Singura operă lirică scrisă de Ludwig van Beethoven, la Biblioteca Județeană

0
930

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a organizat ieri, o nouă întâlnire în cadrul proiectului „Seară de muzică˝. Evenimentul face parte dintr-o serie mai amplă de acțiuni prin intermediul cărora vor fi promovate cele mai importante dintre operele realizate de ilustrul compozitor german, de la a cărui naștere se împlinesc 250 de ani.

Publicul meloman a avut șansa să vizioneze „Fidelio”, singura operă lirică scrisă de Ludwig van Beethoven, a cărei premieră a avut loc la Viena, în 1814. Gazda și coordonatoarea evenimentului a fost profesoara Maria Barbărasă.

În primul act al operei lui Ludwig van Beethoven, publicul craiovean face cunoștință cu Marzelline, fiica temnicerului Rocco. Aceasta refuză avansurile lui Jaquino, ajutorul tatălui ei, ea fiind îndrăgostită de Fidelio. Fidelio este, de fapt, Leonora, o femeie care deghizată în bărbat încearcă să își salveze soțul prins în închisoare, Florestan. Când Leonora află de la Rocco că un prizonier este în pragul morții, aceasta îl roagă pe temnicer să îl însoțească, acesta este de acord, deși guvernatorul închisorii, Don Pizarro îi permite accesul doar temnicerului Rocco.

„În timp ce soldații se adună în curte, guvernatorul află că Don Fernando, ministrul de stat, vine în inspecție la închisoare. La aflarea acestei vești, Don Pizarro decide să-l omoare chiar el pe Florestan, rupă refuzul lui Rocco de a îndeplini sarcina acestuia. Leonora îl imploră din nou pe Rocco să o lase să-l însoțească în celula condamnatului. Tot ea este cea care îi va elibera pe ceilalți prizonieri din temnițe. Atunci Don Pizarro îi ordonă lui Rocco să-i închidă pe toți și să se grăbescă să sape groapa lui Florestan. Rocco se duce în temniță, iar Leonora îl urmează.”, a povestit Maria Barbărasă, profesoară în cadrul Liceului de Artă „Marin Sorescu”.

Al doilea act îl prezintă pe Florestan luptând cu moartea. Șcena visului este și ea semnificativă pentru această operă. După ce Rocco și Leonora îi pregătesc mormântul, Florestan se trezește. Leonora, deghizată în Fidelio își pierde cumpătul după ce soțul său se trezește, dar nu o mai recunoaște. Ei ajung în curtea închisorii după ce Leonora îl amenință cu un pistol pe Don Pizarro. Ministrul de stat, Fernando proclamă dreptate, îl eliberează pe vechiul său prieten, Fidelio și îl arestează pe Don Pizarro. Rocco îi povestește ministrului despre actele de curaj și iubire ale Leonorei.

Spectacol propus a fost înregistrat la Festivalul de operă de la Glyndebourne, în 1979. Regia îi aparține lui Peter Hall, iar interpreții sunt: Elisabeth Soderstrom – Leonora, soprană, Anton de Ridder- Florestan, tenor,  Elisabeth Gale – Marcellina, soprană, Curt Appelgren – Rocco, bas, Ian Caley-Jaquino, tenor, Robert Allman – Don Pizzaro, bariton, Michael Langdon – Don Fernando, bas; acompaniați de London Philharmonic Orchestra și Glyndebourne Chorus, sub bagheta dirijorului Bernard Haitink.