Grădina Botanică, la a doua încercare de preluare

1
369

Primăria Craiova încearcă, din nou, să obţină Grădina Botanică de la Universitatea din Craiova. Proiectul de hotărâre privind preluarea în administrare a grădinii este repus pe ordinea de zi a şedinţei de mâine, asta după ce, în plenul de luna trecută, autorităţile l-au retras de la vot fără nici o explicaţie.

Proiectul de hotărâre prin care se propune preluarea în administrare a Grădinii Botanice de la Universitatea din Craiova este acelaşi care trebuia să fie discutat de consilierii municipali în şedinţa CLM de luna trecută. În raport se specifică faptul că municipalitatea doreşte să preia grădina pentru a face acolo nişte lucrări de amenajare. Predarea efectivă a terenului de pe strada „Iancu Jianu” nr. 9 ar urma să se facă prin încheierea unui protocol de predare-primire care să cuprindă strict suprafaţa de teren de 118.038 de metri pătraţi pe care se vor face lucrările, urmând ca restul construcţiilor să rămâne în continuare tot în administrarea Universităţii din Craiova.

Autorităţile vor să preia şi angajaţii

Conducerea Universităţii a făcut o adresă municipalităţii prin care i-a pus în vedere că toţi cei zece angajaţi rămân, în aceste condiţii, fără locuri de muncă. Autorităţile locale au preluat propunerea şi solicită şi acum consilierilor să analizeze posibilitatea ca salariile lor să fie plătite de la bugetul local atât timp cât grădina se va afla în administrare. Potrivit adresei universitarilor, la Grădina Botanică lucrează cinci ingineri, trei biologi, un tehnician şi un muncitor. În ciuda faptului că Primăria Craiova şi-a asumat şi preluarea acestor angajaţi, totuşi se pare că universitarii s-au răzgândit în privinţa Grădinii Botanice şi numai aşa se explică de ce proiectul de hotărâre a fost scos de pe ordinea de zi când toate lucrurile păreau clarificate. 

Un proiect cu ghinion

Primăriei Craiova a mai deţinut în administrare Grădina Botanică între anii 2009 şi 2012. Ultima dată, autorităţile au preluat-o de la Universitatea din Craiova cu intenţia de a face lucrări de reabilitare ample, printr-un proiect cu finanţare europeană. Grădina Botanică a fost prinsă într-un proiect integrat de amenajare a parcurilor şi grădinilor din municipiu, care a fost depus pe Axa 1 a POR (Programul Operaţional Regional), solicitându-se o finanţare de 85% fonduri comunitare. În martie 2011, Primăria Craiova a fost anunţată că proiectul respectiv nu a mai prins finanţare şi a fost trecut pe o listă de rezervă. Ca urmare, în anul următor, Universitatea din Craiova a cerut din nou să-şi primească Grădina înapoi.

Lucrările se vor face în regie proprie

Deşi în proiect nu se precizează în ce vor consta lucrările de reabilitare, primarul Olguţa Vasilescu a explicat că grădina nu are nevoie de un capitol separat evidenţiat în buget pe acest an deoarece lucrările se vor face în regie proprie. Potrivit edilului, firma Delta va reface toate aleile în baza contractului-cadru de asfaltare pe care firma îl are încheiat cu municipalitatea. Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi a Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova va monta apoi alte bănci şi coşuri de gunoi, cele existente fiind foarte vechi şi aproape degradate. Angajaţii regiei s-ar putea ocupa, potrivit autorităţilor locale, alături de muncitori, şi de partea florală. Lacurile vor fi curăţate, iar cele câteva podeţe vor fi reabilitate. Primăria intenţionează să modernizeze şi cişmeaua care se află la intrarea în Grădina Botanică.

1 COMENTARIU

  1. Va rugam sa considerati aceasta Gadina Botanica din centrul orasului un ,, parc,, ce alte municipii nu au .
    Aprobati reabilitarea din orice fonduri s-au din economii de cheltuieli de la alt capitol din buget .
    Doamna primar a-ti facut numai investitii bune , faceti-o si pe aceasta .

Comments are closed.