Dirijorul francez Misha Katz revine pe scena Filarmonicii „Oltenia”

0
1212

Obişnuitul concert de vineri seara îl readuce la pupitrul dirijoral al Filarmonicii „Oltenia” pe Misha Katz (născut în Rusia, dar stabilit în Franţa din anul 1985) – în ultimii ani o prezenţă constantă a acestei scene craiovene. Alături de Orchestra Simfonică şi Corala Academică (maeştri de cor: Emil Maxim, Manuela Enache) ale instituţiei evoluează soliştii Diana Ţugui (soprană), Liliana Ciucă Mattei (alto), Szilagyi Zsolt (tenor) şi Balla Sandor (bariton). În program: Uvertura „Manfred”, op. 115, de Robert Schumann; Rapsodia pentru alto, cor bărbătesc şi orchestră, op. 53, de Johannes Brahms; Missa în Do major, K. 317, „Die Krönungsmesse” („a Încoronării”), de Wolfgang Amadeus Mozart. Concertul începe la ora 19.00, iar un bilet costă 15 lei, cu reducere la 8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Misha Katz

Născut la Rostov pe Don, în Rusia, Misha Katz a început studiul violoncelului în 1959, iar în 1971 a fost admis la Conservatorul „P.I. Ceaikovski” din Moscova, unde a beneficiat de îndrumarea celebrului muzician Mstislav Rostropovici. În 1972 a abordat domeniul dirijatului, perfecţionându-se cu tatăl său, Leonid Katz, de asemenea un prestigios artist rus. În 1979 a susţinut lucrarea de doctorat în cadrul Conservatorului moscovit, pentru ca în 1982 să aprofundeze arta dirijorală cu faimosul dirijor şi compozitor Leonard Bernstein.

 

După sosirea în Franţa, în anul 1985, a întemeiat Trio „Şostakovici”, ansamblu care, în 1994, a fost invitat să înregistreze o serie de lucrări importante pentru apreciata Casă de Discuri SONY CLASSICAL. Au urmat numeroase participări la festivaluri internaţionale consacrate, desfăşurate în centre culturale reprezentative, dirijorul Misha Katz evoluând pe cele mai prestigioase scene de concert din întreaga lume. În 1996 a devenit dirijor permanent al Filarmonicii Naţionale din Minsk, iar în 1998 deţinea aceeaşi poziţie în cadrul Orchestrei de cameră „The Soloists from Russia”. În acelaşi an, este numit dirijor cu statutul de invitat permanent al Orchestrei Simfonice Naţionale din Ucraina, pentru ca în 2002 să concerteze în aceeaşi calitate la Filarmonica din Mexico City. Din 1997, cariera artistică a muzicianului Misha Katz s-a intensificat, câştigând o deosebită amploare internaţională.

Totodată, Misha Katz s-a remarcat prin deosebita implicare, ca director artistic, în organizarea Festivalului Internaţional „Solomon Mykhoels” din Franţa (2003), organizat sub patronajul preşedintelui Jacques Chirac, precum şi a Festivalului Internaţional al Păcii (2005), organizat sub patronajul preşedintelui Nicolas Sarkozy.

 

 

Diana Ţugui

Soprana Diana Ţugui a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Capitală (Facultatea de Interpretare muzicală – Secţia canto, clasa prof. univ. Sanda Şandru). Din 2003, este solistă a Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova. Abordează un repertoriu divers, printre lucrările puse în valoare regăsindu-se pagini de referinţă din patrimoniul creaţiei universale.

 

 

 

 

 

 

 

Liliana Ciucă Mattei

Născută la Cluj-Napoca, Liliana Ciucă Mattei a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, specializarea canto (1988-1993), apoi a obţinut o bursă de studii pentru o perioadă de trei ani la Conservatorul din Luxembourg. În 1997 a fost admisă la Academia Superioară de Muzică din Viena. În prezent se bucură de statutul de invitat permanent al Operei Naţionale din Bucureşti.

 

 

 

 

Szilágyi Zsolt

Născut în Alba Iulia, Szilágyi Zsolt a studiat Pedagogia muzicală la Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj (1965-1970), urmând şi studii paralele de canto. După o scurtă perioadă în care a fost solist al Operei Maghiare clujene, din 1972 s-a stabilit în oraşul Sfântu Gheorghe, unde predă canto, teoria şi istoria muzicii la Şcoala de Arte, al cărei director este de mai mulţi ani. Tot aici a fondat Corul de cameră „Vox Humana”, încă de la înfiinţare fiind dirijor şi solist.

 

 

 

 

 

 

Balla Sandor

Născut la Târgu Mureş, baritonul Balla Sandor a activat ca artist liric în Corul Teatrului Liric din Braşov şi, apoi, în cel al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, fiind, în perioada 2005-2011, solist al Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova. După ce a absolvit Facultatea de Muzică din Braşov (specializarea clarinet), s-a înscris la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, obţinând diploma de licenţă în specializarea canto (prof. Alexandru Fărcaş).