Se caută Capitala Tineretului din România pentru anul 2024

0
288

Guvernanța Programului Capitala Tineretului din România a lansat al șaptea apel pentru Capitala Tineretului din România, prin care se va selecta orașul care va purta titlul în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor din runda I este 2 iunie 2022, ora 16:59 și orice localitate de rangul 0, I, II sau III (municipii, orașe, Municipiul București și sectoarele sale), poate candida pentru acest titlu. Condițiile acceptării unei candidaturi sunt respectarea criteriului menționat anterior cu privire la unitatea administrativ-teritorială, depunerea documentației de candidatură conform celor descrise în următoarea secțiune și respectarea termenului limită stabilit prin acest apel.

Programul „Capitala Tineretului din România” urmărește crearea unor zone urbane ale României care oferă oportunități adaptate dinamic la nevoile unei stări de bine generalizate și satisfacții de viață crescute, perspectivele de viitor și implicarea activă a tinerilor în comunitate în contextul secolului XXI.

Programul urmărește atingerea acestei viziuni punând accent pe: starea de bine a tinerilor din punct de vedere fizic și mintal într-un spațiu urban potrivit, în context individual, micro-comunitar și colectiv; perspectivele de viitor ale tinerilor și a succesului lor în viață cu focus special pe cunoștințe, competențe și aptitudini, viitorul muncii și antreprenoriatul; acțiunea tinerilor prin implicare civică, participarea la luarea deciziilor și asumarea unui rol de leadership în societate; consolidarea ecosistemelor de tineret locale prin care actorii acestora servesc starea de bine, perspectivele de viitor și acțiunea tinerilor prin colaborare extinsă și co-management a unor procese.

Capitala Tineretului din România este un program care funcționează pe principii similare cu „Capitala Europeană a Tineretului” și a fost inițiat, la nivel național, de: Consiliul Tineretului din România (CTR) – entitate reprezentativă a tineretului din România; Federația Tinerilor din Cluj – entitate creată în contextul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului; Grupul PONT – grup de experți de tineret, inițiatorul măsurilor de pregătire a Capitalei Tineretului din România pe baza experienței candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015 și Banca Comercială Română (BCR) – lider al sistemului bancar românesc.

Orașul câștigător va beneficia de un premiu financiar în valoare de 50.000 euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private și deținătorul său va beneficia, de asemenea, de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național organizate de instituții publice și rețele de tineret din România. Orașul câștigător are dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere și decizie al mișcării de tineret din România. De asemenea, câștigătorul va găzdui ediția din 2024 a Galei Tineretului din România.