscrise de M. Ilie, respectiv Şt. Baiaram şi Al. Mitriţă.”