RAT Craiova pasează licitaţia pentru autobuze

1
787

După ce ani la rândul s-a ocupat de înnoirea parcului auto, de această dată Primăria Craiova decide ce intră în parcul Regiei de Transport. Licitaţia pentru procurarea celor 20 de autobuze va fi organizată de municipalitate,  şi nu de regie.

Directorul RAT Craiova, Marinel Florescu, a declarat că achiziţia celor 20 de autobuze va intra în grija municipalităţii, şi nu a Regiei, aşa cum se întâmpla până acum. “Nu ne mai ocupăm noi de cumpărarea lor. Primăra Craiova va organiza licitaţia şi va desemna societatea de la care urmează să le cumpărăm”, a declarat acesta. Potrivit lui Florescu, autorităţile şi-au asumat organizarea licitaţiei, la cerere, iar unul dintre motivele invocate a fost că se doreşte ca formalităţile să fie desfăşurate cât mai rapid astfel încât autobuzele să poată fi scoase în trafic. “RAT Craiova a conceput caietul de sarcini în care a menţionat cum trebuie să arate mijloacele de transport în comun şi l-a predat autorităţii locale. De aici încolo, subiectul nu ne mai priveşte”, a adăugat Florescu.

RAT Craiova a predat caietul de sarcini

Managerul Regiei a evitat, în schimb, să precizeze ce anume a decis municipalitatea să ia pe cont propriu această achiziţie. “Aşa s-a stabilit şi aşa se va acţiona”, a spus Marinel Florescu. Totuşi, unul dintre motivele care ar fi putut înclina raporturile de forţe ar fi şi acela că ori de câte ori se ocupă de organizarea unei licitaţii care are drept scop înnoirea parcului auto, se lasă cu contestaţii peste contestaţii. Ori, în acest an, municipalitatea pare hotărâtă mai mult ca niciodată să aibă autobuzele noi şi să le scoată în trafic. Surse din cadrul Primăriei susţin însă că nu e suficient să-şi dorească acest lucru. Din contră, contestaţiile care însoţesc de obicei licitaţiile din bani publici sunt de neevitat, drept pentru care nici această licitaţie nu va fi ocolită.

625.000 de euro pentru achiziţii

Primăria Craiova a prevăzut în bugetul pe 2011 o sumă de 2,5 milioane de lei, respectiv 625.000 de euro, pentru achiziţia de mijloace de transport. În caietul de sarcini, RAT Craiova a precizat că este nevoie de 20 de autobuze, care să aibă câteva caracteristici obligatorii. Potrivit directorului Florescu, toate mijloacele de transport în comun vor fi, în primul rând, nou-nouţe. “Autobuzele vor fi de capacitate medie, cu peste 45 de locuri, vor fi dotate cu trapă joasă, cât mai aproape de peron, şi mai multe uşi  de acces”, a specificat Florescu. După achiziţie, conducerea  Regiei va monta pe fiecare sisteme GPS  şi e-ticketing. Autorităţile şi-a u făcut planul să le scoată imediat în trafic, pe traseele preicipale, unde va înlocui microbuzele Prestij.

Cele mai noi şi cele mai vechi

Minibuzele marca Prestij sunt cele mai mici şi mai uzate mijloace de transport. RAT Craiova şi-a început chiar înnoirea parcului cu acestea, în 2002, când a decis să cumpere un lot de 20 de autovehicule. Ele au fost aduse din Turcia, fiind fabricate sub licienţa Mitsubishi , Japonia şi contractate printr-o linie de leasing, cu o durată de trei ani. Preţul acestora s-a ridicat la suma 30 de miliarde de lei vechi, din care zece miliarde au fost subvenţionate de la bugetul Consiliului Local Craiova, iar restul a fost suportat de către RAT Craiova. Cel mai încăpătoare autobuze din parcul Regiei au fost cumpărate pe post de marfă second-hand, în 2007. La sfârşitul anului respectiv au fost achiziţionate 21 de mijloace de transport, dintre care nouă de tip MAN NL 202 şi 12 de tip Mercedes Benz.

 

1 COMENTARIU

  1. Ajutați-mă să trăiesc!” Acestea ar fi probabil primele cuvinte pe care micuțul Dragoș Bistriceanu le-ar rosti, dacă ar putea să vorbească… Din nefericire 4 diagnostice necruțătoare l-au țintuit pe copilaș la pat. Micuțul suferă de epilepsie focală simptomatică, hemipareză spastică, microcefalie PARTICIPA SI TU LA SALVAREA UNEI VIETI DONIND 2 EURO CU UN SMS LA NR 848 CU SPECIFICAREA PENTRU BISTRICEANU DRAGOS, VA MULTUMIM

Comments are closed.