Uniunea Europeană își unește forțele cu partenerii globali pentru a demara, 4 mai 2020, o campanie de strâns donații ca răspuns mondial la coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și organizațiile mondiale din domeniul sănătății au lansat un apel comun la acțiune pentru dezvoltarea unui acces rapid și echitabil la metode de diagnosticare, la terapii și la vaccinuri împotriva COVID-19, care să fie sigure, de calitate, eficace și la prețuri accesibile.
Pentru a strânge fonduri în sprijinul acestui demers, Uniunea Europeană și partenerii săi vor organiza un maraton mondial al donatorilor. Țări și organizații din întreaga lume sunt invitate să doneze pentru a contribui la atingerea obiectivului inițial de a strânge fonduri în valoare de 7,5 miliarde EUR.
Pentru a strânge fonduri în sprijinul acestui demers, Uniunea Europeană și partenerii săi vor organiza un maraton mondial al donatorilor. Țări și organizații din întreaga lume sunt invitate să doneze pentru a contribui la atingerea obiectivului inițial de a strânge fonduri în valoare de 7,5 miliarde EUR.
Cercetători și inovatori din întreaga lume depun eforturi remarcabile pentru a găsi soluții menite să salveze vieți omenești și să ne protejeze sănătatea. Începând cu 4 mai, Comisia va înregistra donațiile din partea țărilor și a fundațiilor private. În aceeași zi, Comisia va anunța și următoarele etape-cheie ale unei campanii mondiale, care va viza reconstituirea în permanență a fondurilor disponibile.
Comisia invită, de asemenea, guvernele, liderii din mediul de afaceri, personalitățile publice, filantropii, artiștii și cetățenii să sporească gradul de sensibilizare cu privire la acest efort în materie de donații la nivel mondial. Fondurile colectate vor fi canalizate în trei direcții: teste de diagnosticare, tratamente și vaccinuri.
Numărătoarea inversă până la startul maratonului începe astăzi, prima zi a Săptămânii Mondiale a Vaccinării 2020 organizate de Organizația Națiunilor Unite. Tema din acest an este #VaccinesWork for All (Vaccinarea este utilă pentru toată lumea), iar campania se va concentra asupra modului în care vaccinurile, precum și persoanele care le dezvoltă, le furnizează și le primesc acționează pentru a proteja sănătatea tuturor, pretutindeni.
La 26 martie, în cadrul unei reuniuni extraordinare privind pandemia de COVID-19, G20 a convenit să instituie o inițiativă globală privind pregătirea și răspunsul la pandemie pentru „a acționa ca o platformă de finanțare și coordonare universală, eficientă și susținută, cu scopul de a accelera dezvoltarea și furnizarea de vaccinuri, de metode de diagnosticare și de tratamente.”
La 24 aprilie, OMS și un grup inițial de actori globali din domeniul sănătății au lansat o colaborare istorică și globală vizând accelerarea dezvoltării și a producției, precum și accesul echitabil la scară mondială la noile tehnologii medicale esențiale pentru combaterea COVID-19: Printre actorii din cadrul acestui grup se numără Fundația Bill and Melinda Gates (BMGF), Coaliția pentru inovare în domeniul pregătirii în eventualitatea apariției unei epidemii (CEPI), Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI), Fondul global, UNITAID, Wellcome Trust și Banca Mondială. Împreună, aceștia s-au angajat să atingă obiectivul comun ce constă în oferirea unui acces global echitabil la instrumente inovatoare pentru combaterea COVID-19.