Rețele Inteligente de Gaz între normalitate și obligativitate

0
318

Definirea unor standarde unitare aplicabile echipamentelor pentru rețelele hydrogen-ready și pregătirea ghidului de finanțare într-un cadru transparent de consultare este o cerință care devine tot mai stringentă în contextul necesității urgentării investițiilor în vederea alinierii României la noile cerințe europene.

Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) 2021 – 2027 este elaborat în concordanță cu obiectivul Uniunii Europene de conservare, protecție și îmbunătățire a calității mediului și prevede surse de finanțare pentru o Europă mai verde, rezilientă, care se îndreaptă către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, prin promovarea tranziției către o energie curată și echitabilă, a investițiilor verzi și albastre și a atenuării schimbărilor climatice. În acest context, documentul prevede acordarea de finanțări pentru conversia și modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor pentru adăugarea în sistem a gazelor din surse regenerabile și a gazelor cu emisii reduse de carbon cu respectarea standardelor dual Smart Grid si “hydrogen-ready”, care în România nu sunt clar definite.

Se impune astfel stabilirea unui cadrul de reglementare bine definit și stabil, pe baza căruia să poată fi eliberat ghidul de finanțare pentru rețelele inteligente de gaze si deblocate fondurile pentru investițiile atât de necesare. Definirea și conturarea unor standarde unitare aplicabile echipamentelor pentru rețelele hydrogen-ready și pregătirea ghidului de finanțare într-un cadru transparent de consultare a fost subiectul principal de discuție din cadrul dezbaterii „Rețele Inteligente de Gaz” organizată marți, 15 aprilie de Asociația Energia Inteligentă.

„Vorbim de 20 ani de securitate, dezvoltare, suportabilitate, mediu, schimbări climatice, cuvinte folosite atât de des și în același timp atât de ușor, aproape în permanență lipsind și faptele care să le susțină.  Am ajuns în situația în care am pierdut atâtea oportunități încât recuperarea timpului nu se poate face decât recurgând la modalități inteligente in energie. Energia Inteligenta salarizează: creșterea eficientei energetice, maximizarea energiei eficiente, managementul energetic, rețele de distribuție inteligente, contorizare inteligentă, reducerea sărăciei energetice, diseminarea și educația consumatorilor, valorificarea extrinseca a resurselor energetice, exploatarea valorii adăugate a sistemelor actuale energetice, toate abordate din prisma CERCETARII SI INOVARII SINERGICE – tehnica, economica, comerciala, juridica, politica, sociala si ecologica” a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.

„În ceea ce privește rețelele inteligente, discuțiile la nivel european prevăd susținerea și dezvoltarea acestor tipuri de rețele inteligente, dar introducerea diferitelor molecule, în mod special a hidrogenului în sistemul de gaz existent necesită anumite schimbări și provocări tehnologice care trebuie rezolvate. Avem nevoie de rețele inteligente, soluții digitale și se vorbește din ce în ce mai mult la nivel european si internațional de soluții de inteligență artificială pentru acest tip de rețele. Fără aceste soluții și fără a face trecerea la rețele inteligente va fi dificil să îndeplinim condițiile „fit for 55” și imposibil să atingem neutralitatea climatică. La nivel european există aproape un consens ca rețelele inteligente trebuie susținute deoarece vor fi benefice pe termen lung și necesare pentru introducerea unor cantități tot mai mari de surse de energie regenerabilă. Dacă vorbim de cele de gaz, ele sunt extrem de importante pentru acomodarea hidrogenului și pentru a putea face tranziția. Există sprijin la nivel european și pentru cercetare și

dezvoltare de noi tehnologii de smart grid dar și de rețele inteligente. Vorbim aici de programul Orizont Europa care va acomoda proiecte de cercetare și dezvoltare a unor noi soluții tehnologice pentru rețelele inteligente. O direcție clară politică la nivelul Uniunii Europene este cea de susținere a investițiilor pentru situații transfrontaliere. Evident, acestea sunt absolut eligibile fie în PNRR, fie în Fondul de Modernizare, fie în orice alte fonduri de investiții cu bani europeni care sunt accesibile României” a precizat Cristian Bușoi, Membru al Parlamentului European și Președinte al Comisiei ITRE.

„Hidrogenul este parte a elementului inteligent din tot ce înseamnă rețele. Asistăm la o renaștere energetica la care este supusă Europa. Tot ce înseamnă sistem inteligent nu poate fi păstrat în carcasa trecutului. Discutăm aici despre o nouă viziune, una sistemica. Sistemele inteligente înseamnă o schimbare drastică în peisajul energetic european care pe lângă gaze naturale include gaze regenerabile, hidrogen și așa mai departe” este de părere Ioan Iordache, Director Executiv, Asociația pentru energia hidrogenului din România.

„Ideea acestei dezbateri a pornit de la faptul că până acum s-a vorbit foarte mult de finanțarea rețelelor inteligente de gaz. Am pregătit noțiunea de „standard” în viitorul PODD și ne așteptăm să vedem o corelare și o coordonare cu Ministerul Energiei pentru ca ambele surse de finanțare, atât PODD cât și Fondul de Modernizare, vor merge pe regulile de ajutor de stat care au adus aceste modificări de definiție a rețelelor inteligente. Ceea ce ne-a determinat sa organizăm acest eveniment alături de Asociația Energia Inteligentă a fost nevoie de a coordona si de a aduce la aceeași masă principalii factori decidenți care trebuie sa înțeleagă faptul că deciziile, standardele, ghidurile trebuie corelate de la sursă de finanțare la alta, iar ANRE are un rol decisiv «in tot acest demers” a declarat Cristina Bădică, Director în cadrul RomCapital Invest

Perspective europene privind rețelele inteligente de gaz, România – viziune și direcții strategice privind rețelele inteligente de gaz, sstandarde pentru rețelele inteligente de gaz, rețele inteligente între normalitate și obligativitate, finanțare europeană disponibilă pentru rețelele inteligente de gaz și cerințe legate de Taxonomie, RO H2 HUB, oportunități și provocări, au fost câteva din subiectele dezbătute în cadrul evenimentului la care au fost prezenți reprezentanți ai companiilor de distribuție, alături de Membri ai Parlamentului european, ANRE, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Energiei și experți în domeniu.

www.asociatiaenergiainteligenta.ro