Sunt necesare mai multe măsuri UE pentru a asigura aprovizionarea cu alimente

0
455
Parlamentul solicită ajutor alimentar imediat și substanțial pentru Ucraina și ca UE să devină mai independentă în producția sa de alimente.

O rezoluție referitoare la necesitatea unui plan de acțiune urgent al UE pentru a asigura securitatea alimentară în interiorul și în afara UE în urma invaziei Ucrainei de către Rusia a fost adoptată joi, cu 413 voturi pentru, 120 împotrivă și 49 abțineri. În text, eurodeputații solicită ajutor imediat sub forma aprovizionării cu alimente pentru Ucraina și o relansare a strategiei UE privind producția de alimente.

Ajutor alimentar pentru poporul ucrainean

Având în vedere impactul grav pe care atacul rus asupra Ucrainei îl va avea asupra securității alimentare a ucrainenilor, Parlamentul solicită un ajutor alimentar umanitar solid pe termen lung pentru Ucraina, atât din partea UE, cât și la nivel internațional. De asemenea, UE ar trebui să deschidă coridoare alimentare către și dinspre Ucraina, ca alternativă la porturile închise de la Marea Neagră. Fermierii ucraineni ar trebui, de asemenea, să beneficieze de semințe, îngrășăminte și carburanți.

O Uniune Europeană mai independentă

Eurodeputații afirmă că pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina au arătat că UE trebuie să își reducă dependența de importurile provenite de la un număr prea redus de furnizori. Aceștia solicită o diversificare a ofertei din țări terțe și cer Comisiei să evalueze pe termen scurt modul cum poate fi atenuat impactul prețurilor ridicate ale îngrășămintelor asupra fermierilor. Pentru a reduce dependența de importurile de îngrășăminte pe termen lung, Parlamentul propune trecerea la surse organice alternative de îngrășăminte și sprijinirea inovării în agricultură.

Creșterea producției UE și ajutorul acordat fermierilor

Având în vedere perturbarea importurilor agricole, eurodeputații solicită creșterea producției interne de alimente. Terenurile agricole ar trebui utilizate numai pentru producția de alimente și furaje. Pentru a răspunde nevoilor imediate, eurodeputații doresc ca fermierii să poată utiliza pârloage pentru producția de culturi proteice în 2022. Comisia ar trebui, de asemenea, să ofere sprijin celor mai afectate sectoare și ar trebui să mobilizeze rezerva pentru situații de criză în valoare de 479 de milioane EUR. Statele membre ar trebui, de asemenea, să fie autorizate să acorde ajutoare de stat ample, rapide și flexibile operatorilor de pe piața agricolă.