Fostul primar al comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică, sau lupul paznic la oi

0
691
Valentin Mitrică

Primarul comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică a fost arestat, în iunie 2011, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea învinuindu-l de săvârşirea infracţiunilor de delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, angajarea, ordonanţarea şi efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli prin bugetul local. În luna februarie 2012, Valentin Mitrică a fost eliberat şi de atunci este judecat în libertate. În aceste condiţii să îl pui pe Valentin Mitrică preşedinte al Grupului de Acţiunea Locală Sudolt, este ca şi cum ai pune lupul paznic la oi.

Faptele pentru care a fost arestat Valentin Mitrică sunt cunoscute. A atribuit ilegal lucrări de investiţii către anumite firme fără organizarea de licitaţii, a plătit lucrări neefectuate sau executate în mod deficitar. Vorbim despre reabilitarea corpului B al Şcolii cu clasele I-VIII din Giurgiţa, la Grădiniţa nr. 2 Portăreşti, la Grădiniţa nr. 3 Curmătura, sistemul de alimentare cu apă al comunei şi parcul din localitate. Pentru patru porţi amplasate pe terenul de fotbal a plătit 20.000 de lei/bucată. Pentru un WC la o grădiniţă, care nu respecta nici o normă, Valentin Mitrică a plătit suma de 90.000 de lei. Sunt doar câteva exemple din dezastrul produs de Valentin Mitrică în perioada în care a fost primar al comunei Giurgiţa. Acuzaţiile la adresa acestuia sunt foarte grave, pe care acesta le-a recunoscut, dar a spus că aşa a fost învăţaţi de alţii, de parcă el nu ar fi avut cap pe umeri cu care să gândească.

Nu a învăţat nimic din perioada detenţiei

În mod normal, un om cu scaun la cap face un pas în spate după ce a ieşit din închisoare, îşi pregăteşte apărarea, pentru că se bucură de prezumţia de nevinovăţie, şi până în momentul în care situaţia se rezolvă nu se mai implică în anumite situaţii care ar putea să îi complice existenţa. Ori Valentin Mitrică a făcut exact pe invers. A candidat la un nou mandat de primar în vara anului 2012, a pierdut, dar a prins totuşi un loc de consilier local. Cum a mai putut fi votat un om care a prejudiciat bugetul Primăriei Giurgiţa cu 2.000.000 lei rămâne o enigmă. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Când te înveţi să manevrezi sume mari de bani este greu să te laşi de acest sport. Iar Valentin Mitrică are şi el o calitate, şi anume perseverenţa. Unde îl va duce asta, rămâne de văzut. Dar este clar că nu a învăţat nimic din perioada detenţiei.

Valentin Mitrică este preşedintele GAL Sudolt

Conform adresei nr. 40/19.03.2013 primarii comunelor de pe teritoriul GAL Sudolt din judeţul Dolj (Afumaţi, Urzicuţa Giurgiţa, Bîrca, Goicea, Cârna, Măceşu de Sus, Măceşu de Jos, Bistreţ, Catane, Gighera, Gîngiova, Sadova şi Dăbuleni) erau anunţaţi că până la 28 martie trebuie să anunţe dacă îşi doresc să devină parteneri într-un proiect lansat în luna mai de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, mai exact un nou Apel de Selecţie pentru Operaţiunea 3.2.1. „Susţinerea implementării de soluţii e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar”, apel 3 din cadrul Domeniului Major de Intervenţie 2 „Dezvoltarea şi creşeterea eficienţei serviciilor publice electronice”. Adresa este semantă de fostul primar al comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică, în calitatea de preşedinte al GAL Sudolt, arestat în 2011 pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, angajarea, ordonanţarea şi efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli prin bugetul local, eliberat şi judecat în libertate pentru aceste fapte. Ciudat este faptul că sunt primari care acceptă să devină parteneri într-un astfel de grup prezidat de un om care are probleme cu legea nerezolvate, la mijloc fiind vorba de sume imense de bani care trebuie gestionate. Dacă Valentin Mitrică riscă şi joacă o carte periculoasă, şi este clar că nu este prima dată. Dar de ce ar face acelaşi lucru ceilalţi? Oare celule închisorilor sunt atât de atractive?