Un nou spectacol marca „ACT” la Craiova: „American Buffalo”

0
425

Actorii Teatrului „ACT” din București revin la Craiova cu un nou spectacol, al treilea din seria „Colibri într-un ACT” 2015 – după „Dumnezeul de a doua zi” și „Fidelitate”! Mâine, 26 martie, la ora 19.00, aceștia vor prezenta „American Buffalo”, de David Mamet (traducerea Bogdan Budeș), cu actorii Gheorghe Ifrim, Vlad Zamfirescu și Marius Florea Vizante. Regia este semnată Cristi Juncu, iar scenografia este o creație Dan Titza. Spectacolul va avea loc pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”, cu începere de la ora 19.00, și nu este recomandat persoanelor cu vârsta sub 16 ani! Biletele se pot procura de la Agenția teatrului, deschisă astăzi și mâine între orele 10.00 – 13.00 și 16.00 – 19.00, la prețul unic de 20 lei.

«Este foarte puţin probabil să mai întâlneşti un text atât de amuzant, la limita dintre absurd şi comedie, care articulează atât de bine lumea marginalilor, a şuţilor, parodiind-o din interior, analizând pe îndelete mecanismele de gândire a unor tâlhari care pun la cale o „mare” lovitură. În piesa apărută în 1975 şi jucată prima oară la Chicago, autorul american David Mamet a făcut o radiografie de profunzime a limbajului acestei categorii pestriţe. Vocabularul colorat, plin de cuvinte deocheate, este dublat de atitudini corporale care îi diferenţiază de muritorii de rând pe cei care cred că învârtesc lumea pe degete. „American Buffalo”, montarea lui Cristi Juncu de la Teatrul „ACT”, este genul de spectacol pe care ţi-ai dori să-l vezi de mai multe ori. La final îţi dai seama că eşti un tâlhar, ca şi cei de pe scenă, pentru că le-ai furat, ca spectator, cele mai frumoase momente din carieră şi ai fugit repede acasă, ca să le pui într-un seif», scria Dan Boicea în „Adevărul”, în vara anului 2009.

Actorul Gheorghe Ifrim a absolvit Facultatea de Teatru – Secția Actorie, în cadrul Academiei de Teatru și Film (în prezent Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”), în anul 1997, la clasa profesorului Gelu Colceag. Dacă nu l-ați mai văzut pe vreo scenă de teatru, e posibil totuși să-l fi remarcat într-unul din numeroasele filme și seriale de televiziune în care a jucat, precum „Funeralii fericite” (regia: Horațiu Mălăele, 2013) sau „După dealuri” (regia: Cristian Mungiu, 2012) ori în serialele TV „Las fierbinți”, „Vine poliția!”, „La Bloc” etc.

Vlad Zamfirescu a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în anul 1997, la clasa profesorului Ion Cojar. Deține roluri în teatru, în televiziune, în filme de lung metraj. A colaborat cu regizori ca Vlad Mugur, Gelu Colceag, Cătălina Buzoianu, Horațiu Mălăiele, Puiu Șerban. Frederik din spectacolul de teatru „Pelicanul” de August Strindberg (regia: Cătălina Buzoianu), pus în scenă la Teatrul „Levant”, i-a adus Premiul UNITER pentru debut. Pe marele ecran a putut fi văzut în „Stare de fapt” (regia: Stere Gulea), „Italiencele” (regia: Napoleon Helmis) şi „Orient Expres” (regia: Sergiu Nicolaescu).

Actorul Marius Florea Vizante a absolvit UNATC „I.L. Caragiale” în 1997, la clasa profesorului Gelu Colceag. A jucat pe scenele teatrelor de Comedie „Bulandra”, „G. Ciprian” (Buzău), „Ion Creangă”, „Româno-American”, „Nottara”, Teatrului Național București, Teatrului Mic. În cinematografie îl regăsim în producții ca „E pericolosso sporgersi”, „Filantropica”, „Restul e tăcere” (regia: Nae Caranfil), „Ticăloșii” (regia: Șerban Marinescu) ș.a.m.d. A fost distribuit în filme de televiziune, în producții TV de divertisment și a fost distins cu numeroase premii.

David Mamet este dramaturg, eseist, scenarist şi regizor de film american, laureat al premiului Pulitzer pentru piesa „Glengarry Glen Ross” (1984) şi nominalizat de două ori la premiile Oscar, pentru scenariile filmelor „The Verdict” (1982) şi „Wag the Dog” (1997). Pe lângă „American Buffalo”, în România s-au mai montat piese ce-i poartă semnătura precum „Codrii” și „Edmond”.