A X-a ediţie a Concursului Interjudeţean de Matematică “SFERA” / 84 de elevi din trei judeţe au obţinut premii şi menţiuni

0
396

Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Societatea de Ştiinţe Matematice din România – Filiala Dolj, Casa Corpului Didactic Dolj şi redacţia revistei “Sfera Matematicii” au organizat sâmbătă cea de-a X-a ediţie a Concursului Interjudeţean de Matematică “SFERA”, care se adresează elevilor din clasele II-X. Pentru că de-a lungul celor nouă ediţii, organizatorii au demonstrat imparţialitate şi deplin profesionalism, şi cea de-a X-a ediţie s-a bucurat de o prezenţă numeroasă. La această ediţie au participat 287 de elevi din şcoli din judeţele Dolj, Olt şi Vâlcea, majoritatea fiind însoţiţi de profesorii lor îndrumători şi de învăţătorii de la clase. Preşedintele acestui concurs de o înaltă ţinută a fost prof. univ. dr. George Vraciu, de la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii din Craiova, iar coordonator – prof. Gabriel Tica.

La ediţia din acest an, din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România a onorat cu prezenţa prof. Alexandru Popescu Zorica, venit special de la Bucureşti,  prof. dr. Cristinel Mortici, decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii „Valahia” din Târgovişte şi conf. univ. dr. Andrei Vernescu, de la aceeaşi instituţie.

“Matematica modernă – între clasic şi actual”

Simultan s-a desfăşurat Sesiunea de comunicări metodico-ştiinţifice “Matematica modernă – între clasic şi actual”, care se adresează profesorilor de matematică  şi învăţătorilor. La această sesiune au participat 62 de profesori şi învăţători din judeţele menţionate. „Vreau să vă spun că atât pe mine, personal, cât şi pe întreaga asistenţa ne-a cucerit pe deplin prezentarea facută de domnul profesor Alexandru Popescu Zorica, care în pragul împlinirii a 94 de ani a reuşit să ne sensibilizeze la maximum cu discursul domniei sale şi, totodată, a reuşit să trezească interesul cadrelor didactice participante printr-un mesaj în care a prezentat o paralelă între matematica din anii  1940-1950  şi matematica actuală. Cred că a fost o lecţie atât pentro noi, cadrele didactice, dar şi pentru elevii prezenţi în sala de festivitate”, a precizat prof. Gabriel Tică, coordonatorul Concursului „Sfera”.

Prezenţi din 23 de unităţi şcolare

La această ediţie, în urma unei verificări exigente, amănunţite, dar pe deplin obiectivă, au fost  acordate 84 de premii în valoare de 2.000 de lei. S-au evidenţiat cu punctaj maxim de 100 de puncte 20 de lucrări. S-au acordat 23 de premii I, 9 premii II, 16 premii III şi 36 de menţiuni. «Prezenţa numeroasă a elevilor din cele 23 de unităţi şcolare, a invitaţilor de seamă şi, mai ales, entuziasmul dovedit de elevi ne vor da energia necesară şi sensul continuării acestui proiect ştiinţific numit Concursul „Sfera”. Nu este uşor să organizezi un astfel de concurs, astăzi, dar dragostea de Matematică ne îndeamnă să nu precupeţim nicium efort», a mai spus prof. Gabriel Tică.