Poliţiştii de frontieră din vestul țării efectuează cercetări asupra unui număr de 209 cetăţeni străini care, în intervalul 21 – 23 aprilie 2023, au fost depistaţi în timp ce intenţionau să treacă sau au trecut ilegal frontiera din Serbia şi cea cu Ungaria. Aceştia doreau să ajungă în diferite state din vestul Europei. Astfel, ca urmare a unei acţiuni de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale, doar pe raza Sectorului Poliției de Frontieră Diosig, au fost depistaţi 82 de cetăţeni străini, aflaţi în diferite mijloace de transport, care nu îşi justificau prezenţa în imediata apropiere a liniei de frontieră. În toate cazurile, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru șoferilor autovehiculelor și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii depistați ascunși, respectiv pe jos, urmând ca, la finalizare, să fie dispuse măsurile legale care se impun. Acţiunile de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale se desfăşoară în sistem integrat cu participarea tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Diosig au desfășurat, în data de 21 aprilie 2023, acțiuni pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale în zona de competență, pe parcursul cărora au fost identificați, pe raza localității Diosig, respectiv pe o comunicațiile din județ, în trei autoutilitare, 82 de cetățeni străini care nu își justificau prezența în zonă.
În cadrul verificărilor s-a stabilit faptul că aceștia sunt cetățeni din India, Bangladesh și Pakistan, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, intrați legal în țara noastră în baza documentelor personale.
De asemenea, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș au depistat, la aproximativ 500 de metri de linia de frontieră, 5 cetățeni din Pakistan care nu își justificau prezența în zonă.
Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru persoanele depistate ascunse, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile ce se impun.
Tot în acest weekend, la Punctul de Trecere a Frontierei Turnu, județul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră pe sensul de ieșire din țară, un cetățean ucrainean, conducând o autoutilitară înmatriculată în Polonia.
Șoferul transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, 8 paleți pe ruta România-Austria.
În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit al mijlocului de transport. Astfel, au fost descoperiți, ascunși în compartimentul pentru marfă, 12 de cetățeni străini.
Persoanele au fost preluate și transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, în urma verificărilor, colegii noștri au stabilit că sunt 8 cetățeni din Nepal și 4 cetățeni din Egipt. Persoanele depistate intenționau să ajungă în mod fraudulos în diverse state din vestul Europei.
Și polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș au observat, în cadrul unor acțiuni specifice de supraveghere a frontierei, la aproximativ 100 de metri de linia de frontieră, 21 persoane care se deplasau pe jos. S-a procedat la deplasarea către locul unde se aflau, iar întrucât nu își justificau prezența în zonă, au fost conduse la sediul sectorului pentru efectuarea de verificări. În urma cercetărilor a fost stabilit faptul că sunt cetățeni din Bangladesh, Pakistan și Afganistan, cu vârste cuprinse între 19 și 53 de ani, care au intrat legal în țara noastră.
De asemenea, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-a efectuat controlul asupra unui autoturism marca Peugeot, înmatriculat în România, condus de un cetățean român în vârstă de 54 de ani. În urma controlului amănunțit al mijlocului de transport, au fost descoperite, ascunse într-un locaș special amenajat, situat în partea din spate a autoturismului, bancheta din spate fiind tăiată, 2 persoane. În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că sunt cetățeni din Pakistan, intrați legal în România în baza documentelor personale.
În toate cazurile, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru șoferii autovehiculelor și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii depistați ascunși, respectiv pe jos, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.
În perioada următoare, în zona de competență de la frontiera cu Serbia, Ungaria şi Bulgaria vor continua acțiunile în sistem integrat cu participarea tuturor structurile Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea şi combaterea activităților de migrație ilegală.