Teatrul craiovean a fost recompensat cu patru premii la Gala UNITER

0
336

Cel mai titrat spectacol la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) a fost „Caligula”, pus în scenă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, pentru care Sorin Leoveanu a primit trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal, în timp ce László Bocsárdi a fost premiat pentru cea mai bună regie. Şi toate acestea în ziua în care la Naţionalul craiovean se deschidea Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare”. De altfel, preşedintelui Festivalului, Emil Boroghină, i-a fost acordat Premiul Special „British Council” în cadrul aceleiaşi Gale. De asemenea, actorul craiovean Valer Dellakeza – care cu nici o lună în urmă a aniversat împlinirea a 70 de ani – a fost recompensat de Senatul UNITER – cu Premiul pentru întreaga activitate.

Cele mai importante distincţii pentru spectacolele de teatru din anul 2011 au fost acordate luni seara, Gala UNITER desfăşurându-se din nou la Teatrul „Odeon” din Bucureşti la împlinirea a 20 de ani de la prima sa ediţie. Cele două jurii ele ediţiei au fost formate din criticii de teatru Monica Andronescu, Ion Cocora şi Ion Parhon (juriul de nominalizări), scenograful Puiu Antemir, criticii de teatru Jean Cazaban, Mircea Morariu şi Ludmila Patlanjoglu, actriţa Rodica Negrea (juriul final, cel care a decis câştigătorii în seara Galei). Ca în fiecare an, amfitrion a fost actorul Ion Caramitru, preşedintele UNITER.

Încă de la debutul evenimentului, care a durat mai bine de trei ore şi jumătate, au fost comemoraţi cei care au dispărut în ultimul an din lumea teatrală. Printre aceştia, Liviu Ciulei, care a avut dedicat un moment special, şi Alexandru Tocilescu, premiat postum cu distincţia de excelenţă a UNITER.

Principesa Margareta şi Principele Radu au asistat la eveniment, ca şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, aceştia din urmă înmânând trofeele pentru cel mai bun spectacol, respectiv pentru cea mai bună regie. Actriţa Jacqueline Bisset, actorul şi regizorul Michael Pennington şi scriitorul Tobias Biancone au fost invitaţi speciali, decernând, totodată, premii câştigătorilor din acest an. Printre personalităţile teatrului românesc prezente, de asemenea, pe scenă la decernare s-au numărat Marcel Iureş, Mircea Diaconu şi Mariana Mihuţ, în timp ce momentele de laudatio pentru premiile speciale au fost susţinute de Tompa Gabor, Monica Davidescu, Alice Georgescu ş.a.

La 37 de ani, actorul Sorin Leoveanu a primit al treilea Premiu UNITER

Distincţia pentru „cel mai bun actor în rol principal” i-a revenit actorului Sorin Leoveanu, pentru rolul titular din spectacolul „Caligula”, montat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Premiul i-a fost înmânat de  preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, şi de la actriţa Mariana Mihuţ. Pe scenă, Leoveanu a spus doar „La mulţi ani, UNITER! Mulţumesc mult!”.

La această categorie au mai fost nominalizaţi Marian Râlea, pentru rolul Saşa Saveliev, din spectacolul „Îngropaţi-mă pe după plintă”, la Teatrul „Bulandra” din Bucureşti, şi Marius Turdeanu, pentru rolul Emil Cioran, din spectacolul „Ispita Cioran”, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Sorin Leoveanu, în vârstă de 37 de ani, a absolvit în 1998 Academia de Artă Teatrală şi Cinematografică din Tg. Mureş, Secţia Actorie, clasa prof. Cornel Popescu. A urmat apoi, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Studii Aprofundate în Actorie (2002-2003, clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu) şi tot aici a obţinut titlul de Doctor Arta Actorului (2005-2008), avându-l coordonator ştiinţific pe prof. univ. dr. Alexa Visarion. Este actor al Naţionalului craiovean din anul 1999.

Până în prezent, Sorin Leoveanu a mai primit încă două Premii UNITER, ambele pentru rol secundar: în 2009 (Lucio, în spectacolul „Măsură pentru măsură”, de W. Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete) şi în 2007 (Porfiri din „Crimă şi pedeapsă de F. Dostoievski, în regia lui Yuriy Kordonskiy, pus în scenă la Teatrul „Bulandra”). De asemenea, în 2001a fost recompensat cu Premiul AICT pentru cel mai bun actor, acordat pentru Hamlet şi Hlestakov.

Laszlo Bocsardi – premiat pentru regia spectacolului „Caligula”

Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Laszlo Bocsardi, pentru acelaşi spectacol „Caligula” montat la Teatrul Naţional din Craiova, distincţia fiind primită de acesta de la actriţa Jacqueline Bisset şi de la primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Laszlo Bocsardi a rememorat cu acest prilej o întâmplare de la debutul său în Capitală. «În anul 2000, când am trecut de 40 de ani, am debutat cu un spectacol la Bucureşti, cu „Nuntă însângerată”. După spectacol, care a avut un succes foarte mare – la Teatrul de Operetă l-am jucat –, cineva m-a oprit, era nervos, s-a uitat la mine şi m-a întrebat: „Dumneata eşti regizorul?”. „Zic: da”. „Ce bine! M-am speriat că eşti mai tânăr!”. „Era Toca” (n.r. – Alexandru Tocilescu)», a povestit Bocsardi.

La categoria „cea mai bună regie” au mai fost nominalizaţi Radu Alexandru Nica, pentru regia spectacolului „Mountainbikers”, la Teatrul German de Stat Timişoara, şi Silviu Purcărete, pentru regia spectacolului „D’ale carnavalului”, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Născut în 1958 la Târgu Mureş, Laszlo Bocsárdi a absolvit Institutul Politehnic „Traian Vuia” – Facultatea de tehnologie chimică din Timişoara, în 1984, şi Universitatea de Artă Teatrală din Tg. Mureş – Facultatea de regie, în 1995. Este directorul Teatrului „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe. A mai fost nominalizat la Premiul UNITER pentru regie de patru ori, pentru „Othello, maurul din Veneţia” (2004), „Don Juan” (2007), „Ivona, principesa Burgundiei” (2009) şi „Neguţătorul din Veneţia” (2010).

Valer Dellakeza – 70 de ani şi un premiu pentru întreaga activitate

Pe baza propunerilor venite din partea teatrelor şi a membrilor, Senatul UNITER a acordat Premiul pentru întreaga activitate lui Valer Dellakeza, actor al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova încă din anul 1968. În cei peste 40 de ani de activitate, acesta a jucat în aproape o sută de spectacole, în regia unor mari regizori, precum Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Cristian Hadgi-Culea sau Mircea Cornişteanu. Valer Dellakeza a mai primit, în anul 2000, Premiul UNITER pentru rolul Truffaldino din spectacolul „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, în regia lui Vlad Mugur.

Pentru primirea acestei distincţii, la categoria „Actor”, au  mai fost propuşi: Ion Abrudan, Matei Alexandru, Zeno-Caius Tito Balint, Viorel Baltag, Traian Buzoianu, Petru Ciubotaru, Constantin Cojocaru, Costel Constantin, Damian Crâşmaru, Mihai Gingulescu, Dan Hândoreanu, Vladimir Jurăscu, Jeno Major, Vasile Menzel, Alexandru Mereuţă, Florin Mircea, Levente Nemes, Damian Oancea, Marcel Popa, Ştefan Radof, Alexandru Repan, Traian Stănescu, Anton Tauf, Sergiu Tudose, Eugen Ţugulea şi Dionisie Vitcu.

„Un premiu important pentru un actor important”, a anunţat în cadrul Galei UNITER de luni seara amfitrionul Ion Caramitru, invitată pentru laudatio fiind Monica Davidescu, actriţă a Teatrului Naţional din Bucureşti. «În această seară, trofeul UNITER pentru întreaga activitate merge către un actor remarcabil, care s-a dăruit scenei cu întreaga sa fiinţă. Este Societar de Onoare al Teatrului Naţional din Craiova, unul din pilonii trupei Naţionalului craiovean, alături de care a scos la rampă nenumărate spectacole, premiate în ţară şi în străinătate. A colaborat minunat cu mari regizori şi s-a făcut remarcat în producţii semnate de Silviu Purcărete sau Vlad Mugur. CV-ul său este impresionant şi cred că aş putea enumera până dimineaţă roluri pe care le-a creat cu maximă dăruire, cu pasiune, cu credinţă şi pentru care a fost apreciat de critica de specialitate. Dar cred că mai importantă este părerea tinerei generaţii despre acest om. Vorbind, zilele trecute, cu colegii mei, am constat că domnia sa este privit în teatru ca un mare suflet, un om bun, blând, dăruit, răbdător, înţelegător, un om de la care ai întotdeauna ceva bun de învăţat în această artă, un om care emană pozitiv în tot ceea ce face. Cred că e foarte greu să ai măsură în tot ceea ce faci, autocontrol şi, cu umilinţă, cu autoironie şi bun simţ, să vii în faţa spectatorului şi să te dedici întrutotul. Acesta este actorul premiat în această seară», l-a prezentat Monica Davidescu pe actorul Valer Dellakeza.

„Două Premii UNITER… Se pare că sunt un actor împlinit. M-am tot gândit la ce o să vorbesc în seara asta, pentru că este o seară a învingătorilor, a oamenilor puternici… E Sfântul Gheorghe. E ziua lui Shakespeare, iar în seara asta la Craiova se deschide Festivalui „Shakespeare”. În seara asta, aici, la „Odeon”, se împlinesc 20 de ediţii. Numai data însemnate!», a remarcat Dellakeza. Actorul craiovean – care pe 29 martie a.c. a împlinit 70 de ani – a mulţumit Senatului UNITER şi regizorilor cu care a lucrat şi i-a asigurat „sub cuvânt de onoare” pe ceilalţi 26 de „contracandidaţi” că „sunt mai talentaţi decât mine. Deosebirea între mine şi domniile lor e că eu am avut şansă. În meseria noastră, dacă nu ai şi şansă, n-ai nimic”, a spus Valer Dellakeza în cadrul Galei.

Emil Boroghină – Premiul Special „British Council” pentru Festivalul „Shakespeare”

În seara în care la Teatrul Naţional din Craiova se deschidea cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Shakespeare”, directorul fondator al acestuia, Emil Boroghină, era recompensat la Gala UNITER cu Premiul pentru întreaga activitate în sprijinirea şi promovarea relaţiilor culturale româno-britanice, acordat de „British Council”. Distincţia a fost anunţată, printr-o înregistrare vido, chiar de dr. Nigel Townson, director „British Council” România:

«În fiecare an acordăm Premiul „British Council” celui sau celei care a demonstrat o colaborare excepţională în teatrul românesc şi cel al Marii Britanii. Există o îndelungată tradiţie de colaborare artistică între ţările noastre şi sunt mulţi candidaţi serioşi pentru premiu. Dar în acest an nu a fost greu să alegem un câştigător. Astfel, acordăm Premiul „British Council” unui om sincer şi cu un suflet mare, talentat şi incredibil de harnic pe plan profesional. Este vorba despre cel care conduce de ani în şir unul dintre festivalurile cele mai renumite şi cele mai încununate de succes din lumea celor pasionaţi de Shakespeare. Este o plăcere deosebită să acordăm Premiul „British Council” directorului Festivalului „Shakespeare” la Craiova, domnul Emil Boroghină», a spus dr. Nigel Townson.

 

Lista completă a premiilor UNITER 2012:

Premiul pentru cel mai bun spectacol: „Ultima zi a tinereţii”, după Tadeusz Konwicki, regia Yuri Kordonsky, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu

Premiul pentru cea mai bună regie: Laszlo Bocsardi, pentru „Caligula”, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Sorin Leoveanu, pentru rolul titular din spectacolul „Caligula” la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Mariana Mihuţ, pentru rolul Bunica din spectacolul „Îngropaţi-mă pe după plintă”, la Teatrul „Bulandra” din Bucureşti

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Cornel Scripcaru, pentru rolul Pavel Kirillici Lebedev, din spectacolul „Ivanov”, de la Teatrul „Bulandra”

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: Ana Ioana Macaria, pentru rolul Nastenka, din spectacolul „Însemnările unui necunoscut”, la Teatrul „Bulandra”

Premiul pentru cea mai bună scenografie: Nikola Toromanov, pentru scenografia spectacolului „Vizita bătrânei doamne”, la Teatrul Naţional Bucureşti

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „Shylock”, de Gareth Armstrong, regia artistică Răzvan Popa, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Premiul pentru cel mai bun debut: Raluca Vermeşan, pentru rolul Helen din spectacolul „XXL”, la Teatrul Act din Bucureşti

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor, Senatul UNITER a acordat următoarele premii:

Premiul de excelenţă – in memoriam Alexandru Tocilescu

Premiul pentru întreaga activitate – Valer Dellakeza (actor), Melania Ursu (actriţă), Cristian Hadji-Culea (regizor), Judit Dobre-Kothay (scenografie) şi Ştefan Oprea (critică şi istorie literară)

Premiul special pentru muzică de teatru – Arpad Konczei

Premiul special pentru teatru de copii – Anca Zamfirescu

Premiul special pentru teatru de păpuşi – Liviu Steciuc

În cadrul Galei au mai fost decernate:

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2011: „Ultimul pact”, de Oana Maria Cajal

Premiu special pentru critică de teatru – Monica Andronescu

Premiul „British Council” – Emil Boroghină

Premiul special al preşedintelui UNITER: Sandu Mihai Cociaşu

Premiul Mecena: Carmen Palade Adamescu