100 de milioane pentru apărarea “Domnişoarei Pogany”

0
842

În şedinţa Consiliului Judeţean Dolj de ieri au fost puse în discuţie o serie de proiecte de hotărâre cu o importanţă deosebită pentru judeţ. Construirea unui spital regional în Craiova în parteneriat public-privat, proiectele selectate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu privire la drumurile judeţene, investiţiile de la Aeroportul din Cariova sau „suplimentarea transferurilor de la bugetul propriu judeţean alocate în anul 2011” solicitată de Muzeul de Artă Cariova pentru asistenţă juridică în cazul „Domnişoara Pogany” sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute de consilierii judeţeni.

"Domnisoara Pogany"

Muzeul de Artă Craiova a solicitat CJ Dolj prin adresa nr. 209/15.03.2011 o suplimentare a bugetului cu suma de 10,00 mii lei fiind necesară în vederea încheierii unui contract de asistenţă juridică cu o casă de avocatură care să reprezinte interesele muzeului în procesul privind anularea contractului de vânzare-cumpărare a sculpturii „Domnişoara Pogany” de Constantin Brâncuşi. Proiectul de hotărâre a stârnit nemulţumiri în rândul consilierilor judeţeni PDL care au acuzat CJ Dolj şi juriştii acestei instituţii că timp de un an de zile nu s-au implicat în acest proces. Preşedintele Ion Prioteasa şi vicepreşedintele Cristinel Iovan le-au explicat pedeliştilor că în tot acest timp problema a fost tratată cu maximă seriozitate, iar în dosarul nr. 2194/3/2010 aflat pe rol la Tribunalul Bucureşti, Secţia a IV-a Civilă, Muzeul de Artă Craiova a fost reprezentat la cele patru înfăţişări de până acum de consilierii juridici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj, iar la următorul termen stabilit la data de 6 mai a.c. se doreşte reprezentarea printr-o casă de avocatură. „Suplimentăm cheltuielile în mod special pentru ca Muzeul de Artă să se poată apăra prin intermediul unei case de avocatură. Practic, aceşti bani reprezintă o sumă care poate sau nu poate să fie îndestulătoare, nu ştim încă, ceea ce este clar este că avem această deschidere şi această dorinţă ca pentru una dintre operele emblematice, aşa cum este «Domnişoara Pogany», să putem să ne susţinem în instanţă cu toată forţa şi această operă de artă să rămână în patrimoniul judeţului Dolj şi a Muzeului de Artă. Până acum, cei care s-au ocupat de aceste evenimente au dus la bun sfârşit ceea ce au avut de făcut dar poate de acum înainte ne gândim mai intens şi acolo unde este vorba de valori mai mari şi de opere de ară în mod special, să apelăm la firme specializate”, a spus Ion Prioteasa. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a fost completat de vicepreşedinte Cristinel Iovan, care a fost de părere că abordarea consilierilor judeţeni PDL este una falsă, iar acuzele aduse Muzeului de Artă Craiova şi instituţiei pe care o reprezintă sunt nefondate. “Ar fi fals să mergem pe raţionamentul că până în acest moment Muzeul de Artă şi CJ Dolj şi Asistenţa Juridică a muzeului nu şi-a făcut bine treaba. Amânarea termenelor de judecată este decizia judecătorului care constată că nu sunt îndeplinite condiţiile procesuale. Nu putem să noi să venim să întrebăm de ce un proces în România durează atât de mult. Cu siguranţă însă, o măsură suplimentară care să ne asigure la final este bine venită, pentru ca Muzeul de Artă să fie bine reprezentate în instanţele de judecată”, a conchis Cristinel Iovan.

Aeroportul Craiova

Faza a II-a a investiţiilor la Aeroportul “Craiova”

Consilierii judeţeni PDL la şedinţa de ieri au venit oarecum nepregătiţi şi puşi pe harţă, altfel nu se explică buimăceala acestora şi incoerenţa întrebărilor adresate în plen. La proiectul de hotărâre care privea aprobarea “documentaţiei tehnico economice pentru obiectivele de investiţii «Extindere Aeroport Craiova – faza II»” s-a trezit Marcel Marcea să întrebe de ce nu se încep lucrările la un nou turn de control la acest obiectiv, neavând habar că acesta se va realiza până la sfârşitul acestui an. “La sfârşitul anului trecut datorită vremii s-a dat ordinul de stopare a lucrărilor la turnul de control dar şi datorită faptului că s-a constat că vechea clădire a turnului de control nu ar putea să susţină înălţarea cu încă trei etaje pe vechiul amplasament, având în vedere că acest turn de control a fost construit în anul 1937. Într-adevăr, un turn de control este extrem de important într-un aeroport, în acest moment el este funcţional, pe aeroport zborurile se desfăşoară în siguranţă, dar ne dorim ca în acest an să construim un nou turn de control cu toate expertizele de zero, absolut totul va fi făcut să dureze zeci de ani. La sfârşitul acestui an şi noul turn de control va fi gata, urmând ca în anul viitor să avem un aeroport funcţional care va avea o suprafaţă de 8000 mp”, a explicat vicepreşedintele CJ Dolj Cristinel Iovan. Ion Prioteasa a specificat că lucrările la noul turn vor demara în această lună, documentaţia fiind depusă, ultimele detalii fiind puse la punct la sfârşitul săptămânii trecute. “Din acest moment este operativ şi până la sfârşitul acestui an vom avea turnul de control, care este unul din elementele importante ale siguranţei traficului pe aeroportul din Craiova”, a mai spus Ion Prioteasa, asigurându-l pe Marcel Marcea, director la Inspectoratul de Stat în Construcţii că “în nici un caz nu o să înceapă lucrarea fără autorizaţie”.

Craiova şi judeţul Dolj au nevoie de un spital performant

Consilierii judeţeni au aprobat ieri trecerea unor imobile terenuri din domeniul public al judeţului Dolj în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Sănătăţii în vederea construirii unui spital regional de urgenţă prin parteneriat public privat. Este vorba de terenuri situate în extravilanul localităţii Pieleşti. Memorandumul cu tema: „Aprobarea demarării construcţiei a şase spitale regionale de urgenţă prin parteneriat public-privat” a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 2 martie a.c., unul dintre judeţele alese fiind Doljul. “După mai multe discuţii pe care le-am avut cu ministrul Sănătăţii am primit o adresă prin care Ministerul Sănătăţii a înaintat Secretariatului General al Guvernului solicitarea de a întreprinde măsurile necesare privind trecerea din domeniul public al judeţului în domeniul public al statului, terenurile necesare construirii unui spital regional de urgenţă în judeţul Dolj, în parteneriat public privat. Potrivit parteneriatului public privat, acesta se face la cererea Guvernului şi prin hotărârea Consiliului Judeţean. Astfel, ni se comunică faptul că s-a aprobat în şedinţa din 9 martie 2011 nota Ministerului Sănătăţii privind aprobarea de către Guvernul României a solicitării de trecere din domeniul public al judeţului Dolj în domeniul public al statului, a unui imobil – teren, în vederea construirii unui spital regional de urgenţă, prin parteneriat public privat. Avem toate documentele necesare şi în aceste condiţii unul din cele şase spitale care urmează să se construiască, ar trebui să se ridice la Craiova, pe acest teren pe care noi îl punem la dispoziţia Ministerului Sănătăţii. Într-un fel ne grăbim să facem acest lucru. Cu cât facem acest lucru mai repede, cu atât suntem în postura de primul venit, primul servit. Craiova şi judeţul Dolj au nevoie de un spital performant, aşa cum credem că va fi acesta”, a opinat Prioteasa.

ALINA DRĂGHICI ŞI MARIN TURCITU